Om  
Jens-Kristian Lütken
Cecilia Lonning-Skovgaard

Gruppeformand overtager Venstres borgmesterpost på rådhuset

Jens Kristian Lütken overtager Venstres post som beskæftigelses- og integrationsborgmester, efter at Cecilia Lonning-Skovgaard valgte at trække sig tirsdag aften. 

Jens-Kristian Lütken har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2014.
Jens-Kristian Lütken har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 2014.Foto: Asger Ladefoged / Scanpix
Søren Dahl

Venstres gruppeformand på Rådhuset, Jens-Kristian Lütken, bliver ny beskæftigelses- og integrationsborgmester i København. 

Det bekræfter Venstres gruppe på rådhuset overfor Altinget.  

Lütken er i dag Venstres gruppeformand i Borgerrepræsentationen i København. Derudover er han medlem af Børne- og Ungdomsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget på rådhuset. 

Altinget har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Jens-Kristian Lütken. 

I et opslag på Facebook takker han sin forgænger, Cecilia Lonning-Skovgaard. 

"Cecilia har i aften valgt at trække sig som borgmester. Vi har stor respekt for hendes beslutning. Cecilia har med stort engagement og ildhu kæmpet for Venstre de seneste mange år. Hun har sat et kæmpe aftryk på vores politik og Venstres organisation i København," lyder det i opslaget. 

Trak sig efter kritik 

Venstres gruppe har valgt ny borgmester, efter Cecilia Lonning-Skovgaard tirsdag meddelte, at hun trækker sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.

Lonning-Skovgaard har tidligere fået massiv kritik for sin ledelsesstil.

Som Altinget har beskrevet, har en rapport fra København Kommunes arbejdsmiljøenhed peget på massive problemer med det psykiske arbejdsmiljø i borgmesterens forvaltning.

Trods den skarpe kritik fastholdt V-profilen så sent som mandag, at hun kunne fortsætte som borgmester i kølvandet på den seneste undersøgelse.

Det sagde hun i et interview med Altinget.

"Ja, det kan jeg godt. Jeg er demokratisk valgt, og jeg har en stor opgave med at skabe gode og konkrete resultater for københavnerne, sammen med medarbejderne. Det gælder både udfordringen med ledige, der mangler job, virksomheder, der mangler arbejdskraft og en akut opgave omkring de ukrainske flygtninge," lød det. 

"Men jeg tager kritikken alvorligt, og den del af kritikken, der handler om, at jeg har kontaktet medarbejdere direkte eller har haft en for hård tone, det bliver der taget hånd om," tilføjede hun. 

Et døgn senere skiftede Cecilia Lonning-Skovgaard dog mening.

Det skete, blot to timer efter at Venstres Ungdom København trak støtten til hende. 

I et opslag på Facebook skriver formanden, Emil Krarup Nørrevang, at beslutningen er truffet oven på den seneste undersøgelse, som ikke "efterlader nogen tvivl om en usund kultur anført af borgmesteren selv".

Tirsdag aften siger Emil Nørrevang til Altinget, at Venstre har "brug for ro":

"Jeg har tillid til, at gruppen i forbindelse med konstitueringen vil finde den bedst mulige løsning for Venstre."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00