Efter Britta-sag: Ny tilsynsenhed skal forhindre fremtidig svindel

KONTROL: Børne- og socialminister Mai Mercado har besluttet at etablere en ny tilsynsenhed, der skal forhindre snyd med sociale tilskud. Tiltaget møder kritik fra Frivilligrådet, der mener, at det burde være noget, ministeriet kunne klare i forvejen.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Oprydningen efter de spor, som svindelsagen om Britta Nielsen har trukket gennem Børne- og Socialministeriet, skal blandt andet ske ved etableringen af en ny kontrolenhed i ministeriet.

Det er ikke nødvendigvis noget, der bringer os videre på den gode måde. Man må forlange, at man i en styrelse selv er i stand til at forvalte pengene på en måde, der lever op til lovens krav

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

Kontrolenheden skal genoprette tilliden til, at pengene forvaltes ordentligt.

Fakta
Her er de 13 svagheder i systemet, som gjorde svindlen mulig:
  • Manglende funktionsadskillelse mellem personer med adgang til at rette i stamdata og personer med adgang til at foretage udbetalinger
  • Manglende funktionsadskillelse mellem personer med adgang til at foretage udbetalinger og personer, som udfører regnskabskontrol
  • Manglende gennemgang af ændringer af stamdata
  • Ledelsesgodkendelse ved tilskudsoprettelse
  • Periodisk gennemgang af brugeradgang i it-systemerne
  • Mulighed for at fravælge rykker for afsluttende regnskab
  • Verificering af stamdata
  • Mangelfuld behandling af tilbagebetalinger af ubrugte tilskudsmidler
  • Ingen gennemgang af tilskud, hvor samme medarbejder giver tilsagn om tilskud og udbetaler
  • Forøget budgetramme i forbindelse med tilbagebetalinger i det tilskudsadministrative system, TAS
  • Manglende godkendelse af udbetalinger uden om TAS
  • Ingen systemmæssig kontrol af dokumentation i TAS
  • Design af udbetalingsfil til økonomifunktionen.

Kilde: Rapporten "Ekstern undersøgelse af tilskudsadministrationen 1977-2018" - uarbejdet af PWC

Det forklarer børne- og socialminister Mai Mercado (K) til Altinget efter fredagens pressemøde, hvor konklusionerne fra de to eksterne undersøgelser af svindelsagen i Socialstyrelsen blev præsenteret.

"Det vigtigste for mig er, at der bliver ryddet op. Socialstyrelsen vil være i forandring i den kommende tid, og det kan kalde på nye kompetencer," sagde Mai Mercado til pressemødet.

Nogle af de nye kompetencer vil blive placeret i den nye tilsynshed, som får base i ministeriet. Her vil et endnu ukendt antal medarbejdere få til opgave at føre revision med forvaltningen af midler hos tilskudsadministrationen i Socialstyrelsen samt sagerne i Familieretshuset.

"Tilsynsenheden skal lave en risikoafdækning af, hvor i systemet der er risici for svindel, hvordan det skal håndteres, og hvilke procedurer der skal sættes i gang," forklarer departementschef i Børne- og Socialministeriet, Jens Strunge Bonde.

Skal sikre bedre opfølgning på kritik
Rigsrevisionen har advaret om rod i Socialministeriets håndtering af sociale tilskud til projekter for socialt udsatte siden 2006. Det har blandt andet været kritiseret, at ministeriet har uddelt særlige it-adgange til et "uforholdsmæssigt stort antal administratorer". Og det er også den såkaldt "manglende funktionsadskillelse", der har givet den samme svindelmistænkte person adgang til både at rette i stamdata og adgang til pengekassen i Socialstyrelsen.

Det fremgår af den eksterne undersøgelse fra revisionsvirksomheden PWC. I undersøgelsens peges der på den manglende funktionsadskillelse som den væsentligste svaghed af i alt 13 "kontrolsvagheder", der har gjort det muligt at gennemføre for Britta Nielsen angiveligt at overføre lidt mere end 120 millioner til egne konti.

Den nye kontrolenhed skal være med til at sikre, at der samles bedre op på kritikken fra Rigsrevisionen på tværs af årene, forklarer Mai Mercado.

"Tilsynet skal sikre, at der er styr på tilskudsadministrationen. Og det må vi konstatere, at det har der ikke været," siger børne- og socialministeren og fortsætter:

"Tilsynsenheden vil i hvert fald sikre, at der bliver kigget mere på tværs af årene. Hvordan det konkret kommer til at ske vil blive bestemt ud fra den proces, der venter".

Kritik fra Frivilligrådet
Etableringen af den nye tilsynsenhed i ministeriet vækker kritik fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen. Han forstår ikke behovet for at have "endnu en kontrolenhed" i ministeriet.

"Det er ikke nødvendigvis noget, der bringer os videre på den gode måde. Man må forlange, at man i en styrelse selv er i stand til at forvalte pengene på en måde, der lever op til lovens krav," siger Mads Roke Clausen.

Han erkender, at det kan lyde "mærkeligt" at sige på dagen for afdækningen af svindlen. Men frygten er, at der går flere penge til kontrol frem for til tiltag for socialt udsatte.

"For mig er kontrollen med tilskudsforvaltningen noget, man må forlange af en styrelse i forvejen. Den nye tilsynsenhed lyder som et tungt apparat, og vi har en interesse i at flest mulige penge går til det rigtige og ikke til kontrol," siger Mads Roke Clausen.

Dokumentation

Det skal den nye tilsynsenhed lave: 

– Dialog med Rigsrevisionen og opfølgning på bemærkninger og kritikpunkter fra Rigsrevisionen.

– Risikoafdækning af hele ministerområdet. Tilsynsenheden skal spotte risici, fejl og mangler i ministeriets administration. 

– Tilsynsenheden vil i den kommende tid stille særlige krav til driften i Socialstyrelsen i den kommende tid.

– Tilsynsenhedens formål bliver blandt andet at sikre tilliden til forvaltningen af sociale tilskud. 

Tilsynsenheden bliver fysisk placeret i et kontor i Børne- og Socialministeriet. Hvor mange medarbejdere der kommer til at arbejde i tilsynsenheden, vides endnu ikke. 

Kilde: Børne- og Socialministeriet, departementschef Jens Strunge Bonde.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Strunge Bonde

Departementschef, Social- og Ældreministeriet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1994)

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00