Debat

Hjerneskadeforeningen: Ideologisk opgør på socialområdet er et farligt skred

DEBAT: Astrid Krags (S) ideologiske angreb på private velfærdsleverandører vil ramme landets kommuner og udsatte patientgrupper hårdt, skriver Morten Lorenzen.

Morten Lorenzen kritiserer socialminister Astrid Krags (S) angreb på de private velfærdsaktører.
Morten Lorenzen kritiserer socialminister Astrid Krags (S) angreb på de private velfærdsaktører.Foto: Hjerneskadeforeningen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Lorenzen
Direktør i Hjerneskadeforeningen

”Ideologi er noget bras.”

De berømte ord kom fra den konservative statsminister Poul Schlüter i 1984. I pragmatismens ånd - og med sit vanlige glimt i øjet - erklærede Schlüter, at han ikke var så konservativ, at det gjorde noget.

Der har i mange år hersket den opfattelse, at ideologierne var døde. Schlüters ord var blevet til en grundsætning for mange partier i Danmark. Det er ikke helt fejlagtigt, at mange partier ikke længere har ideologi som drivkraft i sit virke.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Om det er en dårlig eller god udvikling, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Men at ideologien igen synes at gøre sig gældende er ret åbenlyst. Og særligt på socialområdet er det en farlig vej at gå.

Ideologisk motiveret
Socialpolitikken har historisk set været kendetegnet ved brede forlig henover midten. Dette i en erkendelse af, at de mest udsatte borgere i dette samfund på ingen måde har gavn af at blive trukket rundt i et ideologisk tovtrækkeri.

Konsekvensen af et ideologisk indgreb vil være en massiv afspecialisering.

Morten Lorenzen
Direktør i Hjerneskadeforeningen

I disse dage udspiller der sig et sådant ideologisk tovtrækkeri i lokalerne hos socialminister Astrid Krag (S). Her forhandler hun med de røde støttepartier om et indgreb mod den såkaldte profit på velfærd.

Indgrebet er ikke motiveret af problemer eller udfordringer i det kommunale Danmark. Det er heller ikke motiveret af en kvalitetsudvikling. Sagen er udelukkende ideologisk motiveret og drevet af nogle enkeltstående sager om "børnehjemsbaroner," som Ekstra Bladet flittigt har afdækket.

Det indrømmer socialministeren selv. Allerede i september 2019 varslede ministeren et ideologisk opgør på socialområdet.

En del af det opgør synes så at være et indgreb over for private aktører på socialområdet. Som det har været fremme den seneste tid vil det få store konsekvenser for nogle af de mest udsatte borgere i dette samfund. En række kommunale aktører har direkte advaret mod dette.

Læs også

Ude af proportioner
Konsekvensen af et ideologisk indgreb vil være en massiv afspecialisering, og i kommunerne vil man mangle den kapacitet og fleksibilitet, som de private i dag tilbyder.

At der er brodne kar inden for private velfærdsaktører er åbenlyst, hvilket Ekstra Bladet dygtigt har beskrevet med deres serie om børnehjemsbaronerne, som uden tvivl har opført sig dybt uetisk.

Men dem kan man si fra ved at stille krav om større gennemsigtighed og ved at styrke de sociale tilsyn. Og lad os da endelig få et loft over, hvor meget profit de private må trække ud. Men direkte at forbyde private selvskabskonstruktioner er ude af proportioner.

Vi lukkede jo heller ikke Socialstyrelsen, efter Britta Nielsen-skandalen eller de kommunale plejehjem i Helsingør og Aarhus, da det viste sig, at der var alvorlig og systemisk svigt der. Gennemsigtigheden og et profitloft skal selvfølgelig også gælde for offentlige institutioner.

Mange succeshistorier
Som direktør for Hjerneskadeforeningen kender jeg mange private aktører, der hjælper vores medlemmer. Jeg har oplevet meget få brodne kar. Til gengæld har jeg også oplevet og hørt om rigtig mange succeshistorier.

De private aktører kan noget, som det offentlige ikke kan, både i forhold til kvalitet, innovation og fleksibilitet. Det er vel for pokker derfor, at de bliver brugt så meget ude i de enkelte kommuner.

Vi kan måske omskrive Schlüters gamle citat: "Ideologi er noget bras på socialområdet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00