"En dronning af vor tid" og med "format til det sidste": Sådan lyder reaktionerne på dronning Margrethes overraskende beslutning

Dronning Margrethe detonerede noget af en nytårsbombe i sin tale til nationen med sin beslutning om at abdicere efter 52 år på tronen. Det har udløst reaktioner fra hele det politiske spektrum – og mere til. Her får du overblikket over de vigtigste.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Mette Frederiksen: "Dronning Margrethe har gjort kongeriget ære"

Statsminister og Socialdemokratiets formand lægger vægt på dronning Margrethes mange år som Danmarks statsoverhoved i en skriftlig udtalelse:

"Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation.

I det nye år vil Kronprins Frederik blive udråbt til konge. Kronprinsesse Mary vil blive Dronning. Riget vil få en ny regent og et nyt kongepar. Alt det kan vi forventningsfuldt se frem til i visheden om, at de er beredte til ansvaret og opgaven.

Men i aften og i den kommende tid vil vi anerkende dronningens ubestridelige betydning for Danmark, Færøerne og Grønland. Det gør vi med lige dele taknemmelighed og beundring. Dronning Margrethe har gjort kongeriget ære."

Søren Gade: Dronningen gjorde os klogere og måske nogle gange lidt flove

Folketingets formand og mangeårige Venstre-profil takker dronning Margrethe for hendes måde at være på.

"Tak for at være en eftertænksom og samlende person for hele det danske rige og en fremragende repræsentant for Danmark.

Vi blev klogere – og nogle gange måske også lidt flove – når hun blidt, men myndigt gik i rette med træk, som hun ikke brød sig om." 

Læs også

Lars Løkke Rasmussen: Stolt over at være en af de statsministre, dronningen nåede at "slide ned"

Moderaternes formand og landets nuværende udenrigsminister er "stolt og ydmyg over at have været en del af de ni statsministre, dronningen nåede at 'slide ned'," skriver han på Instagram.

"Det er en dronning af vor tid, der i en alder af 83 år giver depechen videre til sin søn.

De kan på alle måder være Deres indsats mere end bekendt." 

Troels Lund Poulsen: Kronprinsen vil føre det danske monarki sikkert ind i en ny tid

Venstres formand og Danmarks forsvarsminister mener, at beslutningen om at abdicere både vidner om "dronningens klogskab og monarkiets styrke og holdbarhed for Danmark".

"Jeg har gennem en lang årrække mødt og rejst med dronningen, og er som alle andre altid blevet overvældet af hendes væsen og viden. Altid til stede, altid interesseret og altid med Danmarks bedste som ledetråd.

Kronprins Frederik kender jeg som en ligeså dedikeret og kompetent repræsentant for vores land. Med sit smil og en altid åben tilgang til mennesker og opgaver, vil kronprinsen som vores kommende konge kunne føre det danske monarki sikkert ind i en ny tid, hvor tradition og fornyelse vil kunne følges ad," skriver han blandt andet på Facebook

Vi blev klogere – og nogle gange måske også lidt flove – når hun blidt, men myndigt gik i rette med træk, som hun ikke brød sig om.

Søren Gade (V)
Folketingets formand

Alex Vanopslagh: Hun har gjort Danmark ære

Liberal Alliances politiske leder takker dronningen for "mange års tro tjeneste, som har gjort Danmark ære". Det gør han i et opslag på X.

"Vi har nu i 52 år haft en klog, dannet og værdig Dronning. Hendes Majestæt spiller en stor rolle i, at kongehuset i dag nyder så stor opbakning og udgør et samlepunkt for Danmark."

Martin Lidegaard: Format til det sidste

Radikale Venstres politiske leder takker også dronningen.

"Format til det sidste. Tak til dronning Margrethe 2. for 52 års værdig og stærk samling af kongeriget. Ingen kan underkende den betydning, dronningen har haft for Danmark – ude og hjemme," skriver han på X.

Søren Pape Poulsen: Jeg er i chok og meget berørt

Konservatives formand tror, at alle vil vide, hvor vi var nytårsaften 2023. Det skriver han på Facebook.

"Jeg indrømmer, jeg er i chok og meget berørt. For mange af os har hun været her altid. Vi danskere elsker vores dronning og vores kongehus.

I Danmark har vi kun grund til at være stolte af vores dronning og kongehuset. Dronning Margrethe har været Danmark og danskerne den fineste repræsentant i og udenfor Danmark. Vi har så meget at være stolte af og taknemlige for." 

Pelle Dragsted: Tak for tiden som regent – om man er republikaner eller ej

Enhedslisten, der ellers ikke er meget for det danske monarki, sender også en tak til dronningen.

"Tak, dronning Margrethe. For en fin og balanceret tale i en svær tid," skriver partiets politiske ordfører på X

"Men især for tiden som regent. Om man er republikaner eller monarkist, må man bare sige, at dronningen har forvaltet sit embede på den fineste vis, og har formået at samle danskerne i al vores herlige mangfoldighed. Det er i sandhed en æra, der slutter."

