Debat

Lev Uden Vold: Voldsudøvere skal og vil i behandling, men må vente for længe

Omkring 50.000 mennesker udsættes årligt for vold, mens kun cirka én procent af voldsudøverne modtager specialiseret behandling til at bryde med volden. Hvis vi skal volden i nære relationer til livs, skal flere udøvere sikres behandling, skriver Sine Gregersen.

Vi er nødt til at behandle de personer, der udøver vold. Ellers vil volden fortsætte – og i værste fald
eskalere til drab, skriver Sine Gregersen. 
Vi er nødt til at behandle de personer, der udøver vold. Ellers vil volden fortsætte – og i værste fald eskalere til drab, skriver Sine Gregersen. Foto: Pressefoto, Lev Uden Vold
Sine Gregersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Jeg har brug for hjælp NU. Ellers er jeg bange for, at det eskalerer…”

Sådan lød det fra en af Lev Uden Volds klienter for et par uger siden. Man skulle tro, at ordene stammer fra et offer for vold, som er bange for, at ondt bliver værre. Men ordene kommer fra en person, der udøver vold og er i behandling for sin voldelige adfærd hos Lev Uden Vold.

Det er et råb om hjælp. Og denne klient er langt fra den eneste person, som udøver vold mod sin partner eller en anden i nære relationer, som har brug for behandling. Og vedkommende er langt fra den eneste, som også er motiveret for at modtage den.

Men hjælpen halter. Der findes alt for få behandlingstilbud til personer, der udøver vold i nære relationer, og de tilbud, der er, har lang ventetid.

Kan kun behandle én procent

Vi har ikke præcise tal for, hvor mange personer der udøver partnervold i Danmark. Fra Lev Uden Vold er et forsigtigt skøn, at det er på den forkerte side af 50.000 personer, fordi vi ved, at mere end 50.000 personer årligt udsættes for fysisk partnervold.

Vi står overfor et paradigmeskifte på voldsområdet, hvor krisecentertilbuddet i mange år har stået alene. Der er brug for bedre og mere differentieret hjælp. 

Sine Gregersen
Direktør, Lev Uden Vold

Hvis vi medregner udøvere af psykisk partnervold, vil tallet sandsynligvis være mere end dobbelt så højt.

Men det er kun omkring 500 personer årligt, der får specialiseret behandling til at bryde med volden fra organisationer som Dialog Mod Vold, Dansk Stalking Center og hos os i Lev Uden Vold. Det betyder, at vi som samfund i dag kun kan tilbyde behandling til cirka én procent af de personer, der udøver partnervold.

Hvis vi som samfund skal bekæmpe vold i nære relationer, er det vigtigt, at vi fremover sikrer behandling til langt flere voldsudøvere. Ellers får vi aldrig gjort op med volden.

For os at se står vi overfor et paradigmeskifte på voldsområdet, hvor krisecentertilbuddet i mange år har stået alene. Der er brug for bedre og mere differentieret hjælp til voldsudsatte. Og behandling af voldsudøvere.

Vi har taget nogle store skridt de senere år med blandt andet samtykkelovgivning, kriminalisering af psykisk vold, psykologhjælp til voldsudsatte kvinder og flere krisecenterpladser. En særskilt bestemmelse i straffeloven om stalking er også på vej. Det er store landvindinger, som vi skal huske at fejre. Men vi er fortsat ikke helt i mål. Og et af de næste store skridt, vi skal tage, er at sikre voldsudøvere bedre behandlingsmulighed.

Giv kommunerne pligt til at tilbyde behandling

Vi skal selvfølgelig blive ved med at hjælpe de mennesker, som er ofre for volden. De har brug for al vores hjælp og støtte for at kunne bearbejde de traumer, de har været udsat for og til at kunne reetablere et liv uden vold. Men hvis vi som samfund skal volden til livs, er vi nødt til også at behandle de personer, der udøver den.

Vi skal selvfølgelig hjælpe mennesker ud af det brændende hus og sikre os, at de får hjælp til at bearbejde deres traumer. Men vi skal også slukke branden for at sikre, at den ikke spreder sig. 

Sine Gregersen
Direktør, Lev Uden Vold

Ellers vil volden fortsætte – og i værste fald eskalere til drab. Billedligt talt: Vi skal selvfølgelig hjælpe mennesker ud af det brændende hus og sikre os, at de får hjælp til at bearbejde deres traumer. Men vi skal også slukke branden for at sikre, at den ikke spreder sig. Det sidste gør vi ikke godt nok i dag.

Vi må og skal have flere specialiserede behandlingstilbud til voldsudøvere, der dækker hele landet. Det at tilbyde behandling til voldsudøvere er en investering i fremtidige generationer, og det er et politisk ansvar at sikre det.

Heldigvis har vi faktisk danskerne med os. Hos Lev Uden Vold har vi netop fået lavet en undersøgelse af Norstat blandt et repræsentativt udsnit af danskerne. Den viser, at 87 procent af danskerne mener, at vi som samfund skal forebygge partnervold og vold mod børn ved at hjælpe voldsudøveren. Og 81 procent af danskerne peger på, at det er et politisk ansvar at sikre, at man kan få hjælp, hvis man ønsker at stoppe sin voldelige adfærd.

Inspiration hos nordisk nabo

Den opbakning hos befolkningen håber jeg, vil forplante sig til politisk vilje på Christiansborg. Og hvis man skal finde inspiration, skal man blot kigge til vores nordiske nabo.  

I Sverige er en ny sociallovgivning netop trådt i kraft, hvor de svenske kommuner og deres socialforvaltninger har fået pligt til at tilbyde personer, der udøver vold i nære relationer, målrettet hjælp til at ændre adfærd. I Sverige er det således ikke længere kun kommunernes pligt at tilbyde indsatser til voldsofferet, men også sikre tilbud om behandling til udøveren.

Om det svenske initiativ er det helt rigtige skridt for os at tage i Danmark, mener jeg ikke, vi endnu har belæg for at vurdere. Men vi bør som minimum sikre flere specialiserede behandlingstilbud til voldsudøvere, der dækker hele landet.

For selvom vi ikke har tilstrækkelig viden om udøvere af vold i nære relationer i Danmark, så mener jeg, at der med de gode erfaringer fra både ind- og udland er gode argumenter for, at vi også her i landet skal sikre behandlingstilbud til alle udøvere af vold i nære relationer for at komme volden til livs.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00