Debat

#Enmillionstemmer: Beretning fastslår, at kommunerne ikke kan forvalte handicapområdet forsvarligt

Rigsrevisionens beretning om forvaltning af handicapområdet skriver det sort på hvidt: Der er brug for strukturelle forandringer, og området skal tages ud af kommunernes hænder, skriver fem repræsentanter fra bevægelsen #enmillionstemmer.

Astrid Krags (S) evaluering af handicapområdet er nu landet. Og den bekræfter, at kommunerne ikke kan varetage opgaven, skriver kontaktgruppen for #enmillionstemmer. 
Astrid Krags (S) evaluering af handicapområdet er nu landet. Og den bekræfter, at kommunerne ikke kan varetage opgaven, skriver kontaktgruppen for #enmillionstemmer. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag 21. marts 2022 landede Rigsrevisionens beretning om forvaltning af handicapområdet. En beretning, der kom i stand, fordi borgerbevægelsen #enmillionstemmer ved hjælp af god gammeldags aktivisme fik prikket til de rigtige på det rigtige tidspunkt.

På det tidspunkt havde #enmillionstemmer opnået 53.000 støtter på borgerforslaget "Handicapområdet skal væk fra kommunerne."

Beretningen understøtter den massive kritik og alle de opråb og vidnesbyrd, der har været de sidste mange år fra mennesker med handicap og deres pårørende. 

Beretningen kan bedst karakteriseres som en kæberyster til samtlige regeringer siden 2007

Monica Lylloff, Margit Jonsson, Nina Reffstrup, Peter Schlæger og Sara Rose Newell
Repræsentanter, #enmillionstemmer

Beretningen kan bedst karakteriseres som en kæberyster til samtlige regeringer siden 2007 for, med åbne øjne, at have ladet stå til, mens situationen for mennesker med handicap og deres familier med tiden blot er blevet forværret. 

Reformer er ikke nok
Kort fortalt fremgår det af beretningen, at kommunerne ikke overholder gældende love og regler, og at Social- og Ældreministeriet ikke har holdt øje med det, men blot har forholdt sig passiv vel vidende, hvor galt det stod til.

Fejl i halvdelen af afgørelserne er slemt. Konsekvensen er, at mennesker med handicap får ikke den hjælp, de er berettiget til og har behov for.

Hertil kommer, at kommunerne ikke har ordentlige data på området. Oversat til dansk, så er det et stort rod.

Social- og Ældreminister Astrid Krag igangsatte en evaluering af handicapområdet for halvandet år siden. Den er blev udskudt op til flere gange og har mest af alt virket som en syltekrukke.

Alle forslag, der kunne forbedre den retsløse tilstand på området er blevet skudt til hjørne med, at man havde igangsat en evaluering og havde bevilget x antal kroner, der tydeligvis aldrig nåede ud til de mennesker, der har brug for hjælp.

En reform er ikke engang nok. Der er behov for en decideret revolution

Monica Lylloff, Margit Jonsson, Nina Reffstrup, Peter Schlæger og Sara Rose Newell
Repræsentanter, #enmillionstemmer

Det bliver interessant, hvordan ministeren vil forsvare en evaluering, der jo må bygge på samme mangelfulde datagrundlag, men som i halvandet år har været ministerens undskyldning for ikke at gribe ind i den retsløse og diskriminerende tilstand, mennesker med handicap har befundet sig i siden 2007.

"Statsrevisorerne opfordrer på baggrund af beretningen Folketinget til at overveje, om der er strukturelle problemer bag de åbenbart tilbagevendende problemer på handicapområdet, trods mange års indsats for at rette op."

Det sidste afsnit er sød musik i vores ører. Kommunerne kan ikke forvalte handicapområdet forsvarligt. Det har vi nu sort på hvidt.

En reform er ikke engang nok. Der er behov for en decideret revolution, hvor der gøres op med årtiers uværdige behandling af mennesker med handicap. Det er et samlet politisk ansvar.

Spørgsmålet er nu, om Astrid Krag vil huskes som endnu en socialminister, der svigtede mennesker med handicap.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monica Lylloff

Forfatter, foredragsholder, medstifter af #enmillionstemmer, jurist, TT Advokater
cand.jur. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00