Har vi fattigdom i Danmark?

BAGGRUND: Altinget | Social og Integration sætter i april fokus på fattigdom. Danmark har udarbejdet en national handlingsplan (NAP) mod fattigdom og social udstødelse. Men er der behov for den i Velfærdsdanmark?
Foto: colourbox.com
Henrik TheilKristine Bertelsen
Fakta

Fattigdoms-debatpanel

Hver torsdag i april vil Altinget | Social og Integration bringe artikler og debatindlæg og fattigdom.

Debatpanelet består af følgende deltagere:

Martin Ågerup, direktør for CEPOS

Thor Buch Grønnelykke, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Socialdemokraterne

Hanne Reintoft, forfatter og foredragsholder

Jens Bonke, seniorforsker i Rockwool Fonden, tidligere ansat i SFI

At ingen behøver at gå sultne i seng i Danmark, og alle kan få tag over hovedet, er en del af den generelle opfattelse af velfærdsstaten Danmark. Fattigdom som et umiddelbart livstruende fænomen, hvor man tigger på gaden, er tvunget til at sove under åben himmel og risikerer at dø af sult, hører ikke til i vores velfærdsbillede.

Ikke desto mindre er fattigdom et fast tilbagevendende tema i debatten, og Altinget | Social og Integration har derfor valgt at sætte særligt fokus på fattigdomsproblematikken i hele april måned med artikler og debatindlæg.

Et kærligt "NAP" eller bare tomme ord
Hvis fattigdom findes i Danmark, handler det måske om andet end mangel på penge. Det afspejles i den nationale handlingsplan, NAP, hvis fulde titel er "Danmarks nationale handlingsplan til bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse".

Det er EU, som har taget initiativ til, at medlemsstaterne udarbejder nationale handlingsplaner, og den danske plan er regeringens bud på, hvem der er fattige og socialt udstødte, og hvad der skal gøres for at hjælpe dem.

0:000:00