Brøndby Jobcenter opgiver jobpakkerne

NYHED: Brøndby finder jobpakkerne uegnede til kommunens ledige indvandrere. Derfor har kommunen forladt integrationsprojektet VIP2.
Ledige indvandrere i Brøndby bliver ikke længere hjulpet ud på arbejdsmarkedet ved hjælp af jobpakker. Der skal andre metoder til, mener kommunen.
Ledige indvandrere i Brøndby bliver ikke længere hjulpet ud på arbejdsmarkedet ved hjælp af jobpakker. Der skal andre metoder til, mener kommunen. Foto: colourbox.com
Marie Louise Gørvild

Det er mennesker med ringe uddannelse, og vores erfaring viser, at denne gruppe har svært ved opkvalificering gennem AMU-kurser og dermed jobpakker. Derfor tror vi ikke på, at jobpakkeordningen er den rigtige metode for os

Morten Sonne
Jobcenterchef i Brøndby

Jobcenter Brøndby tror ikke længere på, at jobpakkerne er den rigtige metode til at få kommunens ledige indvandrere og efterkommere væk fra start- og kontanthjælpen. Derfor besluttede Beskæftigelsesudvalget i Brøndby Kommune i går at forlade det nationale integrationsprojekt VIP2 (Virksomhedsrettet Integrationsprojekt). Kommunen var ellers udvalgt som metodekommune til at afprøve jobpakkerne af Beskæftigelsesministeriet, DA og KL.

"Den gruppe, vi har tilbage på kontanthjælp, er folk med forholdsvis ringe forudsætninger for at indgå på jobmarkedet. Det er mennesker med ringe uddannelse, og vores erfaring viser, at denne gruppe har svært ved opkvalificering gennem AMU-kurser og dermed jobpakker. Derfor tror vi ikke på, at jobpakkeordningen er den rigtige metode for os," forklarer Jobcenterchef i Brøndby Kommune, Morten Sonne.

Han synes som udgangspunkt, at VIP2 projektet er et godt initiativ, men mener, at uddannelsesdelen af jobpakkerne er for tungt for de ledige indvandrere i Brøndby.

"AMU-kurserne har et godt faglige niveau, men de er ofte for bogligt svære for dem, der ikke taler så godt dansk og har været på kontanthjælp i mange år. Og overfor folk, der har været længe ledige, skal der ofte arbejdes meget med motivationen, og det er ikke i fokus på AMU-kurserne. Der forudsætter man, at eleverne er motiverede, når de kommer," vurderer Morten Sonne. Han tilføjer, at uddannelsesniveauet i Brøndby Kommune er blandt landets laveste.

Brøndbys exit får ingen konsekvenser for VIP2-projektet. Her kører man videre med jobpakkerne i de resterende 5 kommuner.

"Vi tager til efterretning, at man i Brøndby har fundet andre indsatser, der virker for deres ledige. VIP2-projektet fortsætter under ændringer med de metoder, vi har besluttet at afprøve," siger Birger Mortensen, chefkonsulent i KL, der sidder i VIP2's styregruppe.

0:000:00