Civile organisationer klar til at hjælpe ledige i job, men vil ikke have ansvar for ydelser

Civilsamfundsaktører vil kun græde tørre tårer, hvis Venstres nylige udspil om at udbyde jobcentrenes opgaver bliver til virkelighed. Men de vil ikke være ansvarlige for, at de ledige følger lovgivningen. Ifølge ekspert er det urealistisk at adskille støtte og opkvalificering fra kontrol og sanktion. 

Civilorganisationer, der blandt andet hjælper ikke-vestlige indvandrerkvinder med at komme tættere på arbejdsmarkedet, vil gerne inddrages mere i beskæftigelsesindsatsen, men afviser at være ansvarlige for, at de ledige lever op til lovgivningen og får den rigtige ydelse. 
Civilorganisationer, der blandt andet hjælper ikke-vestlige indvandrerkvinder med at komme tættere på arbejdsmarkedet, vil gerne inddrages mere i beskæftigelsesindsatsen, men afviser at være ansvarlige for, at de ledige lever op til lovgivningen og får den rigtige ydelse. Foto: Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young BallenstedtRikke Brøndum

Venstre går til valg på at nedlægge jobcentrene og i stedet overlade opgaven til enten civile, private eller nye typer offentlige aktører.

Men flere af organisationerne afviser opgaven med at visitere ledige til ydelser, trække dem i ydelser og kontrollere, om de står til rådighed efter lovgivningen. Sådan lyder det fra en række organisationer, Altinget har talt med.  
 

{{toplink}}
Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også
 

Selv om de gerne vil støtte og hjælpe de svageste med at komme tættere på arbejdsmarkedet, skal det fortsat være en myndighed, som har ansvaret for den omfattende lovgivning på beskæftigelsesområdet, lyder det enstemmigt.   
 
"Jobcentre er i dag en sammenblanding af myndighed og hjælp, og problemet er primært de rammer, som politikerne har sat for dem, som virker helt kafka’sk. Man bør genbesøge konstruktionen jobcentrene, som er en fejlkonstruktion fra kommunalreformen i 2007," siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.  
 
Han mener, at man bør adskille de opgaver, som handler om at hjælpe og opkvalificere borgere til at komme i arbejde fra de opgaver, som handler om at tilkende ydelser og at sanktionere. De skal ligge i en offentlig myndighed.  

0:000:00