Neergaard: Vi har løst en uholdbar situation

LOFT: Det er uholdbart, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er steget, og derfor glæder beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen sig over det nye kontanthjælpsloft. Dansk Folkeparti: Vi løber ikke fra det, vi har sagt.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie GormsenKasper Kaasgaard

Regeringens moderne kontanthjælpsloft ligger nu fast. Det står klart, efter beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) sammen med de blå støttepartier Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative er blevet enige om detaljerne i det nye kontanthjælpsloft.

Dermed bliver der igen lagt et loft for, hvor mange penge en person kan modtage i offentlige ydelser – og netop det var et af de helt centrale budskaber fra Venstre under valgkampen. Derfor er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen rigtig godt tilfreds med den nye aftale.

”Det har været påtrængende for os at få lavet denne aftale. Vi har kunnet se, at i en situation, hvor vi har stigende beskæftigelse, har vi haft en udvikling af antallet af kontanthjælpsmodtagere, som har været stærkt problematisk,” siger Jørn Neergaard.

Se det nye kontanthjælpsloft her.

Flere kontanthjælpsmodtagere
Han peger på, at der har været en stigning i det samlede antal kontanthjælpsmodtagere på 20 procent og en stigning i antallet af kontanthjælpsægtepar på 50 procent.

”Det er en hel uholdbar situation for kontanthjælpsmodtagerne selv og for dansk økonomi, men jo også en fuldstændig uacceptabel situation for de mennesker, som hver dag står op, går på arbejde og med sin løn og skat bidrager til at få vores velfærdssamfund til at hænge sammen,” siger han.

Ud over det nye kontanthjælpsloft genindføres 225-timers reglen, der skærper rådighedskravet. Det betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal kunne dokumentere 225 timers beskæftigelse inden for det seneste år for at kunne fortsætte med at få fuld ydelse. Samtidig skrumper ferien for kontanthjælpsmodtagere fra de nuværende fem uger til fire uger.

DF: Rimelig godt tilfreds
Dansk Folkeparti, som også er med i aftalen, er tilfredse med den nye aftale. Partiet har i forhandlingerne haft særligt fokus på, at den nye aftale ikke skulle ramme dem, som ikke kan tage et arbejde, eksempelvis de syge. Og det er lykkedes, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, som også glæder sig over en af de andre knaster i forhandlingerne, nemlig retten til at holde ferie.

”Vi har sikret, at man stadig kan holde en ferie, der dog skal deles i to, så man kun kan holde to uger ad gangen,” siger han.

Dansk Folkeparti gik til valg på, at partiet ikke ville skære i ydelserne, og det mener Bent Bøgsted heller ikke, at der er blevet gjort.

”Vi har hele tiden sagt, at man under ingen omstændigheder må kunne få mere ud af at gå på kontanthjælp end at tage et job til mindsteløn. Det har vi sikret med den her aftale, så det er vi rimelig godt tilfreds med,” siger han og fortsætter:

”Går man tilbage til valgkampen kan man finde flere citater, hvor vi siger, at vi er klar til at indføre det gamle kontanthjælpsloft og 225-timers reglen. Så jeg synes ikke, at vi løber fra det, vi har sagt,” siger han og henviser til, at hvis man opfylder 225-timers reglen, bliver man ikke skåret i ydelserne, da det er boligydelsen, der bliver skåret.

Penge skal bruges til skattelettelser
Den nye aftale skønnes at styrke de offentlige finanser med omkring 530 millioner kroner og styrke beskæftigelsen med 700 personer. Nogle af pengene, som kommer fra den nye aftale, vil gå til skattelettelser, når der skal forhandles om selvsamme i foråret. Og selvom Dansk Folkeparti ikke jubler over dette, hæfter Bent Bøgsted sig ved at pengene skal bruges til skattelettelser i bunden.

”Det, vi ikke ville gå med til, var, hvis pengene skulle bruges til topskattelttelser, og det her bliver brugt til at lette skatten i bunden af arbejdsindkomster,” siger han og fortæller, at det er skrevet ind i aftalen, at penegne skal bruges i bunden og ikke toppen.

Rød skepsis
I rød blok modtages aftalen med stor skepsis. Socialdemokraternes Morten Bødskov kalder det ”et kæmpe svigt” fra Dansk Folkeparti, at partiet er gået med i aftalen.

”Bundlinjen er jo bare, at hvis Dansk Folkeparti havde holdt deres løfte om, at der ikke skal skæres i kontanthjælpen, så havde de her mange familier slet ikke fået forringet deres hverdag og deres vilkår,” siger Bødskov til Berlingske.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, tvivler på effekten.

”Det moderne kontanthjælpsloft handler om at sparke på mennesker, der allerede ligger ned, og konsekvenserne for børnene er ganske alvorlige. Man påstår sågar, at det øger beskæftigelsen, men virkeligheden er jo, at det trækker forsørgelsesgrundlaget væk under nogle børnefamilier, der allerede er hårdt pressede,” siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Hun udtrykker begrænset glæde over de nye regler for kontanthjælpsmodtageres ret til ferie.

”Det er da altid noget, at man trods alt anerkender, at kontanthjælpsmodtagere også har ret til ferie. Det er dog langt ude, at man stadig fjerner en uges ferie. Det rammer jo i den grad også børnene,” lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

LO: Det skaber fattigdom

Også Lo hæfter sig ved, at aftalen ser ud til at skabe meget få job.

”Både vismændene og regeringen selv beregner jo, at der er en minimal beskæftigelseseffekt ved at sætte ydelserne ned. Vi ved til gengæld, at de berørte bliver markant fattigere med risiko for at komme endnu længere væk fra arbejdsmarkedet,” siger LO-næstformand Ejner K. Holst i en pressemeddelelse.

Han mener, at kontanthjælpsloftet skaber fattigdom.

”Regeringen skyder helt ved siden af med den her reform, og jeg er meget bekymret for konsekvenserne. De lavere ydelser rammer især børnefamilier, og det er urimeligt. Børn skal ikke vokse op i fattigdom,” siger Ejner K. Holst videre.

Se det nye kontanthjælpsloft her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

0:000:00