Debat

Forældreorganisationer: Vi skal have et lovsikret minimum af pædagoger

DEBAT: Der er behov for et lovsikret minimum af pædagoger i vuggestuen og børnehaven, når alt for mange pædagoger er alene om flere børn. Normeringerne er historisk lave, skriver formænd for flere forældreorganisationer.

En række forældreorganisationer har stillet et borgerforslag, der skal sikre en minimumsgrænse af pædagoger til børn i vuggestuer og børnehaver. 
En række forældreorganisationer har stillet et borgerforslag, der skal sikre en minimumsgrænse af pædagoger til børn i vuggestuer og børnehaver. Foto: Sonny Munk Carlsen/ Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Afsender: Se dokumentationsboks

Vidste du, at der ikke findes lovgivning, der sikrer vores børn et minimum af voksne i deres daginstitutioner? Vi synes ikke det er rimeligt. For ligesom der findes regler for hvor mange børn, der må være i en klasse, bør vi selvfølgelig også have regler for hvor mange børn, der må dele én voksen i vuggestuen og børnehaven.

”Nej”, har det hidtil lydt fra et flertal på Christiansborg og børnenes minister, Mai Mercado (K), går endda så langt som til at kalde det ”rigidt”. Det er selvom enhver kommune frit kan præstere bedre end et fastsat minimum, og selvom det er anerkendt som helt naturligt med klasseloft i skolerne.

Katastrofalt niveau
Dion Sommer, professor i psykologi kalder normeringsniveauet katastrofalt, og vi kan kun nikke bekræftende. Normeringerne ér historisk lave, fordi der over en årrække er hugget en hæl og klippet en tå.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected]

Sammenlignet med 2009 mangler der 4.400 pædagogiske medarbejdere.

For et lille års tid siden viste en undersøgelse blandt pædagoger, at tre ud af fire dagligt var alene med 17 børn. Andre undersøgelser viser, at omkring halvdelen af de ansatte jævnligt oplever ikke at have tid til at trøste et barn, der er ked af det.

"Uanset hvor gerne det pædagogiske personale vil, så er det ikke muligt at hjælpe Noah på toilettet, skifte ble på Alma og hjælpe Johannes med de første skridt på samme tid."

FOLA, KFO, m.fl.

Behovet for en minimumsgrænse er dokumenteret til hudløshed. Og det er ikke kun undersøgelser, der bekræfter de elendige vilkår, som efterlader vores børn uden den nødvendige voksenstøtte og omsorg. Vi oplever det som forældre alt for ofte, når vi henter og bringer vores børn.

Danske småbørnsforældre hører til blandt dem, der arbejder mest. Ja, vi har faktisk europarekord i arbejde uden for hjemmet. Det betyder lange institutionsdage for vores børn.

Lange dage, hvor voksenkontakten er tvivlsom – for uanset hvor gerne det pædagogiske personale vil, så er det ikke muligt at hjælpe Noah på toilettet, skifte ble på Alma, lægge Sofie til at sove og hjælpe Johannes med de første skridt på samme tid.

Det kan heller ikke lade sig gøre at høre Akmet fortælle på sit nyopdagede dansk og støtte ham i at udvikle sproget samtidig med, at du trøster Amanda, der er ked af det og savner sin mor.

Sådan er virkeligheden ude på Krokodillestuen, når én voksen har ansvaret for 10, 15 eller 20 børn. Tidligere på året lukkede Københavns kommune en institution, fordi én voksen var alene med 22 børn.

Men det er jo desværre ikke et særsyn, og brugte vi samme målestok i hele landet, så skulle vi lukke daginstitutioner på stribe.

Tidlig indsats er afgørende
Vi ved det faktisk godt – vores minister og regering ved det: De første år er de vigtigste, hvis vi skal sikre vores børn den bedste chance i livet.

Den tidlige indsats er dét, der tæller. Ja, den tæller i en sådan grad, at et flertal i Folketinget nu agter at tvinge et-årige i udpegede ghetto-områder i vuggestue.

Men uden lovgivning er det postnummeret og kommunale prioriteringer, som sætter rammen for kvaliteten i vores daginstitutioner. Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at det har så stor betydning om du vokser op i Haderslev eller Helsingør.

Derfor har vi stillet et borgerslag, og vi håber naturligvis, at 50.000 borgere vil støtte vores krav om minimumsnormeringer og dermed sikre politisk behandling i Folketinget.

Vi skal have lovsikret et minimum af voksne i vuggestuen og børnehaven, fordi et minimum af veluddannede pædagogiske medarbejdere er det fundament, vi skal bygge og skabe gode udviklende daginstitutioner på. Daginstitutioner med tid til samtale, trøst, nærvær og omsorg.

Skriv under på Borgerforslaget. Det kan findes her.

Dokumentation

Af Louise Gjervig Lehn
Formand for FOLA – Forældrenes Landsforening
Julie Kyndesgaard
Formand for KFO – Københavns Forældreorganisation
Morten Bowman
Formand for Århus Forældreorganisation
Per Larsen
Formand for Svendborg Forældreorganisation
Andreas Brandrup Elkjær
Formand for Roskilde Forældreorganisation
Flemming Linnebjerg Rasmussen
Formand for Odense ForældreOrganisation
Sofie Maria Brand
Familiepolitisk Netværk
Sarah Hvidberg
MinimumsnormeringerNu


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Gjervig Lehn

Kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd (DSR)

0:000:00