Debat

KL til Dansk Erhverv: Vi udskammer ingen med en faktuel analyse

Jeg håber, Dansk Erhverv er med på en konstruktiv snak om, hvordan vi sikrer borgerne det bedst mulige tilbud både offentligt og privat. Det er nemlig ikke hinandens modsætninger, skriver cheføkonom Morten Mandøe.

KL inviterer gerne til konstruktiv dialog om det specialiserede socialområde, understreger Morten Mandøe.
KL inviterer gerne til konstruktiv dialog om det specialiserede socialområde, understreger Morten Mandøe.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Mandøe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altinget kunne jeg 14. december læse et indlæg fra Dansk Erhverv, hvor KL beskyldes for at ”udskamme” private botilbud. Årsagen er angivet i en ny analyse fra vores hånd, der ser på udviklingen i udgifterne på det specialiserede socialområde.

Lad mig starte med at slå fast: I KL laver vi hele tiden nye analyser af de forskellige velfærdsområder, som kommunerne har ansvaret for. Som en del af den offentlige sektor mener vi nemlig, at vi har en forpligtelse at blive klogere på fakta, så vi kan bruge vores ressourcer bedst muligt og give borgerne det rette tilbud.

Det gælder naturligvis også på det specialiserede socialområde, og derfor er det bestemt heller ikke udtryk for et ønske om at udskamme de private leverandører, når vi har kigget på udviklingen i udgifterne til private botilbud. Tværtimod.

Når vi kan se, at kommunernes udgifter til private tilbud er steget med en 1,3 milliard kroner siden 2018, bliver vi selvfølgelig nødt til at undersøge, hvad årsagerne kan være

Morten Mandøe
Cheføkonom, KL

For de private aktører er en vigtig del af løsningen, hvis vi skal kunne sikre, at alle borgere får den rigtige hjælp, og rundt om i landet er der et tæt samarbejde og en konstruktiv dialog mellem kommuner og leverandører.

Men når vi kan se, at kommunernes udgifter til private tilbud er steget med en 1,3 milliard kroner siden 2018, bliver vi selvfølgelig nødt til at undersøge, hvad årsagerne kan være. Ikke fordi at udviklingen er dårlig. Heller ikke for at skyde skylden på nogen. Men fordi vi hele tiden skal styrke det faktuelle grundlag for kommunernes indsats på området.

En konstruktiv snak

Derudover kan jeg læse, at Dansk Erhverv foreslår, at vi i KL inviterer til dialog i stedet for "at skyde skylden på private leverandører og de borgere, der har behov for hjælp."

Vi inviterer naturligvis meget gerne til drøftelser af det specialiserede socialområde

Morten Mandøe
Cheføkonom, KL

Først og fremmest vil jeg gerne meget kraftigt understrege, at KL ikke skyder skylden på nogen. Vi har lavet en faktuel analyse på baggrund af kommunernes regnskabstal. Hverken mere eller mindre.

Når det er sagt, inviterer vi naturligvis meget gerne til drøftelser af det specialiserede socialområde. Det er der bestemt brug for, og i KL har vi også gentagende gange over de seneste år forsøgt at få Christiansborg i tale om ressourcerne på området. Desværre uden den store lydhørhed.

Jeg håber, at Dansk Erhverv vil være med til en konstruktiv snak om, hvordan vi løser udfordringerne og sikrer borgerne det bedst mulige tilbud – både offentligt og privat. For i vores øjne det bestemt ikke hinandens modsætninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Mandøe

Cheføkonom, KL
cand.polit. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00