Den skrappe Hækkerup i front for de svageste

PORTRÆT: Den nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), er kendt for sin kontante og ligefremme facon, der dog også har gjort hende upopulær blandt dele af Socialdemokraterne. Hendes udfordring bliver skiftet fra bidsk oppositionspolitiker til pragmatisk minister.
Her modtager Karen Hækkerup traditionen tro en gave fra tidligere socialminister Benedikte Kiær (K). Gaven er en taske til hjemløseavisen 'Hus Forbi' - "For det er vigtigt at lytte til de mennesker, man ønsker at hjælpe," sagde Benedikte Kiær.
Her modtager Karen Hækkerup traditionen tro en gave fra tidligere socialminister Benedikte Kiær (K). Gaven er en taske til hjemløseavisen 'Hus Forbi' - "For det er vigtigt at lytte til de mennesker, man ønsker at hjælpe," sagde Benedikte Kiær. Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Det er meget typisk dansk, at man danser om den varme grød i stedet for at sige tingene, som de er. Det er jo en hævn at sætte folk i fængsel. Hvis ikke samfundet hævner på fællesskabets vegne, er det et incitament til selvtægt. Fællesskabet hævner, så vi ikke skal gøre det hver især. Jeg synes faktisk ikke engang, at det er kontroversielt.

Karen Hækkerup (S)
Social- og integrationsminister
Fakta
CV for Karen Hækkerup:
Karen Angelo Hækkerup, født 12. juni 1974 i Hillerød, datter af pensioneret lærer Erik Debois og psykolog Kirsten Angelo Schmidt. Gift med MF Ole Hækkerup. Parret har børnene Mads, født i 2000, Ellen, født i 2002, og Kirstine, født i 2007.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Storkreds fra 13. november 2007.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Amtskreds fra 8. februar 2005 til 13. november 2007.
Kandidat for Socialdemokratiet i Tårnbykredsen fra 2007.
Kandidat for Socialdemokratiet i Amagerkredsen fra 2004 til 2006.

Parlamentarisk karriere
Retsordfører fra jan. 2007. Forbrugerpolitisk ordfører, 2005-2007.

Uddannelse og erhverv
Statskundskab, overbygningen, Københavns Universitet, 2000.
Statskundskab, BA, Københavns Universitet, fra 1995 til 2000.
Historie, Odense Universitet, fra 1994 til 1995.
Gymnasiet, Odense Katedralskole, fra 1990 til 1993.

Tillidshverv
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation, 1998-2005. Medlem af Hovedstadens Sygehusfællesskabs bestyrelse, 2001-2005. Medlem af bestyrelsen for Støttecenter mod incest i Danmark fra 2008.


Kilde: ft.dk
Fakta
Socialministre siden folketingsvalget i 2001:

Henriette Kjær (K) - fra nov. 2001 til aug. 2004

Eva Kjer Hansen (V) - fra aug. 2004 til sep. 2007

Karen Jespersen (V) - fra sep. 2007 til nov. 2007

Herefter bliver Socialministeriet nedlagt og sammenlagt med Indenrigsministeriet, en del af Økonomi- og Erhvervsministeriet og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender til Velfærdsministeriet.

Karen Jespersen bliver minister for det nye "superministerium", indtil Socialministeriet genopstår i april 2009 med Karen Ellemann (V) som ressortminister.

Hun afløses i februar 2010 af De Konservatives Benedikte Kiær, der altså måtte vinke farvel til posten efter folketingsvalget d. 15. september og endeligt overdrage erhvervet til socialdemokraternes Karen Hækkerup d. 3. oktober.

Det er især med kontante budskaber om strengere straffe, stramning af våbenloven og skærpelse af udvisningsreglerne, at landets nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), har markeret sig i den brede offentlighed som retsordfører.

Ifølge folketingskolleger, der har siddet i retsudvalget med Karen Hækkerup, har hun ofte overrasket Dansk Folkeparti og de tidligere regeringspartier ved at være hårdere end dem, når det kommer straf og konsekvens.

Hun er blandt andet blevet betegnet som den hårdeste retsordfører i Socialdemokraternes historie. Og Karen Hækkerup er på mange måder skabt til - eller skabt af? - en medieverden, hvor evnen til at levere slagkraftige 'oneliners' er afgørende for en politikers succes.

Og netop Karen Hækkerups kontante og klare kommunikation bliver ofte nævnt som en af hendes vigtigste politiske forcer. Af venner får hun ros for at være dedikeret og kunne sælge socialdemokratiske budskaber, mens hendes ofte hårde og kontante stil har givet kritik - også internt hos Socialdemokraterne.

Hævneren
For godt tre år siden blev den hårde retspolitiske linje nok for flere gamle socialdemokratiske koryfæer, efter hun havde skærpet tonen over for de kriminelle.

"Det er meget typisk dansk, at man danser om den varme grød i stedet for at sige tingene, som de er. Det er jo en hævn at sætte folk i fængsel. Hvis ikke samfundet hævner på fællesskabets vegne, er det et incitament til selvtægt. Fællesskabet hævner, så vi ikke skal gøre det hver især. Jeg synes faktisk ikke engang, at det er kontroversielt," sagde hun tilbage i 2008. 

Den tidligere udenrigsminister Kjeld Olesen mente, at Karen Hækkerup konkurrerede med den konservative justitsminister om "at fremstå som den mest hævngerrige", mens tidligere justitsminister Ole Espersen var "lodret uenig" i partiets nye, hårde linje og kaldte det for "stemmefiskeri".

Karakteristisk for Karen Hækkerups stil gik hun hurtigt til genmæle i vendinger, der ikke var til at misforstå ved at lade de to tidligere ministre forstå, at de "tog fejl på både skole-, rets- og integrationsområdet".

Ifølge en kollega fra Folketinget kan hun være "skinger" og en "rappenskralde", men man ved altid, hvor man har hende:

"Hun taler altid rent ud posen. Det kan andre politikere lære noget af," siger kollegaen.

Svær balancegang
Karen Hækkerup har ikke været en del af den absolutte inderkreds i den socialdemokratiske ledelse, mens Henrik Sass Larsen fortsat figurerede her sammen med Helle Thorning-Schmidt.

Men ledelsen i partiet har hele tiden haft et godt øje til hende, fordi hun blandt andet - trods sin akademiske baggrund som cand.scient.pol. - taler som en klassisk socialdemokratisk arbejderpige. Faktisk blev hun helt tilbage i 2006 af politiske analytikere nævnt som et muligt bud på en ny minister, hvis Socialdemokraterne overtog magten.

Omvendt har særligt flere ældre politikere på den socialdemokratiske venstrefløj opfattet Karen Hækkerup som populistisk og et symbol på S-SF's drejning til højre i slutningen af 00'erne i forhold til rets- og integrationspolitik; en ny stil, de opfatter som kynisk.

Men den hårde og kontante stil kan være til den socialdemokratiske ledelses fordel. Valget af Karen Hækkerup som social- og integrationsminister skyldes blandt andet netop hendes profil på integrationsområdet, fordi den vil kunne virke som et værn mod de kritikere, der vil slå på, at den nye regering er for bløde på området.

En af de største udfordringer for Karen Hækkerup bliver skiftet fra at være bidsk oppositionspolitiker til at være pragmatisk minister. Især De Radikale og Enhedslisten vil stå på vagt, hvis linjen bliver for hård.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00