Ellen Trane Nørby skal i samråd om manglende sengepladser

SAMRÅD: Enhedslisten kalder sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om regeringens udspil til en psykiatrihandlingsplan. Det sker, efter organisationer har kritiseret planen for ikke at forbedre forholdene for de sygeste patienter.

En uge efter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) flankeret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterede regeringens handlingsplan for psykiatrien, bliver ministeren nu kaldt i samråd af sundhedsordfører Stine Brix (EL).

Det sker, efter at Altinget torsdag kunne fortælle, at der ikke som en del af psykiatrihandlingsplanen er afsat midler til at øge antallet af sengepladser i psykiatrien.

Det var ellers forventningen hos en række centrale aktører - ligesom der helt ind i regeringens egne rækker ser ud til at have hersket den opfattelse, at planen betød flere sengepladser. I hvert fald skrev sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) i forbindelse med præsentationen af planen på Twitter, at det havde været vigtigt for hende med flere sengepladser.

Stine Brix erklærer sig skuffet over, at der ikke kommer nye sengepladser. Hun vil nu vide, hvorfor regeringen mener, at der ikke skal afsættes penge til at oprette nye pladser.

"Siden 2009 er der kommet 30 procent flere patienter i voksenpsykiatrien, og der er et stort behov for mere kapacitet," siger Stine Brix og kalder det "uforståeligt, at der ikke sættes flere penge af til psykiatrien, der er i akut krise."

Kejserens nye klæder
En række organisationer har, efter det stod klart, at psykiatrihandlingsplanen ikke indeholdt varige midler til en kapacitetsforøgelse, kritiseret regeringen.

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle, føler sig snydt, da hun mener, at regeringen har fremstillet det, som om nye sengepladser var en del af planen:

"De tiltag, der nu tales om, har vi talt om i flere år, og det er begrænset, hvor meget det vil batte. Så hverdagen efter fremlæggelsen af regeringens psykiatriplan er altså, at de sygeste psykiatriske patienter er nøjagtig lige så dårligt stillet som før," siger hun. 

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, kalder planen uambitiøs og uddyber på Twitter:

Lægeforeningen bakker op om kritikken og skriver på Twitter, at "det er nødvendigt med et løft af kapaciteten i psykiatrien, hvis vi skal nedbringe tvang og undgå genindlæggelser og for tidligt udskrevne patienter."

 

Formand for Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, sammenligner planen med "Kejserens nye klæder".

Socialpsykiatrien og finansieringen
Foruden de manglende sengepladser vil Stine Brix på samrådet spørge sundhedsministeren, hvorfor der kun afsættes 120 millioner kroner over en fireårig periode til socialpsykiatrien.

"Vi hører ofte, at mangel på kapacitet såvel som kvalitet i bostøtte og botilbud er medvirkende til at overbelaste de psykiatriske hospitaler. Derfor er det simpelthen ikke godt nok, at regeringens eneste svar er en økonomisk straf til kommuner, der ikke tager færdigbehandlede patienter hjem," siger Stine Brix med henvisning til, at regeringen vil hæve færdigbehandlingstaksterne

Endelig vil Stine Brix på samrådet udbede sig en redegørelse for finansieringen af handlingsplanen:

"Regeringen gør grin med psykiatrien, når det igen er satspuljen, som skal betale. For det første er det dybt usympatisk, at regningen bliver tørret af på de fattigste mennesker i Danmark, og for det andet har psykiatrien brug for at komme på finansloven, så man ved, hvad man har at gøre godt med," siger hun.

Se sundhedsministeren svare på spørgsmål om økonomien bag psykiatrihandlingsplanen

Der er endnu ingen dato for, hvornår samrådet om psykiatrihandlingsplanen skal finde sted. 

 

Forrige artikel Skuffelse: Psykiatrihandlingsplan indeholder ingen ekstra sengepladser Skuffelse: Psykiatrihandlingsplan indeholder ingen ekstra sengepladser Næste artikel Terkel takker af: Bivirkningerne fra Steinckes socialreform er en påmindelse om civilsamfundets betydning Terkel takker af: Bivirkningerne fra Steinckes socialreform er en påmindelse om civilsamfundets betydning