Konservativ ministerdebutant vil prioritere samfundets svageste

PORTRÆT: Ny børne- og socialminister Mai Mercado (K) beskriver sig selv som lidt gammeldags og meget ligefrem. Først på to-do-listen står et mere enkelt skilsmissesystem og en handlingsplan for bedre dagtilbud. 

Mai Mercado (K) bliver ny børne- og socialminister (Thomas Lekfeldt/ Scanpix).
Mai Mercado (K) bliver ny børne- og socialminister (Thomas Lekfeldt/ Scanpix).
Mette Pabst

Det var mødet med en hjemløs mand ved navn Allan, som for 16 år siden kickstartede Mai Mercados (K) politiske karriere.

En karriere, som nåede sit foreløbige højdepunkt, da hun mandag blev sat i spidsen for trekløverregeringens nye Børne- og Socialministerium.

"Som minister vil jeg gerne give en gut som Allan en bedre stemme. Det handler om at få folketingsmedlemmernes opmærksomhed omkring de svageste og børnene. De grupper har ikke været stærkt nok prioriteret før," sagde Mai Mercado ved ministeroverdragelsen.

Ellemann: Pengene skal bruges korrekt
Tidligere social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) stod for overdragelsen. Som led i regeringsdannelse må hun overlade den ene halvdel af sit ministerium til Mai Mercado, mens den anden halvdel går til Simon Emil Amitzbøll (LA), der er ny økonomi- og indenrigsminister.

What you see is what you get. Det bliver også den måde, jeg vil arbejde på som minister

Mai Mercado, Børne- og Socialminister (K)

Selv bliver hun ny minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

Læs også: Her er ressortbeskrivelsen for det nye Børne- og Socialministerium

Mai Mercado overtager et socialministerium, der for ikke mere end et par måneder siden blev kritiseret af Rigsrevisionen for sin manglende dokumentation af arbejdet med anbringelser af udsatte børn.

Karen Ellemann opfordrede derfor også i sin afskedstale Mai Mercado til at arbejde videre med at få dokumenteret effekterne af det sociale arbejde.

"Når vi bruger 45 milliarder kroner om året på socialområdet, så skal de bruges korrekt," lød det fra Karen Ellemann, der samtidig gav Mai Mercado et bundt blå hjerteballoner som et symbol på, at det sociale hjerte banker lige så hårdt hos de blå partier som hos de røde.

Det er nu op til Mai Mercado at sørge for, at ministeriet fremadrettet får dokumenteret effekterne af indsatsen for udsatte børn.

Selv betegner Mai Mercado kombinationen af børn og socialstof som et "drømmeministerium". Første punkt på dagsordenen bliver at få gjort op med det skilsmissesystem, der er i dag.

"I dag er forældrene kastebold mellem to systemer. Det skal laves om. Jeg får alt for mange mails fra ulykkelige skilsmissefamilier til, at det er et projekt, der skal samle støv," siger hun og understreger, at hun også glæder sig til at tage fat på en handlingsplan, der skal sikre bedre kvalitet i dagtilbuddene.

Minister på hjemmebane
Den konservative politiker har en høj stjerne i Det Konservative Folkeparti, hvor hun i 2014 blev udpeget som politisk ordfører. I april i år overtog Mette Abildgaard (K) ordførerskabet, da Mai Mercado gik på barsel. Og nu skifter Mai Mercado altså barsel og barnevogn ud med ministerbil.

Den nye børne- og socialminister er på hjemmebane. Hun har været både social- og børneordfører hos Konservative i flere år, og spørger man hendes bagland, er det den sociale indignation, der driver hende som politiker.

"Lige siden hun startede i politik, har hun brændt for at hjælpe de allersvageste i samfundet," fortæller Lasse Krull, der er gruppeformand for Konservative i Region Syddanmark, hvor Mai Mercado er valgt.

