Efter 8 års kamp: Blinde kan igen stemme anonymt til valg

BAGGRUND: De fleste danskere går ubesværet til stemmeurnerne, når der er valg. Men for synshandicappede har valghandlingen de sidste otte år været forbundet med følelsen af at blive krænket af lovgivningen. 

Foto: /ritzau/Martin Lehmann
Katja Beaula
Fakta
Valg og folkeafstemninger siden lovændringen 1. april 2009

2009
- Folkeafstemning om tronfølgeloven
- Europaparlamentsvalg
- Kommunal- og regionsrådsvalg

2011
- Folketingsvalg

2013
- Kommunal- og regionsrådsvalg

2014
- Folkeafstemning om tiltrædelse af patentdomstolen
- Europaparlamentsvalg

2015
- Folketingsvalg
- Folkeafstemning om afskaffelsen af retsforbeholdet

2017
- Kommunal- og regionsrådsvalg

Poul Erik Lundquist tager sin beigefarvede vinterjakke ned fra knagen. Han slukker lyset i gangen og tager fat om den hvide stok. I opgangen til Østerbro-lejligheden lyner han jakken op og gør sig klar til at gå de knapt 500 meter fra sit hjem på Randersgade til Strandvejsskolen, som er hans valgsted. Han gør det hele uden tøven – også selvom der er mørkt bag hans øjenlåg.

Den gamle valglov var rædselsfuld for blinde. Sommetider overvejede jeg slet ikke at stemme.

Poul Erik Lundquist

Poul Erik er nemlig blind.

Fakta
Sådan har lovgivningen ændret sig for synshandicappede

1924
Fra 1924 til 1948 fik både blinde og svagsynede en særlig ret til selv at udpege en hjælper ved stemmeafgivelsen til valg. Det var vigtigt, at vælgeren tydeligt fortalte, hvem der skulle stemmes på.

2008
Den særlige regel bliver ændret.
Det bliver et krav at den synshandicappede har en eller to valgtilforordnede med i stemmeboksen. Her er det igen vigtigt, at vælgeren tydeligt angiver, hvem der stemmes på. Men hvor vedkommende før kunne hviske det til ledsageren, er det nu nødvendigt at sige det højt, så begge personer kan høre det.

2008-2016
De blinde og svagsynede kæmper for at få loven ændret igen. De mener, at loven krænker retten til hemmeligt valg, fordi borgere i nabo-stemmeboksene kan høre, hvad der stemmes på. Derudover føler de også en stor utryghed ved at skulle stemme sammen med en eller flere fremmede personer.

2017
Folketinget vedtager at ændre valgloven fra 1. juli 2017. Nu stilles der ikke længere krav om, at to valgtilforordnede skal med i stemmeboksen. Derimod kan de synshandicappede igen selv udpege den person, som de ønsker som hjælper.

Ved de sidste 11 valg har han måttet tvinge sig selv ned til stemmeboksen på grund af en lov, som, han mener, var krænkende for blinde og svagsynede.

0:000:00