Ny debat: Kan nyt hjemløseudspil nedbringe hjemløsheden én gang for alle?

Regeringen vil med nyt udspil nedbringe antallet af hjemløse markant og helt afskaffe den langvarige hjemløshed. Altinget Social spørger de næste uger en række centrale aktører, hvad der skal til for, at udspillet får hjemløse væk fra gaden og herbergerne – og ind i egen bolig. 

Antallet af hjemløse er de sidste ti år steget med 30 procent.
Antallet af hjemløse er de sidste ti år steget med 30 procent.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Shani Hannah Shalom

”Vi skal have antallet af hjemløse i Danmark bragt markant ned. Jeg mener også, at vi helt skal afskaffe langvarig hjemløshed.” 

Sådan lød det fra social- og ældreminister Astrid Krag (S), da hun i sidste måned præsenterede regeringens hjemløseudspil

Antallet af hjemløse er de sidste ti år steget med 30 procent til 6431 personer ved den seneste hjemløsetælling i 2019.  

For at nedbringe antallet af hjemløse vil regeringen ændre på refusionsreglerne, så kommunerne fremover kan få refunderet udgifter til støtteordninger i de billige boliger, som hjemløse borgere skal tilbydes. Refusionen til betaling af pladser på herberger forkortes til 90 dage med sigte på, at flere hjemløse vil få kortere ophold på herbergerne – og hurtigere komme i egen bolig.  

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at udspillet bliver en succes, og den langvarige hjemløshed afskaffet. 

Er der for eksempel behov for at sætte måltal for, hvad antallet af hjemløse skal være?  

Hvilken – og hvor stor – en rolle skal herbergerne have i fremtiden? Hvordan sikres det, at det socialfaglige arbejde flyttes ud af herbergerne og ind i borgernes egen bolig, så overgangen fra herberg til egen bolig bliver varig? Og hvad skal der ske med de særligt sårbare borgere, som ikke er klar til at flytte – eller blive – i egen bolig?  
  
Mød det foreløbige panel:  
  
Lars BenjaminsenLars Benjaminsen 
Seniorforsker, Vive 

Ask SvejstrupAsk Svejstrup 
Sekretariatsleder, SAND (De Hjemløses Landsorganisation)  

Vibe KlarupVibe Klarup
Formand, Rådet for Socialt Udsatte 

0:000:00