Han har kendt hende siden ungdomsårene, hvor hun som gymnasieelev meldte sig under fanerne i Konservativ Ungdom. Det var dengang, hun som 20-årig ungdomspolitiker kom i karambolage med politiet, fordi hun med en gruppe fra Konservativ Ungdom sang smædesange uden for daværende justitsminister Frank Jensens (S) soveværelsesvindue - og endte seancen med at smide et råddent grisehoved ind i haven. Et optrin, Mai Mercado i 2015 undskyldte for offentligt.

Umiddelbar og upoleret
Dengang var det ikke mejslet i sten, at hun skulle blive minister. Hun var ikke en af dem, der meldte sig ind for at få en politisk karriere, fortæller Lasse Krull. Men den unge konservative brændte alligevel hurtigt igennem med sin sociale indignation og sin ligefremme tilgang til politik.

"Hun er meget umiddelbar og har altid været det. Jeg synes, det er en stor styrke, at hun ikke er så poleret som politiker," siger han.

Mai Mercados ligefremme udtalelser har dog også voldt problemer i løbet af karrieren. Som da hun sidste år skabte stor blæst med sin kronik i Berlingske med budskabet om, at kristendommen er den bedste religion – bedre end islam.

Eller da hun juni i år affødte ramaskrig med sin kommentar på Facebook om rydning af Pusherstreet på Christiania. En kommentar, der kom til at medføre trusler på livet for både hende og hendes nyfødte barn.

Men man skal ikke være bekymret for, at ligefremheden fordufter, når hun sætter sig i ministerbilen, forsikrer hun.

"Jeg er meget ligefrem. What you see is what you get. Det bliver også den måde, jeg vil arbejde på som minister," siger hun.

En socialkonservativ politiker
Værdimæssigt bliver Mai Mercado af sin storkredsformand kaldt en socialkonservativ politiker, der ligger til venstre i sit parti.

Den konservative linje har også været en klar rettesnor i løbet af Mai Mercados politiske karriere. I en kandidattest hos Socialpædagogerne op til folketingsvalget i 2015 erklærede hun, at hun er imod fixerum til narkomaner og for en sænkning af den kriminelle lavalder til 12 år.

Og da Dan Jørgensen (S) som fødevarerminister ville diskutere danskernes madvaner, kritiserede Mai Mercado ministeren for at moralisere over for de i forvejen pressede børnefamilier.

Den konservative linje skinner også igennem i privatlivet. Hun står ved, at hun er "lidt gammeldags", og i 2014, da den daværende Mai Henriksen giftede sig med sin mand, Christopher Mercado, valgte hun i god konservativ ånd at tage hans efternavn.

"Jeg synes egentlig, at det er positivt og godt at tage mandens efternavn. Jeg ved godt, at i en tid med ligestilling og kvinders store armbevægelser, er der sikkert nogen, der vil problematisere det, men det gør jeg ikke. Jeg kan godt lide, at der er nogle traditioner," sagde hun dengang om sin beslutning til fyens.dk.

Vil kaste sig ud i feltarbejde
Selvom Mai Mercado som ordfører har arbejdet indgående med både børne- og socialområdet, er det en ydmyg politiker, der påtager sig rollen som minister. Hun vil ud og lære af dem, der allerede arbejder med området.

"Jeg vil ud i praktik og møde narkomaner, hjemløse og udsatte børn på deres præmisser. Det her skal ikke være skrivebordsarbejde, men feltarbejde," siger hun.

Mai Mercado er uddannet cand.scient.pol. og blev valgt ind i Folketinget for Konservative første gang i 2011. Hun er udover at være folketingspolitiker også medlem af Frederiksberg byråd.

Dokumentation

Født Mai Henriksen 1980

Blev medlem af Konservativ Ungdom som 20-årig 

Blev i 2005 medlem af Odense Byråd, fra 2009 2. viceborgmester

I 2013 medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune

Uddannet cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet

Konsulent for Energinet.dk 2011

Valgt ind i Folketinget med 3.867 personlige stemmer i 2011

Overtog posten som politisk ordfører fra Lene Espersen i 2014

Gift med Shell-marketing manager Christopher Mercado

De har en dreng på 3 år og en pige på seks måneder

Familien bor på Frederiksberg


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00