Debat

LA: Lad de ældre bestemme mere selv

DEBAT: Ældre skal have mulighed for selv at bestemme, hvordan hjemmeplejen indrettes, og mulighed for at tilkøbe ydelser hos private leverandører, som passer til deres behov, skriver Thyra Frank, socialordfører for Liberal Alliance.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thyra Frank
Folktingsmedlem og socialordfører for Liberal Alliance

Når en ældre borger bliver visiteret til at få hjemmehjælp i dag, så bestemmer kommunen, hvor mange timer der skal afsættes, og hvad der skal løses af opgaver i hjemmet.

Mit mål for fremtidens hjemmehjælp er, at de ældre i langt højere grad end i dag bliver spurgt til, hvilke behov og ønsker de selv har.

Det kan godt være, at kommunen synes, at Fru Jensen skal have støvsuget så og så meget, men hvad hvis Fru Jensen hellere vil have pudset vinduer eller vasket hår?

Fakta

Fra 21. februar og en måned frem handler Socialdebatten om fremtidens hjemmepleje.

Mød Socialdebattens debatpanel.

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Emnet for den første udgave af Socialdebatten, der startede i november måned, var anbringelser af udsatte børn. Det er nu fjerde gang, Socialdebatten kører.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

 

Hjemmeplejen skal tilpasses den ældre
Ældre mennesker, som har brug for hjemmehjælp, skal have lov til selv at bestemme mere over, hvad tiden sammen med hjemmehjælperen skal bruges på.

Det kan ikke være rigtigt, at man lytter mere til personalet og fagforeningerne end til dem, som skal modtage ydelsen. Det er jo de ældre, der er ”kunderne” i butikken og ikke omvendt. Lad mig give et eksempel.

Vi skal væk fra ensretning og firkantede regler og tilbage til en hjemmepleje, hvor den ældre er i centrum. Det vil ikke kun give de ældre bedre livskvalitet. Det vil i høj grad også give hjemmehjælperne et mere indholdsrigt og meningsfyldt arbejdsliv, fordi de i stedet for at tidsregistrere og udfylde skemaer kan bruge tiden på det, som de ældre ønsker

Thyra Frank
MF og socialordfører for Liberal Alliance

Forleden dag læste jeg, at en kommune truer en 91-årig svagtseende dame med at tage hjemmehjælpen fra hende, fordi hun ikke vil spærre sin lille dværgpuddel inde, når hjemmehjælpen er på besøg. FOA bakker desværre kommunen op.

Det er ikke godt nok! Den ældre dame har et hjem, og i det hjem bor en lille hund. Hvis hjemmehjælperen har allergi eller ikke kan lide hunde, så må kommunen finde en anden hjemmehjælper til opgaven.

Mennesker er forskellige, og den forskellighed tager kommunerne slet ikke nok højde for i dag, fordi der er så mange stive regler, der skal overholdes.

Frihed, forskellighed og frit valg
Derudover ønsker jeg at forbedre de ældres mulighed for at tilkøbe ydelser hos private leverandører. Vi skal ikke ændre fritvalgsordningen på hjemmehjælpsområdet, så kommunerne får mulighed for at sælge tilkøbsydelser i hjemmeplejen, som Socialdemokraterne foreslår.

Nej, det, vi skal gøre, er at sikre adgang til flere private hjemmehjælpsydelser. Private leverandører er nemlig en god ting, for det skaber konkurrence og tvinger dermed kommunerne til at oppe sig og arbejde endnu hårdere for at levere den nødvendige service til de ældre.

Frihed, forskellighed og frit valg er kodeordene for mig i fremtidens hjemmehjælp. De ældre er forskellige, og derfor skal de også have større frihed til at vælge det, der passer den enkelte bedst.

Vi skal væk fra ensretning og firkantede regler og tilbage til en hjemmepleje, hvor den ældre er i centrum. Det vil ikke kun give de ældre bedre livskvalitet. Det vil i høj grad også give hjemmehjælperne et mere indholdsrigt og meningsfyldt arbejdsliv, fordi de i stedet for at tidsregistrere og udfylde skemaer kan bruge tiden på det, som de ældre ønsker.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00