Debat: Botilbudsområdet skal ikke bare ændres – det skal gentænkes

DEBAT: Der er brug for en gennemgribende ændring af, hvordan opholds- og bosteder drives, så ejerne ikke kan tjene millioner på samfundets svageste, skriver debattører. 

Af Benny Andersen, Ditte Brøndum og Thomas Enghausen
Formand Socialpædagogerne, næstformand Dansk Socialrådgiverforening og næstformand FOA

Vi har bare over de sidste to år set utallige eksempler på, at ejerne af opholds- og bosteder tjener millioner på at drive tilbud for nogle af samfundets svageste børn, unge og voksne. 

Senest har Ekstra Bladet afdækket, hvordan den tidligere ejer af Søbæk-koncernen har trukket over 53 millioner ud af driftsvirksomheden gennem et holdingselskab, der nu har en egenkapital på over 200 millioner kroner.

Det er penge, der burde være gået til at skabe bedre rammer, faglighed og kvalitet for de børn og unge, der bor på en af koncernens tilbud eller en nedsat takst, så kommunerne kunne bruge pengene på andre velfærdsopgaver.

Der har med andre ord været masser af wake-up-calls for vores folkevalgte på Christiansborg. Nu ser det endelig ud til, at der sker noget.

Nu skal der ske noget
Social- og Indenrigsminister Astrid Krag vil nu indkalde til drøftelser inden sommerferien. Det er ikke første gang, der har været drøftelser om forholdene på private tilbud – vi håber på, at der denne gang vil ske noget.

Vi vil sammen – på tværs af faggrupperne, der arbejder på og med de private bo- og opholdssteder – opfordre alle partier til at ændre lovgivningen på området. Folketingets partier kan ikke længere være bekendt at lade stå til år efter år uden handling.

Der er brug for en gennemgribende ændring af, hvordan tilbuddene drives.

Vi har set alt for mange eksempler på, at opgaven med at behandle og yde omsorg for børn, unge og voksne med diagnoser i højere grad kommer til at handle om at generere udbytte – enten gennem at sænke kvaliteten af tilbuddet eller gennem snedige virksomhedskonstruktionerne.

Fokus skal være kvalitet
Folketinget skal skabe rammerne for, at fokus forbliver på kvaliteten af tilbuddet.

Det, foreslår vi, sker ved at følge modellen fra friskoleområdet. Her må der ikke være overlap i bestyrelsen af driftsvirksomheden og udlejeren af bygninger. Samtidig er der krav om, at et eventuelt overskud bliver i driften af virksomheden og altså ikke udbetales som udbytte.

Med andre ord sikrer man, at de penge, kommunerne betaler for et tilbud for børn, unge eller voksne, bliver brugt til netop det.

Det kræver, at politikerne ændrer deres opfattelse af området som et privat marked til en reel velfærdsopgave, hvor vi ligesom på andre velfærdsområder gør alt for at sikre, at kvaliteten kommer først.

Forrige artikel Patientforening: Politikere skal prioritere handicapvenlige skoler Patientforening: Politikere skal prioritere handicapvenlige skoler Næste artikel Replik: Borgerne taber, hvis private aktører afskæres fra socialområdet Replik: Borgerne taber, hvis private aktører afskæres fra socialområdet
Børnerådet får ny formand

Børnerådet får ny formand

NYT JOB: Den nuværende formand i Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka, er blevet udpeget som ny formand for Børnerådet. Hun afløser Mette With Hagen på posten.