Debat

#Enmillionstemmer: Mennesker med handicap skal se handling fra Folketinget her og nu

Det specialiserede socialområde skal reformeres. Men da det vil tage tid, er Folketinget nødt til at tage ansvar og gennemføre en løsning nu, så mennesker ikke skal lide, indtil reformen er gennemført, skriver Monica Lyllof.

Kommunernes ret til at indrette sig og skønne, som de vil, er årsagen 
til, at problemerne på handicapområdet ikke løses med flere penge, 
skriver Monica Lyllof, der står bag #enmillionstemmer. (Foto: presse)<br>
Kommunernes ret til at indrette sig og skønne, som de vil, er årsagen til, at problemerne på handicapområdet ikke løses med flere penge, skriver Monica Lyllof, der står bag #enmillionstemmer. (Foto: presse)
Monica Lylloff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Velfærdssamfundet, frihed, tillid og lighed for loven" er fire af de ti grundværdier, danskerne ifølge Danmarkskanon finder vigtigst. Værdier, som derfor burde gennemsyre hele vores samfund. 

Desværre halter det gevaldigt, når det kommer til, hvordan mennesker med handicap og psykisk sårbarhed behandles.

Alle offentlige myndigheder skal overholde Menneskerettighedskonventionen og FN’s Handicapkonvention. Det har vi tiltrådt, og det er statens ansvar.

Alligevel forstummer forargelsen og ramaskriget, når mennesker med handicap dagligt får krænket privatlivets fred, fordi de bliver udsat for overvågning af blandt andet deres toiletbesøg af konsulenter med et stopur, når mange børn med særlige behov dagligt får krænket deres ret til uddannelse, fordi de ikke kan få bevilget et ordentligt skoletilbud, og når mennesker med handicap dagligt får krænket deres ret til selv at bestemme, hvor de vil bo.

Vi foreslår, at VISO bliver konstitueret som midlertidig visitationsmyndighed, mens reformarbejdet på

Monica Lylloff
Initiativtager til #enmillionstemmer og jurist

"Seks år er der nu gået, hvor min søn på 14 år med atypisk autisme ikke har haft en reel skolegang. Han har mistet håbet om en fremtid og er selvmordstruet. Seks år har vi kæmpet for en specialskole. Det har kostet mig fire jobs og to forhold. Og os store ar på sjælen. Hilsen en mor til søn med atypisk autisme".

Det er blot en af de alt for mange vidnesbyrd, der dagligt kan læses i #enmillionstemmer eller i medierne.

Handling nu
Det er ikke nogen overraskelse, at vi i #enmillionstemmer mener, at der er behov for en reform af hele det specialiserede socialområde. 

At visitation, drift og økonomi skal adskilles. At der skal gøre op med kommunernes monopol på drift. At visitationen skal ligge i en ny myndighed, så det enkelte menneskes behov og fagligheden kan komme i centrum, og at der skal indføres en ny finansieringsmodel. Det er en af løsningerne for fremtiden, som skal sættes i gang i går. 

Men da det vil tage tid, er Folketinget nødt til at tage ansvar og handle nu og gennemføre en løsning, så mennesker ikke skal lide, indtil reformen er gennemført.

En undersøgelse foretaget af #enmillionstemmer den 28. februar 2021 viste, at kun 2,2 procent af i alt 2.651 afgivne stemmer havde mødt den rette specialiserede viden hos kommunen. Set med mine øjne er en af de største hindringer for forandring i de nuværende rammer det kommunale selvstyre og Kommunernes Landsforening (KL). 

Kommunernes ret til at indrette sig og skønne, som de vil, er årsagen til, at problemerne ikke løses med flere penge. For det vil forudsætte, at alle 98 kommuner og KL vil handicapområdet så meget, at de er klar til at ændre den nuværende bureaukratiske lagkage, bestående af udvalg og siloer og samtidig prioritere økonomisk anderledes.

Folketingets ansvar
Det er Folketingets ansvar at løse problemerne nu. 

Derfor foreslår vi, at VISO bliver konstitueret som midlertidig visitationsmyndighed, mens reformarbejdet pågår. Når mennesker beder om at få VISO inddraget i deres sag, skal kommunen efterkomme det. 

VISO vil herefter kunne visitere til det tilbud eller den hjælp, de via deres udredning og i samarbejde med det enkelte menneske og de pårørende finder, vil være den rigtige og den bedste hjælp i lige deres liv. Kommunen skal derefter være forpligtet til at følge dette.

Vi er nødt til at indse, at vi står over for en skillevej: Ønsker vi os et velfærdssamfund for alle, der afspejler vores grundværdier eller et kampbaseret velfærdssystem. 

Tillid vil komme, når mennesker med handicap og psykisk sårbarhed og deres familier får deres frihed, lighed og den rigtige hjælp. Indtil da vil det være en kamp.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00