Debat

LA: Gode skilsmisser er forældrenes ansvar – ikke statens

DEBAT: Det er forældrenes ansvar at sikre, at deres børn kommer sikkert igennem en skilsmisse, mener børne- og socialordfører Laura Lindahl (LA). Velfærdsstaten skal dog sikre et sikkerhedsnet for børn i klemme samt et system, der ikke kommer mere "grus i maskineriet". 

En god skilsmisse er forældrenes ansvar – ikke statens, mener børne- og socialordfører Laura Lindahl (LA). 
En god skilsmisse er forældrenes ansvar – ikke statens, mener børne- og socialordfører Laura Lindahl (LA). Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laura Lindahl (LA)
Børne- og socialordfører 

Ulykkeligvis ender næsten halvdelen af ægteskaber i Danmark med skilsmisse. Ofte med børn involveret. Det er formentlig en af de sværeste perioder, en familie kan opleve. Ikke blot for mor og far, hvor drømmen om ’for evigt’ bristes, men i særdeleshed også for børnene, der mister deres trygge base og ser frem mod en hverdag uden enten mor eller far.

Jeg forstår virkelig godt, at det må gøre meget ondt at skulle meddele sine børn, at man skal skilles. Man ved jo godt, at deres verden nu ændres radikalt og oftest mod deres vilje. Det må gøre ondt. Og hvis man ikke er enig om bruddet, må det være endnu sværere. Der er mange følelser på spil.

Børns trivsel er forældrenes ansvar
Men på trods af sorg, frustration og alle de bristede drømme, så må vi ikke glemme, at det er forældrenes ansvar at have fokus på børnene og sikre sig, at alle i familien kommer godt igennem skilsmissen. Uanset hvor ondt den gør.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er i øjeblikket en tendens til at pege på staten, kommunen og andre myndigheder, men det er altså ikke det offentliges ansvar at sikre, at voksne, myndige og velfungerende borgere kommer godt hverken ind eller ud af et ægteskab.

Dem, der har valgt at indgå et ægteskab og har sat børn i verden, har også et ansvar for at passe på de børn, hvis ægteskabet ulykkeligvis går i stykker. Det, tror jeg, er vigtigt at understrege.

Dem, der har valgt at indgå et ægteskab og har sat børn i verden, har også et ansvar for at passe på de børn, hvis ægteskabet ulykkeligvis går i stykker. Det, tror jeg, er vigtigt at understrege.

Laura Lindahl (LA)
Børne- og socialordfører

Sikkerhedsnet er velfærdssamfundets kerneopgave
Heldigvis kan langt de fleste forældre godt finde ud af at afslutte et ægteskab og fortsætte et partnerskab om børnene. Det er glædeligt! Men der er nogle forældre, der ikke kan finde ud af at passe på deres børn i og efter skilsmissen. Her mener jeg, at samfundet og staten har en vigtig opgave.

Vi må ikke acceptere, at børn bliver klemt mellem mor og far, der kæmper om bopæl, penge eller samvær. I et velfærdssamfund som det danske, er det en kerneopgave at have et sikkerhedsnet for disse børn.

Vi skal også sikre, at vi har et skilsmissesystem, som ikke stopper mere grus i maskineriet. Som jeg hører det, bidrager det nuværende system for nogens vedkommende til øget konflikt mellem mor og far. Det er helt hul hovedet. Vi skylder danskerne og ikke mindst børnene et mere gennemskueligt system, som hjælper de familier, der har svært ved processen, godt i gennem den.

En skilsmisse er nok altid en meget hård proces, og vi skal hjælpe de børn, der bliver klemt. Men vi må ikke glemme at minde forældrene om, at det er deres ansvar, at deres børn kommer helskindede igennem processen. Det er ikke statens.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00