Morten Messerschmidt: Kronprins Frederik vil gøre det forbilledligt

Det er både et chok og en overraskelse for Dansk Folkepartis formand, at dronning Margrethe forlader tronen. Det skriver han på X:

"Jeg tror, vi alle lige skulle synke en gang, da vi hørte Hendes Majestæt dronningens meddelelse i sidste del af nytårstalen. Først og fremmest fyldes jeg med den dybeste respekt og taknemmelighed. Et menneske, der som majestæt er gået forrest for os danskere i 52 år, kan ikke påkalde sig andet."

"Jeg vil glæde mig til at hylde hende for alt det, hun har været for Danmark. Og jeg vil glæde mig til at se Frederik 10. på tronen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han vil gøre det for forbilledligt."

Pia Olsen Dyhr: For de fleste af os har hun altid været der

SF's formand kalder på X dronning Margrethes sidste nytårstale "historisk" og takker hende for at samle nationen.

"Blot få uger efter jeg blev født, så blev kronprinsessen Margrethe dronning. Så for de fleste af os, så har hun altid været der. Og gjort det godt! Tak for det!" 

Pernille Vermund: Av – det vil tage lang tid at fordøje

Nye Borgerliges formand indleder et opslag på Facebook med ordet "Av". Hun roser "verdens fineste dronning" for "igen i år" at holde en stærk tale "med hilsen til det jødiske folk, de palæstinensiske ofre og vigtigheden af vores støtte til ukrainernes frihedskamp".

"At tage afsked med vores dronning som regent føles for mig lige nu som at tage afsked til en del af mit land, mit historie, mit fundament.

Dygtig, værdig, autentisk og reflekterende. Sådan vil jeg for evigt mindes vores dronning. Det kommer til at tage tid at fordøje …" 

Om man er republikaner eller monarkist, må man bare sige, at dronningen har forvaltet sit embede på den fineste vis.

Pelle Dragsted
Politisk ordfører, Enhedslisten

Sophie Hæstorp Andersen: København har aldrig tvivlet på dronningens store kærlighed

Den socialdemokratiske overborgmester i København hæfter sig i en pressemeddelelse ved den afgående monarks opbakning til hovedstaden.

"På vegne af hele København vil jeg vil gerne sige Hendes Majestæt Dronningen tak for mange, mindefulde stunder.

København har aldrig været i tvivl om dronningens store kærlighed til hovedstaden."

Jacob Bundsgaard: Kongehuset og Aarhus har haft et særligt bånd i dronningens tid

Også i Danmarks næststørste by, Aarhus, reagerer den socialdemokratiske borgmester på nyheden i en pressemeddelelse.

"Vores dronning skal have en uforbeholden tak for alt, hvad hun har bibragt Danmark, Aarhus og embedet som Danmarks dronning. Dronning Margrethe har med viden, indsigt og overblik udført sin livsgerning, der har medført stor respekt for hende overalt i Danmark, overalt i verden.

Kongehuset og Aarhus har haft et særligt bånd i alle dronning Margrethes år på tronen.

Siden sine studier i begyndelsen af 1960'erne på Aarhus Universitet har dronningen haft en kæmpe betydning for byens borgere og byens liv, ikke mindst kulturlivet."

Færøernes regering: Et urokkeligt engagement for det færøske folk

Også i resten af rigsfællesskabet bliver der reageret på annonceringen af abdikationen. På X takker Færøernes regering dronning Margrethe.

"Vi udtrykker vores dybeste taknemmelighed for hendes urokkelige engagement for det færøske folk i 52 bemærkelsesværdige år.

"Hendes regeringstid symboliserede ukuelighed og værdighed." 

Jeremy Rockliff: Jeg ser frem til at se Tasmaniens dronning i spidsen for Danmarks fremtid

Fra kronprinsesse Marys fødeø, Tasmanien, lykønsker den australske delstats premierminister det kommende kongepar. Mary er "en vidunderlig ambassadør" for øen, udtaler han ifølge mediet ABC.

"52 år ved roret er en fantastisk præstation. Dronning Margrethe 2. har dedikeret sit liv til at forandre sit land og gøre verden til at bedre sted at være. Jeg ser frem til at følge den næste generation og Tasmaniens egen dronning stå i spidsen for Danmarks fremtid."

Lars Sandahl Sørensen: Et kongehus med historiske rødder er med til at differentiere os i en global tidsalder

Det er en "dybt bevæget" administrerende direktør i DI, der selv har oplevet, "hvilket kløgtigt, nærværende og kreativt menneske vores dronning er", lyder det i en pressemeddelelse.

"Dronningen var både med til indvielsen af Industriens Hus ved Rådhuspladsen i 1979 og ved indvielsen det nyrenoverede Industriens Hus i 2013.

At have et kongehus med rødder tusind år tilbage i historien er med til at differentiere os i en global tidsalder, hvor det kan være svært at skille sig ud af mængden."

Brian Mikkelsen: Et stykke danmarkshistorie slutter

Den tidligere mangeårige konservative minister og nuværende administrerende direktør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv retter ligeledes "den allerstørste tak" til dronning Margrethe på X.

"Et stykke Danmarkshistorie uden sidestykke slutter. Efter 52 år som regent abdicerer dronning Margrethe.

Det er mageløst, hvad vores dronning har præsteret. Ord kan ikke beskrive det!" 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00