Debat

Institut for Menneskerettigheder: Svømmepigesagen udstiller handicapområdets mangel på retsgaranti

Den såkaldte Svømmepigesag er eksempel på, at retssikkerheden ikke fungerer i praksis på handicapområdet. Svaret er ikke lappeløsninger, men at den nye retssikkerhedsalliance styrker fokus på retsgarantierne, skriver Nikolaj Nielsen fra Institut for Menneskerettigheder.

"Svømmepigesagen", som Højesteret afgjorde i slutningen af april, er et alarmerende eksempel på retsikkerhedens mangler, mener ligebehandlingschef Nikolaj Nielsen.
"Svømmepigesagen", som Højesteret afgjorde i slutningen af april, er et alarmerende eksempel på retsikkerhedens mangler, mener ligebehandlingschef Nikolaj Nielsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Nikolaj Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er et retssikkerhedsproblem på handicapområdet i Danmark, og det skal løses. Så langt er Folketingets partier enige.

Samtidig er Retssikkerhedsalliancen skudt i gang. Alliancen, som KL og Danske Handicaporganisationer har taget initiativ til, skal samle fælles anbefalinger til en bedre retssikkerhed for mennesker med handicap.

Det er der voldsomt brug for. Retssikkerheden fungerer dårligt i praksis, selvom mennesker med handicap i princippet har en række rettigheder i retssikkerhedsloven. De regler, der er til for at sikre en retfærdig og retmæssig behandling af ansøgninger om støtte og bistand efter sociallovgivningen, har i dag begrænset effekt.

Svaret på den manglende retssikkerhed er ikke lappeløsninger. Alliancen og det politiske momentum skal bidrage til en reel udvikling i beskyttelse af rettigheder for mennesker med handicap.

For noget er galt. "Svømmepigesagen", som Højesteret afgjorde i slutningen af april, er et alarmerende eksempel.

Svømmepige fik ingen godtgørelse

En sag skal behandles så hurtigt som muligt, siger retssikkerhedsloven. Det er ikke bare et princip, men fremgår ordret af lovens tekst, at det er en rettighed, som den enkelte har.

Det må være Retssikkerhedsalliancen fremmeste opgave at få gjort noget ved den tandløse retssikkerhedslov

Nikolaj Nielsen
Ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Men for svømmepigen strakte sagen sig over to år: I 2015 ansøgte hun om socialpædagogisk støtte i forbindelse med sin deltagelse i svømmestævner. Efter en perlerække af forkerte afgørelser fra kommunen blev støtten først bevilliget i august 2017.

Instanser fra Ankestyrelsen til Højesteret er enige om, at sagen ikke er behandlet korrekt, og at den da slet ikke overholder retten til at få sin sag behandlet så hurtigt som muligt.

Men både Højesteret og landsretten når frem til, at pigen ikke har krav på godtgørelse. "Svømmepigesagen" devaluerer dermed rettighederne i retssikkerhedsloven: De bliver reelt ubrugelige for mennesker med handicap.

Ingen sanktioner, når retssikkerhedslov overtrædes

Rettighederne i retssikkerhedsloven er i begrænset omfang hægtet op på retsgarantier. 

Det er en skam, for retssikkerhedsloven er i mine øjne et gennemarbejdet bud på, hvilke rettigheder der er relevante for at sikre den enkeltes retssikkerhed på det sociale område.

Uden retsgarantier kan kommunerne træffe forkerte afgørelser, så støtten til borgeren udebliver, og sagen trækker i langdrag. Men borgeren har reelt ingen klageret. Tilsynet er begrænset.

Der er ingen sanktioner ved overtrædelse af retssikkerhedsloven, og der er ingen individuel godtgørelse eller oprejsning til borgeren. En borger kan i dag opleve, at samtlige rettigheder i retssikkerhedsloven er overtrådt. Kommunen kan beklage sagen. I bedste fald sender Ankestyrelsen sagen tilbage til kommunen.

Hjemvisningen vil så trække sagen i yderligere langdrag. Borgeren må finde sig i, at der ikke sker noget med den støtte, som i mange tilfælde er helt afgørende for at kunne leve et værdigt liv.

Det må være Retssikkerhedsalliancen fremmeste opgave at få gjort noget ved den tandløse retssikkerhedslov, så den i styrke og vægt giver effektive retsgarantier. Rettighederne i loven bør med andre ord blive til virkelighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00