Debat

V: Ældre har ret til selv at vælge

DEBAT: Ældre har ret til at bestemme over eget liv og egen hjemmepleje, mener Anne-Mette Winther Christiansen, ældreordfører for Venstre. Derfor ærgrer det hende, at regeringen og Enhedslisten vil reducere det frie valg.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstre er tilhænger af det reelle frie valg, og vi vil derfor ikke være med til at støtte op om et lovforslag, som fokuserer på pris frem for kvalitet

Anne-Mette Winther Christiansen
MF og ældreordfører for Venstre
Fakta
Fra 21. februar og en måned frem handler Socialdebatten om fremtidens hjemmepleje.

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Socialdebattens debatpanel

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn. Det er nu fjerde gang, Socialdebatten kører.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Af Anne-Mette Winther Christiansen
Folketingsmedlem og ældreordfører for Venstre

Værdighed, respekt og ret til indflydelse på eget liv er alle værdier, som Venstre sætter højt. Derfor arbejdes der fra vores side på at give ældre borgere i samfundet en indholdsrig hverdag præget heraf.

Vi mener ikke, at ældreplejen skal gives i metermål, men at det i stedet skal være muligt at tilrettelægge ældreplejen individuelt, så den enkelte borger, uden besværligheder, kan få opfyldt sit behov for hjælp.
 
En af Venstres vigtigste værdier er det frie valg. Retten til selv at vælge, hvor man ønsker at bo og retten til selv at vælge, hvem der er velkommen i ens hjem. Dette gælder også de ældre. Ligesom alle andre har de ret til at bestemme over deres eget liv.

Borgerne sætter pris på et frit valg
VK-regeringen indførte derfor den såkaldte fritvalgsordning for hjemmehjælp. En ordning, som de ældre borgere har taget godt imod. Efter fritvalgsordningen har ældre borgere, uden omkostninger, mulighed for selv at vælge mellem private såvel som offentlige leverandører af hjemmehjælp.
 
Tydelige tal viser, at ældre borgere sætter pris på frit at kunne vælge mellem en kommunal- eller privat udbyder af hjemmehjælp. En undersøgelse fra 2012 foretaget af Danmarks statistik viser, at i alt 34 procent ældre i 2011 på landsplan blev visiteret til privat hjemmehjælp. Det svarer til 56.800 borgere. Hele 78 procent af disse borgere valgte at få hjemmehjælpen leveret af en privat udbyder.

Derudover viser en brugerundersøgelse af Social- og Integrationsministeriet fra november 2011, at cirka 90 procent af de ældre borgere enten var tilfredse – eller var meget tilfredse med hjemmehjælpen.

Lovændring er en spareøvelse
Derfor bekymrer det os, at regeringen og Enhedslisten nu har i sinde at reducere det frie valg, frem for at styrke det. På baggrund af de mange positive tilkendegivelser om den nuværende ordning, mener vi ikke, at lovændringen er et nødvendigt tiltag, der vil forbedre ordningen.

Vi synes derimod, at ændringen mest af alt minder om en spareøvelse. Venstre er tilhænger af det reelle frie valg, og vi vil derfor ikke være med til at støtte op om et lovforslag, som fokuserer på pris frem for kvalitet.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Mette Winther Christiansen

Skoleleder, Waldorfskolen i København, fhv. formand, Helsefonden
leder (Grenaa 2004), lærer (Haslev Seminarium 1992)

0:000:00