DF og LA afviser at forbedre forholdene på Sjælsmark

SJÆLSMARK: Hverken DF eller LA støtter K’s forslag om at forbedre forholdene på Sjælsmark. Forslaget ændrer ikke på, at mistrivslen skyldes, at forældrene ikke vil rejse hjem, siger Joachim B. Olsen.

Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Simon LesselDaniel Bue Lauritzen

Konservatives forslag om at forbedre forholdene for børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark møder ikke opbakning fra hverken regeringsfællerne i Liberal Alliance eller hos Dansk Folkeparti.

Vi vil ikke rykke rundt på grupper eller oprette nye udrejsecentre, som jo også risikerer at skabe ny utryghed i et nyt område.

Martin Henriksen
Udlændingeordfører, Dansk Folkeparti

Blandt andet har Konservative foreslået at samle børnefamilierne på et udrejsecenter for sig selv. Men det ser Liberal Alliances udlændingeordfører, Joachim B. Olsen, ikke som et forslag, der kan forbedre børnenes vilkår.

”Mistrivslen skyldes jo ikke de andre beboere på Sjælsmark, men den usikkerhed, de lever med, fordi forældrene ikke vil rejse hjem,” siger Joachim B. Olsen.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
I kølvandet på debatten har oppositionspartierne – på nær S – krævet børnefamilierne helt ud af Sjælsmark.

Socialdemokratiet mener i stedet, at Hørsholm Kommune om nødvendigt må tvangsfjerne de børn, der mistrives. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist at forbedre forholdene på Sjælsmark.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00