Dybvad: Eksghettoer skal kunne sige nej til arbejdsløse

SORTERING: Boligministeren vil give kommunerne mulighed for at nægte langtidsledige adgang til boliger i områder, der har forladt ghettolisten. "Et godt værktøj," siger han. 

"Når man er i gang med en udviklingsplan, skal man have de samme redskaber til rådighed, som man har, når man er på den hårde ghettoliste,” siger Kaare Dybvad Bek. 
"Når man er i gang med en udviklingsplan, skal man have de samme redskaber til rådighed, som man har, når man er på den hårde ghettoliste,” siger Kaare Dybvad Bek. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når man er i gang med en udviklingsplan, skal man have de samme redskaber til rådighed, som man har, når man er på den hårde ghettoliste.

Kaare Dybvad Bek (S)
Boligminister
Fakta
Regler for kombineret udleje 

Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at boligorganisationen ved udlejning af almene familieboliger i afdelinger beliggende i områder med en høj andel af personer uden for arbejdsmarkedet skal afvise boligsøgende på ventelisten, som ikke allerede har en bolig i afdelingen, når den boligsøgende og dennes eventuelle ægtefælle i seks sammenhængende kalendermåneder har modtaget integrationsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp efter lov om aktiv socialpolitik.

Kommunalbestyrelsen kan endvidere beslutte, at boligorganisationen ud over de boligsøgende, der er nævnt ovenfor, også skal afvise en boligsøgende og dennes ægtefælle, som modtager førtidspension efter lov om social pension eller lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension med videre, eller som i seks sammenhængende kalendermåneder har modtaget arbejdsløshedsdagpenge efter lov om arbejdsløshedsforsikring med videre, sygedagpenge efter lov om sygedagpenge eller ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb efter lov om aktiv socialpolitik.

Kilde: Trafik-, bygge- og boligstyrelsen

Når landets hårde ghettoområder oplever succes og tages af ghettolisten, mister de et af de afgørende værktøjer for fremgangen.

Muligheden for at afvise arbejdsløse boligsøgendes ansøgning om at flytte ind er nemlig i dag forbeholdt de hårde ghettoer.

Men det skal laves om, mener boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Dokumentation

Ghettolisten

Ghettolisten har eksisteret siden 2010, hvor den daværende VK-regering indgik en aftale med Dansk Folkeparti om at lave en årligt opdateret liste over landets udsatte boligområder.

Et alment boligområde optages på listen, hvis det har mindst 1.000 beboere, hvoraf mere end hver anden er enten indvandrer eller efterkommer fra ikke-vestlige lande.

Samtidig skal det opfylde to af fire følgende kriterier:

Andelen af beboere i alderen 18 til 64 år, der hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse, er højere end 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
Andelen af beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
Andelen af beboere i alderen 30 til 59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15 til 64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Et område optages på listen over såkaldte hårde ghettoer, hvis det har stået på ghettolisten i fire år i træk. 

I 2018 vedtog den daværende VLAK-regering med opbakning fra Socialdemokratiet og SF parallelsamfundspakken.

Den betød milliardinvesteringer i de hårde ghettoområder, men afkrævede også områderne en plan for, hvordan andelen af almene familieboliger vil blive nedbragt til 40 procent inden 2030.

Kilde: BL - Danmarks Almene Boliger


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00