Berlingske fyrer kendt islam-kritiker

RELIGIONSKRITIK: Berlingske Tidende har fyret den kendte islam-kritiker Lars Hedegaard fra klummen "Groft Sagt". Hedegaard mener, fyringen er politisk begrundet.
Berlingske Tidende har for nylig fyret forfatteren og islam-kritikeren Lars Hedegaard. Til gengæld udgiver han snart et udpluk af sine klummer fra avisens spalte "Groft Sagt" (billede fra bogens forside).
Berlingske Tidende har for nylig fyret forfatteren og islam-kritikeren Lars Hedegaard. Til gengæld udgiver han snart et udpluk af sine klummer fra avisens spalte "Groft Sagt" (billede fra bogens forside).Foto: www.trykkefrihed.dk
Niels Th. Dahl

Forfatteren og islam-kritikeren Lars Hedegaard er blevet fyret fra Berlingske Tidende.

Efter at han i de seneste 10 år har været fast tilknyttet avisen som skribent i den daglige, satiriske klumme "Groft Sagt", er han for få uger siden blevet afskediget af avisens ledelse, bekræfter han i dag over for Altinget.dk.

"Det er rigtigt, at jeg er blevet fyret. Avisens begrundelse er, at det var for kedeligt, det jeg skrev," siger Lars Hedegaard.

Politiske motiver 
Lars Hedegaard mener imidlertid, der ligger andre og mere politiske motiver bag afskedigelsen. Bladets ledelse har ifølge Hedegaard flere gange været utilfreds med hans indlæg i "Groft Sagt" og har bedt ham holde sig fra særlige kontroversielle emner som islam.

"Flere gange har jeg fået besked på, at nu måtte jeg ikke skrive mere om islam. Selv om det har været det allervigtigste politiske emne siden 2001, så har de af en eller anden grund ikke rigtig syntes, at religionskritik var noget, man skulle skrive om. Der må jeg jo så erkende, at jeg har været uartig og ikke efterrettelig," siger Lars Hedegaard.

Da Berlingske Tidende i begyndelsen af 2007 som ny chefredaktør ansatte Lisbeth Knudsen, der tidligere har været chefredaktør for dagbladet Aktuelt og senere nyhedsdirektør i DR, luftede flere borgerlige debattører deres frygt for, at Berlingske generelt og "Groft Sagt" specifikt ville blive mindre borgerligt og mere tandløst.

En beskyldning, som Lisbeth Knudsen imidlertid kraftigt afviste - og hun har siden kaldt "Groft Sagt" for "et vigtigt element i avisens mangfoldighed af skarpe hjerner og skarpe meninger".

Flere gange har jeg fået besked på, at nu måtte jeg ikke skrive mere om islam.

Lars Hedegaard, Forfatter

Omlægning medførte udskiftninger
Berlingske Tidendes debatredaktør Kristian Mouritzen kan da heller ikke genkende Lars Hedegaards beskrivelse af forløbet om opsigelsen af forfatteren:

"I forbindelse med omlægningen af avisen har vi haft nogle diskussioner om at udskifte både de bloggere, kommentatorer og "Groft Sagt"-skribenter, der har været i avisen i lang tid. Vi har skiftet 8-9 kommentatorer i alt, og det er der overhovedet ikke noget mystisk ved," siger Kristian Mouritzen og afviser blankt beskyldningen om, at der er politiske motiver bag fyringen:

Foto:

"Vi har slet ingen politik om, at man ikke må kritisere islam. Jeg kan huske én gang, hvor jeg syntes, vi havde for mange ting i "Groft Sagt" om islam på samme dag, men det havde jo ikke noget med Lars Hedegaard at gøre," siger Kristian Mouritzen.

Politisk tendens
Lars Hedegaard fastholder dog, at avisen som en konsekvens af omlægningen har fået en mindre borgerlig profil: 

"Bladet er blevet lagt om i en mere og mere socialdemokratisk retning og kommer til at ligne Politiken i højere og højere grad. Der passer sådan én som mig ikke så godt ind. Jeg stikker jo ud fra den gennemsnitlige politiske korrekthed. Jeg tror, et af motiverne for at afskedige mig har været, at Berlingske skal være en pæn avis, der kan ligge i de pæne hjem," siger Lars Hedegaard.

Lars Hedegaard, der i "Groft Sagt"-panelet er blevet erstattet af sognepræst Edith Thingstrup, udgiver om få uger en bog med uddrag fra sine 10 år i "Groft Sagt". Bogen illustreres af tegneren Kurt Westergaard, der var ophavsmanden bag en af de mest kontroversielle Muhammed-tegninger i Morgenavisen Jyllands-Posten i 2006.

Kastholm i "sympatistrejke"
Siden Altinget.dks omtale af fyringen af Lars Hedegaard fra avisens spalter har hans kollega fra klummen Groft sagt, Claes Kastholm, ikke skrevet en linje i avisen.

I stedet tænker Claes Kastholm på at følge sin nu tidligere kollega og smække døren bag sig til Berlingske Tidende og Groft sagt.

"Jeg overvejer i øjeblikket, om jeg vil fortsætte. Jeg er ikke enig i opsigelsen af Lars Hedegaard. Det er forkert. Man kan ikke bare udskifte medarbejderne, uden at det får konsekvenser", siger Claes Kastholm til dr.dk/nyheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen. Bestyrelsesmedlem, NIRAS Group A/S
journalist (DJH 1975)

Lars Hedegaard

Debattør, fhv. chefredaktør og stifter, Trykkefrihedsselskabet
cand.phil. i historie (Aarhus Uni. 1971), cand.mag i engelsk (Københavns Uni. 1973)

Claes Kastholm Hansen

Fhv. kommentator, Berlingske, medstifter, Cepos, forfatter, fhv. chefredaktør, Ekstra Bladet
cand.phil. i nordisk litteratur (Københavns Uni. 1975)

0:000:00