Debat

Bedre Psykiatri: Stadig ingen ligestilling af psykiatrien

DEBAT: Psykiatriaftalen fra 2014 er et skridt på vejen mod en bedre og mere tidssvarende behandling af mennesker med psykisk sygdom. Men vi er slet, slet ikke i mål endnu. Hverken hvad angår indhold eller økonomi, skriver Birgit Elgaard, landsformand for Bedre Psykiatri.

Psykiatriaftalen fra 2014 er et skridt på vejen mod en bedre og mere tidssvarende behandling af mennesker med psykisk sygdom. Men vi er slet, slet ikke i mål endnu, skriver Birgit Elgaard, landsformand for Bedre Psykiatri. 
Psykiatriaftalen fra 2014 er et skridt på vejen mod en bedre og mere tidssvarende behandling af mennesker med psykisk sygdom. Men vi er slet, slet ikke i mål endnu, skriver Birgit Elgaard, landsformand for Bedre Psykiatri. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgit Elgaard
Landsformand for Bedre Psykiatri

Jeg vil  til alle forligspartierne og den kommende regering (uanset farve) stærkt understrege: Vi er ikke i mål endnu – og slet ikke, når det handler om pengene.

Birgit Elgaard
Landsformand, Bedre Psykiatri

Folketingsvalget står for døren, og i den forbindelse er det på sin plads at gøre status i forhold til Folketingets bredt forankrede ønske om dels at sikre ligestilling mellem fysiske og psykiske sygdomme og dels at skabe en bedre psykiatri i Danmark.

Vi kom et godt stykke ad vejen med den brede politiske aftale omkring psykiatrien fra 2014; aftalen rummer mange gode og rigtige perspektiver for en bedre og mere tidssvarende behandling af mennesker med psykisk sygdom, men vi er slet, slet ikke i mål endnu. Hverken hvad angår indhold eller økonomi.

Økonomisk efterslæb
For at tage det sidste først, så er jeg glad for, at det lykkedes os og andre gode kræfter at presse økonomien på dagsordenen. Det var der oprindeligt ikke lagt op til – og det skete bestemt heller ikke uden sværdslag – for bedre kvalitet og ligestilling handler også om de penge, der er til rådighed for at skabe bedre behandling.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og den bedrøvelige sandhed er jo, at psykiatrien i årtier er blevet stedmoderligt behandlet, når politikerne har lavet politiske aftaler om det ene eller det andet.

Derfor er vi med psykiatriaftalen også langt fra i mål endnu – faktisk er det sådan, at aftalen alene ”lukker” godt en tredjedel (36 procent) af det økonomiske efterslæb, som er blevet oparbejdet gennem årene.

Vi er selvfølgelig glade for, at man politisk også tog hul på det økonomiske efterslæb, men jeg vil også til alle forligspartier og den kommende regering (uanset farve) stærkt understrege: Vi er ikke i mål endnu – og slet ikke, når det handler om pengene.

At sikre de næste skridt i forhold til at sikre en reel ligestilling af psykiatrien og skabe en mere tidssvarende behandling af Danmarks mange mennesker med psykisk sygdom samt sikre ordentlige vilkår for alle de mange pårørende bør være en bunden opgave for det nye folketing og regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit Elgaard

Fhv. formand, Bedre Psykiatri, formand, BUPL, initiativtager, Eternitfabrikken
pædagog (Aalborg Børnehave- og fritidspædagogseminarium 1989)

0:000:00