Antallet af udlændinge på kontanthjælp accelererer

INTEGRATION: På bare ét år er antallet af udlændinge på kontanthjælp vokset med knap en tredjedel, viser nye tal. Midlet er opkvalificering ifølge social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), mens DF kalder det et udtryk for en forfejlet udlændingepolitik.
"Udviklingen bør påkalde sig stor opmærksomhed i forbindelse med kontanthjælpsreformen," siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen om stigningen i antallet af udlændinge på kontanthjælp.
"Udviklingen bør påkalde sig stor opmærksomhed i forbindelse med kontanthjælpsreformen," siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen om stigningen i antallet af udlændinge på kontanthjælp.Foto: colourbox.com
Kasper Frandsen

 

Flere og flere udlændinge modtager kontanthjælp i Danmark. Og især i 2012 er udviklingen accelereret voldsomt.


Alene i 2012 er antallet af udlændinge på kontanthjælp vokset med 1.153 personer, hvilket svarer til en stigning på 31 procent. Kategorien af 'udlændinge på kontanthjælp' dækker over nyankomne udlændinge i Danmark, der tidligere fik introduktionsydelse. Efter tre år indgår udlændinge ikke længere i statistikken som en selvstændig gruppe*.

Fra 2010 til 2011 steg antallet af udlændinge på kontanthjælp med 23 procent. Samlet set har antallet af alle på kontanthjælp haft en lavere stigningstakst, der i 2012 var på 5,1 procent.

Fakta

Kontanthjælp til udlændinge:

Borgere fra lande uden for EU/EØS kan få kontanthjælp, hvis de opholder sig lovligt i Danmark og ligeledes opfylder en række betingelser. Herudover beror adgangen til kontanthjælp på en individuel vurdering.

Man kan få tildelt kontanthjælp, hvis man:

- ikke kan forsørge sig selv
- har lovligt ophold i Danmark
- er tilmeldt som ledig i det lokale jobcenter
- benytter sig af de aktiveringstilbud, der tilbydes.

Satserne for den månedlige kontanthjælp er (2013):

- 3.265 kr. for personer under 25 år, som er hjemmeboende
- 6.767 kr. for personer under 25 år, som er udeboende
- 10.500 kr. hvis du er gravid og mindst 12 uger henne i graviditeten
- 10.500 kr. for personer, som er fyldt 25 år
- 13.952 kr. for personer, som har forsørgelsespligt.


Kilde: borger.dk

Det viser nye tal fra Danmarks Statistisk.

Udviklingen går den forkerte vej og viser en forfejlet udlændingepolitik, mener Martin Henriksen, integrationsordfører hos Dansk Folkeparti.

Det er meget store udfordringer på det her område. Derfor bliver det et utroligt langt og sejt træk at vende udviklingen.

Karen Hækkerup (S)
Social- og integrationsminister

"Det er tankevækkende tal. Når regeringen lemper udlændingereglerne, kommer mange flere indvandrere ind i landet, og de risikerer at ende på kontanthjælp. Vi skal stille flere krav og stramme udlændingepolitikken for bedre at kunne sortere i dem, der kommer ind," siger han til Altinget.dk.

 

Men den køber social- og integrationsminister Karen Hækkerup ikke. Hun påpeger, at der i dag er de samme udlændingeregler som ved udgangen af 2010.

"Dengang var der ingen, der talte om, at udlændingepolitikken var slap. Derfor er det noget fis. Kriser rammer de svageste først. Og netop denne gruppe af kontanthjælpsmodtagere har typisk den laveste tilknytning til arbejdsmarkedet og mangler jobkvalifikationer," siger hun.

Regeringen har netop lanceret sit udspil til en ny kontanthjælpsreform. Heri foreslås det blandt andet, at man afskaffer kontanthjælpen for personer under 30 år og pålægger indvandrere på kontanthjælpe at lære dansk.

Opkvalificering er vejen frem
Reformen forhandles af Folketingets partier og bliver ifølge Karen Hækkerup første skridt til at bringe også denne gruppe tættere på arbejdsmarkedet. 

"Reformen skal få alle med. Hvis de mangler danskkundskaber, skal deres dansk forbedres. Undervisning vil ikke være nok for alle. Men det handler om en bred vifte af tiltag som f.eks. reformer af førtidspension og folkeskolen, hvor mange indvandrerdrenge har store problemer, mens pigerne er rigtigt godt med," siger hun.

Omvendt erkender hun, at regeringens mange reformer ikke er en mirakelkur: "Der er meget store udfordringer på det her område. Derfor bliver det et utroligt langt og sejt træk at vende udviklingen," siger hun.

Dansk Folkeparti har dog ikke meget tiltro til, at regeringens reform vil ændre noget som helst.

"Bedre danskkundskaber er altid en fordel. Men reformen er for lidt og for sent, og den står ikke mål med den udvikling, som tallene er et udtryk for. Regeringen lukker flere ind, der højst sandsynligt ender på kontanthjælp," siger Martin Henriksen.  

Siden januar 2007 er antallet af indvandrere på kontanthjælp vokset med godt 150 procent. 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0ArFrmmRhsmV4dEFBdmZCSkhYRmhqY0xqOTNFRUlNUWc&transpose=1&headers=1&range=B2%3ABV3&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"booleanRole":"certainty","curveType":"","title":"Stor stigning i antallet af indvandrere p\u00e5 kontanthj\u00e6lp","animation":{"duration":500},"legend":"none","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"width":450,"height":320},"state":{},"view":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: Danmarks Statistik
* Fra 1/1 2012 blev den såkaldte introduktionsydelse afløst af almindelig kontanthjælp.
 

Overraskende udvikling
Arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet kalder væksten i antallet af udlændinge på kontanthjælp for "usædvanlig kraftig" og "overraskende".

"Stigningen udgør et stort problem. Med flere sanktioner i 2012 for kontanthjælpsmodtagere, der reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, kunne man ellers have forventet, at f.eks. flere indvandrerkvinder var hoppet fra," siger han.

Henning Jørgensen savner mere information for at kunne forklare årsagen til den store stigning.

"Det er en højst overraskende udvikling, når man kender til jobsituationen på arbejdsmarkedet. Man bliver nødt til at se på, hvilke motivationer der ligger hos denne gruppe. Men udviklingen bør påkalde sig stor opmærksomhed i forbindelse med kontanthjælpsreformen," siger han og fortsætter:

"Det er godt, at regeringen vil stille flere krav til kontanthjælpsmodtagere som f.eks. krav om danskundervisning. Kontanthjælp er ikke en permanent ordning, men kommunerne har haft økonomisk incitament til at parkere svage grupper som f.eks. indvandrere der," siger han.

Forhandlingerne om kontanthjælpsreformen startede i denne uge.

* Altinget.dk har efter udgivelse af indeværende artikel præciseret, at kategorien 'udlændinge på kontanthjælp' udelukkende dækker nyankomne udlændinge i Danmark, der maksimalt har været tre år i Danmark og tidligere var på introduktionsydelse - dermed viser kategorien 'udlændinge på kontanthjælp' ikke det samlede billede for alle indvandrere på kontanthjælp i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Henning Jørgensen

Forskningsansvarlig,University College North Jutland. forfatter inden for forskning og kunst
cand.phil., lic.scient.adm.

0:000:00