Her er de mest populære debatemner på Folkemødet

FOLKEMØDET I TAL: Sundhed, klima og innovation er blandt højdespringerne i debatterne på Folkemødet. Dyk ned i tallene her, hvor du også kan se, hvem der er den mest ombejlede debattør.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Torsdag lyder startskuddet til endnu et folkemøde i Allinge på Bornholm, hvor interessenter, lobbyister, debattører og politikere i løbet af fire dage deltager i sammenlagt over tusind arrangementer.

Heraf vil en stor del af dem debattere emner indenfor sundhedsområdet.

Emnet sundhed er nemlig topscoreren i gennemgang af Folkemødets arrangementer, der er blevet foretaget af kommunikationsvirksomheden Radius, der laver en lignende undersøgelse hvert eneste år.

Det er imidlertid ikke en overraskende førsteplads. Sundhed har siden 2015 været Folkemødets mest populære debatemne.

”Sundhed ligger nummer et igen, igen. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de mange aktører og debatter tager luften ud af hinanden. To procent af deltagerne på Folkemødet er beslutningstagere – der er godt nok kamp om deres gunst på sundhedsområdet,” siger Asbjørn Haugstrup, der er CEO i Radius.

Han peger på, at populariteten blandt andet kan forklares med, at sundhedsområdet er præget af mange ressourcestærke aktører.

Klima, bæredygtighed og EU vinder frem
Mens sundhed og demokrati ligger solidt i toppen år efter år, er der nogle nye emner, der har taget et højt spring op ad ranglisten i år.

Det drejer sig om innovation, bæredygtighed, klima og EU, der alle har fundet vej til årets top ti.

”Bæredygtighed og klima er højdespringere og fylder meget mere her end i den generelle politiske debat. Det er, fordi at de to emner er meget vigtige for dansk erhvervsliv. Vi er på vej ind i den anden bølge af den grønne omstilling, og hvordan den skal forme sig, er der stærke interesser i,” siger Asbjørn Haugstrup.

Det er især EU, der er blevet markant mere populært i 2018 og er gået hele 43 pladser frem. Det kan formentlig blandt andet forklares med, at der bliver varmet op til det kommende europaparlamentsvalg i maj 2019.

 

Et af politikernes foretrukne emner ser ud til at blive efterladt hjemme på Christiansborg. Der er nemlig meget få debatter om udlændingespørgsmålet.

”Enkelt sagt er det, fordi emnet ikke egner sig til en Feel Good festival som Folkemødet med sol over Gudhjem og fadøl i glasset. Det bliver for grimt. Der mangler i øvrigt også stærke, professionelle aktører på området, der kan finansiere debatten,” siger Asbjørn Haugstrup.

Generelt er der i år færre arrangementer på Folkemødet sammenlignet med tidligere år. Det kommer blandt andet også til udtryk ved, at topscoreren sundhed har 123 færre arrangementer i år end sidste år.

Læs også

De mest aktive debattører
Men hvad så med dem, der skal deltage i debatterne? Radius har også undersøgt, hvilke debattører der har flest arrangementer på solskinsøen, og her viser det sig, at man er ombejlet, hvis man er kulturminister – eller har været det.

Kulturminister Mette Bock (LA) er den person, der deltager i allermest på folkemødet med 26 planlagte arrangementer, mens hendes forgænger, Bertel Haarder (V), kommer lige efter med 21 arrangementer.

Det er den tidligere radikale udviklingsminister og nuværende generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, der kan indtage tredjepladsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Haugstrup

Direktør for kommunikation og public affairs, Innargi
ba.jur. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00