Flertal dumper regeringens politik overfor udsatte

MÅLING: Forholdene for samfundets svageste er ifølge et flertal forværret siden valget i 2011, viser ny meningsmåling. Den opfattelse skal ændres, hvis regeringen skal genvinde magten, mener ekspert i vælgervandringer.
Kasper Frandsen

De mest udsatte grupper som hjemløse, handicappede og ældre i Danmark har ikke fået det bedre. Nej, de har fået det værre siden sidste Folketingsvalg i november 2011.

Det mener et flertal af danskerne ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Således mener 55 procent af vælgerne ifølge målingen, at regeringen siden valget har forværret forholdene for de svageste og mest udsatte grupper i Danmark.

Derimod er forholdene ifølge 10,7 procent af vælgerne forbedret, mens 27,1 procent anser udviklingen at ramme status quo.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Mener du, at regeringen siden folketingsvalget i november 2011 har forbedret forholdene for samfundets svage og udsatte grupper?

- Ja, forholdene er blevet bedre (10,7 pct)
- Forholdene er de samme (27,1 pct)
- Nej, forholdene er blevet værre (55 pct.)
- Ved ikke (7,2 pct.)

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1196 svarpersoner. Data er vægtede efter Altinget.dks seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet perioden 14. maj til 20. maj 2014.


Kilde: A&B Analyse

Meningsmålingen ligger helt i tråd med den opfattelse, vælgerne har haft af regeringen siden valget i 2011, mener forsker i vælgervandringer Rune Stubager fra Aarhus Universitet. Derfor er han ikke overrasket over målingen.

"Der er en betydelig skepsis lagt inde i egne vælgerrækker overfor regeringens førte politik. Vælgerne havde forventet, at det blev bedre før valget, da det er et område, regeringspartierne ellers har stået stærkt på," siger han.

Skal regeringen vinde stemmerne tilbage, skal finansloven strikkes sammen med Enhedslisten.

Rune Stubager
Ekspert i vælgervandringer

Afgørende med skifte
Altinget lavede tilsvarende meningsmåling i april 2013 med stort set samme resultat. Her vendte 56 procent af vælgerne tommelfingeren ned overfor regeringens politik mod de svageste i samfundet.

Men netop det sociale område er afgørende at vinde terræn på, hvis regeringen ønsker at genvinde magten, mener Rune Stubager. Derfor er regeringen nødt til at give noget til de vælgere, der stemte på regeringen.

"Centrum-venstre-fløjen er nødt til at vinde rub og stub tilbage inden valget. Det kræver, at de giver noget til dem, der har skiftet til blå-blok, fordi de er skuffede over deres økonomiske politik," siger Rune Stubager og fortsætter:

"Skal de vinde stemmerne tilbage, skal finansloven strikkes sammen med Enhedslisten. De borgerlige vil ikke sælge sig selv for dyrt. Går de sammen med de borgerlige, vil mange blive skuffede og tale om nye løftebrud. Regeringen kan ikke bare håbe på at blive reddet af bedre konjunkturer."

Regeringen er så småt begyndt at forberede sit udspil finansloven for 2015. Men først i løbet af efteråret starter de politiske forhandlinger for alvor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00