Haarder lover bedre information om bivirkninger

PSYKIATRI: Sundhedsminister Bertel Haarder (V) ser ikke noget problem i, at ministeriet først blev advaret om lykkepillers bivirkninger i 2011. Han peger på, at Lægemiddelstyrelsens opgave er at informere lægerne, der udsteder lægemidlerne.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Trods kritisk medieomtale og ekspertkritik af Lægemiddelstyrelsens rolle i sagen om dødsfald og skader på børn fra brugen af lykkepiller hos gravide, står sundhedsminister Bertel Haarder (V) tilsyneladende bag Lægemiddelstyrelsens håndtering af sagen.

I hvert fald kom han ikke med kritik af Lægemiddelstyrelsen under det time lange samråd om sagen onsdag 25. maj 2011.

Medierne og professor Ebba Holme Hansen fra Institut for Farmakologi og Farmakoterapi på Københavns Universitet har blandt andet kritiseret, at Lægemiddelstyrelsen har været for langsom til at advare om bivirkninger.

Sundhedsminister Bertel Haarder forholdt sig ikke til kritikken, men svarede ved at opremse, hvad Lægemiddelstyrelsen og ministeriet har fortaget sig i sagen.

"Lægemiddelstyrelsen har flere gange informeret om risikoen og om forholdsregler ved brugen af antidepressive midler under graviditet. Det sker i det elektronisk nyhedsbrev "Nyt om bivirkninger", og det sker også på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside," sagde Bertel Haarder på samrådet.

Ministeriets kendskab til bivirkninger
Sundhedsministeren var indkaldt til samrådet af SF's social- og psykiatriordfører Özlem Sara Cekic, som var interesseret i at få vide, hvornår ministeriet havde fået kendskab til bivirkningerne.

Men det er mindre vigtigt i sagen - slog Bertel Haarder fast:

"Det er ikke sådan, at Lægemiddelstyrelsen fodrer ministeriet hver gang, der er noget om bivirkninger. Det hænger sammen med, at bivirkninger skal håndteres af fagfolk og ikke af jurister og økonomer i ministeriet. Lægemiddelstyrelsen tager affære selv uden at spørge ministeriet. Det er Lægemiddelstyrelsens opgave," sagde han på samrådet.

Fakta

Sagen kort 

Lektor Lise Aagaard og professor Ebba Holme Hansen udgav i juni 2010 en undersøgelse af bivirkninger fra lykkepiller hos gravide kvinder.

Undersøgelsen viste, at gravide kvinder, som tager lykkepiller, blandt andet risikerer misdannelser hos fostret og fosterdød.

Ifølge Ekstra Bladet havde Lægemiddelstyrelsen kendskab til undersøgelsen i et år, før de informerede om bivirkningerne.

På den baggrund kaldte Özlem Sara Cekic (SF) Bertel Haarder (V) i samråd.

Efter ministeriet har fået kendskab til sagen om lykkepillers bivirkninger hos gravide kvinder, har Haarder iværksat initiativer, som skal sikre, at gravide oplyses om bivirkningerne ved at tage antidepressive midler:

"Jeg har bedt Lægemiddelstyrelsen om at sikre, at alle produktresumeer og indlægssedler er opdaterede, så de indeholder de rette oplysninger om brugen af præparaterne. Og så anmodede jeg Dansk Lægemiddelinformation, som redigerer medicin.dk, om at sikre, at oplysningerne afspejler gældende viden herunder oplysninger i produktresumeerne. Og så har jeg derudover besluttet at sætte særlig fokus på overvågning af lægemidler, som ordineres til gravide i en kommende handlingsplan for en styrket lægemiddelovervågning," sagde han på samrådet.

SF vil grave videre
Özlem Sara Cekic (SF) er ikke tilfreds med ministerens svar på samrådet og fortæller til Altinget.dk, at hun vil blive ved med at udforske sagen.

"Vi kommer til at blive ved med at grave i, hvor længe ministeren har kendt til det her. Jeg synes, det i den grad er frustrerende, at vi tre gange stiller ministeren et spørgsmål, som lyder, om ministeren vil være indstillet på at lave et pilotprojekt, hvor man giver gratis psykologhjælp til gravide kvinder. Altså tilbyde det i stedet for eller som supplement til medicin. Men han vælger simpelthen at ignorere det. Det bliver vi ved med at holde fast i, derfor laver vi nu en skriftlig opfølgning på det," siger hun til Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00