Handicappede: KL kører massiv hetz mod os

HANDICAP: Formanden for Danske Handicaporganisationer anklager KL for at køre hetz mod de handicappede for at dække over det, han mener er kommunernes manglende evner til at holde budgetterne. KL afviser.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

KL, Foreningen af Socialchefer i Danmark og en række kommunale embedsmænd har de seneste måneder advaret om, at udgifterne til især handikappede er løbet løbsk. 

I et usædvanligt skarpt debatindlæg i Altinget går formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, nu til modangreb.

"Der er ingen beviser for, at udgiftsstigningerne på handicapområdet skyldes ændrede behov eller urimelige krav fra borgere med handicap," skriver Stig Langvad, der mener at debatten har udviklet sig til en klapjagt på de handicappede.

"KL kører en massiv hetz imod de mennesker med handicap, der har behov for den mest omfattende og mest specialiserede indsats," skriver Stig Langvad i sit debatindlæg.

Det kan læses ud af kommunernes regnskaber, og KL er helt enig med Finansministeriet om tallene. Derfor er det ikke korrekt, når Stig Langvad antyder, at udgiftsstigningerne er udtryk for en slags statistisk hokus pokus.

Peter Gorm Hansen
Direktør, KL

KL: Det er ikke hokus pokus
I sit svar på Stig Langvads kritik peger direktør for KL Peter Gorm Hansen på, at kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde gennemsnitligt er steget med godt 1 mia. kr. om året de seneste år - stigningen fra 2008 til 2009 var på 1,2 mia. kr.

"Det kan læses ud af kommunernes regnskaber, og KL er helt enig med Finansministeriet om tallene. Derfor er det ikke korrekt, når Stig Langvad antyder, at udgiftsstigningerne er udtryk for en slags statistisk hokus pokus," skriver Peter Gorm Hansen. 

Stig Langvad skriver i sit indlæg, at en rapport fra Deloitte, som Finansministeriet og KL har bestilt, konkluderer, at det er andre årsager end ændrede krav og behov fra handicappede, som er skyld i udgiftsstigningen. 

KL: Rapporten er et godt indspark
Men Peter Gorm Hansen er uenig i dette.  

"Stig Langvad fremhæver desuden Deloittes analyse af prisudviklingen på 27 tilbud. Rapporten konkluderer, at der sker prisstigninger på de enkelte tilbud. Rapporten konkluderer samtidig, at prisstigningerne er udtryk for, at lønnen til plejepersonalet stiger. Det kan enten være udtryk for, at brugerne er blevet mere plejekrævende, eller at kommunerne leverer en højere service - det står ordret i rapportens konklusioner," understreger Peter Gorm Hansen.

Mens Stig Langvad mener, at rapporten afslører kommunerne som dårlige til at forvalte deres budgetter, mener KL, at rapporten er et godt indspark til debatten om udgiftsstigningen på blandt andet handicapområdet.

"Rapportens konklusion stemmer fint overens med den debat omkring styringen på området, som KL forsøger at rejse. KL er enig i, at kommunerne skal blive bedre til at styre dette område. Samtidig er der behov for, at regeringen hjælper kommunerne til at skabe de rigtige rammer for styringen," skriver Peter Gorm Hansen og fortsætter:  

"Derfor er det i økonomiaftalen aftalt, at regeringen og KL skal se nærmere på, hvordan lovgivningen understøtter kommunernes styringsmuligheder," siger Peter Gorm Hansen. Her peger han på, at regeringen har lovet, at der skal ses nærmere på ankepraksis på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Peter Gorm Hansen

Fhv. adm. direktør, KL, fhv. næstformand, Styrelsen for Danmarks Statistik, bestyrelsesmedlem, Gl. Holtegaard-Bredafonden, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1968)

0:000:00