Kommunal aftale giver ringere social service

ØKONOMI: Kommunerne må prioritere benhårdt på det sociale område efter økonomiaftalen, er aktører på det sociale område enige om. Sådan er det, når man skal spare, lyder det fra socialcheferne, der også mener, at serviceniveauet vil dale.
Det specialiserede socialområde har ikke fået lige så mange penge, som det har lydt fra KL og regeringen, lyder kritikken fra Socialpædagogerne af årets økonomiaftale.
Det specialiserede socialområde har ikke fået lige så mange penge, som det har lydt fra KL og regeringen, lyder kritikken fra Socialpædagogerne af årets økonomiaftale. Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Men det er klart, at borgeren kommer til at mærke en sænkning i det serviceniveau, som vi kender i dag, for aftalen lægger op til, at kommunerne skal tænke økonomisk og ikke så meget med hjertet. Min frygt er, at man glemmer, det er regeringen selv, der har lagt op til stram styring. Og det håber jeg, man husker, når borgerne står og undrer sig over, at servicenievauet er dalet.

Ole Pass
Formand for Foreningen af Socialchefer
Kommunerne får 1,3 milliarder mere til det specialiserede socialområde. Sådan genlød det i pressen, efter Kommuners Landsforening havde fået årets økonomiaftale i hus. Men når tallene nærstuderes, ser regnestykket anderledes ud. Det mener Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

"Det er blevet fremlagt som om, at det specialiserede socialområde bliver tilført 1,3 milliarder, men det gør det ikke. I det regnestykke er der talt 500 millioner til det generelle sociale område med - altså ældrepleje og børnehaver. Og jeg vil tro, at alle fagområder gerne vil have en del af kagen, så når pengene skal fordeles, så bliver det ikke kun det specialiserede område," siger hun og kalder manøvren for spin.

Og hendes opfordring til regeringen og Kommunernes Landsforening er klar.

"KL og regeringen burde stå frem og sige, at det ikke er lykkedes at finde penge nok til det særlige sociale område, og derfor må kommunerne prioritere pengene mellem alle sociale områder. Det burde de sige i stedet for at skabe en virkelighed, der ikke er rigtig," lyder det fra Kirsten Nissen.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00