Ny direktør i social kapitalfond: Der skal investeres mere i at få udsatte i job

NYE VEJE: Der er brug for at tænke nyt, hvis vi skal have udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet, mener Claus Bjørn Billehøj, som skifter en lederstilling i det offentlige ud med direktørposten i Den Sociale Kapitalfond.

Alt for mange danskere står uden for arbejdsmarkedet. Det er både et menneskeligt og et samfundsøkonomisk spild. Men nu er tiden kommet til at få taget hånd om problemet, mener den nye direktør i Den Sociale Kapitalfond, Claus Bjørn Billehøj.

”Det er både godt for Danmark og for det enkelte menneske at komme i arbejde. Så der burde være både en samfundsøkonomisk, en politisk og en kommerciel interesse i at få taget nogle af dem ind, som står lidt længere væk fra arbejdsmarkedet,” siger han.

I Claus Bjørn Billehøjs optik er det netop nu, vinduet står åbent.

”Arbejdsmarkedet er ved at være overophedet, og i nogle sektorer er det svært at finde arbejdskraft. Så det er nu, vi bør gøre en ekstra indsats for at løse den udfordring, vi står med,” siger han.

Farvel til det offentlige
Og det er for at gøre nøjagtig det, at Claus Bjørn Billehøj har forladt den offentlige sektor og indtaget direktørstolen i Den Sociale Kapitalfond.

Han har tidligere været kontorchef i økonomiforvaltningen i Københavns Kommune og senest direktør for regional udvikling og siddet med i koncernledelsen i Region Hovedstaden. Men han er kommet frem til, at hvis vi skal have flere udsatte danskere ind på arbejdsmarkedet, skal den private sektor mere i spil, mener han.

“Jeg har arbejdet hele mit liv i offentlige organisationer, og jeg har en enorm kærlighed til det offentlige system og har arbejdet sammen med nogle utrolig dedikerede og dygtige mennesker. Men jeg tror, at den måde, det offentlige leverer service for at løse et problem, holder op med at virke,” siger Claus Bjørn Billehøj.

Han peger på, at der er begrænset effekt af at sætte ledige i ressourceforløb.

”Vi har brugt milliarder af kroner på det, og det er ganske få procent, der har fået noget ud af det. Hvis man gav os en milliard, kunne vi godt få væsentligt flere ind i en fast, varig stilling med al den værdi, det giver,” siger han.

Værktøjskassen skal være differentieret
Det er et blandt flere eksempler på, at det offentlige efter hans opfattelse støder mod et glasloft i forhold til at løse samfundets udfordringer.

”Derfor er vi nødt til at gøre tingene på andre måder. Og det handler ikke om at outsource alt i et neoliberalt tusindårsrige, men om at sikre os, at vi har en differentieret værktøjskasse,” siger Claus Bjørn Billehøj og tilføjer:

”Hvis der sidder en skrue med lige kærv i væggen, kræver det en anden skruetrækker end en stjerneskrue. Og måske har vi i mange år brugt det samme værktøj til forskellige typer af skruer.”

Værktøjskassen i Den Sociale Kapitalfond er opbygget gennem syv år og består af en række forskellige metoder til at styrke og udvikle virksomheder gennem investering af viden og kapital med henblik på at hjælpe udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet.

Men også her kan der være behov for et kritisk blik på indholdet.

”Vi skal udvikle os selv – og vores egen værktøjskasse. Vi har skabt nogle resultater, som i mine øjne er helt unikke, men det er vigtigt, at vi ikke kommer til at stå stille. Så vi skal løfte os selv – både for vores egen skyld, men også for den udfordring, vi er sat i verden for at løse,” siger Claus Bjørn Billehøj.

Det er vigtigt at gøre en forskel
I oktober 2017 lancerede Den Sociale Kapitalfond en ny investeringsfond. Den nye fond skal sætte penge i små og mellemstore vækstvirksomheder, som kan skabe arbejde til udsatte. Og den har stifteren af Den Sociale Kapitalfond, Lars Jannick Johansen, stillet sig i spidsen for. Det træk gav plads til et karriereskift for Claus Bjørn Billehøj.

”Det var vigtigt for mig at arbejde med en sag, der giver mening. Det ligger dybt i mig, at man skal gøre en forskel. Det har jeg altid gjort i mit privatliv, og det vil jeg også gerne gøre i mit arbejdsliv,” siger han.

I Den Sociale Kapitalfond er opgaven at demonstrere, at der er sund økonomi i at hjælpe udsatte mennesker ind på arbejdsmarkedet.

”Vi kan jo bevise, at mennesker, som ellers bare ville gå derhjemme, kan gå på arbejde og skabe nogle produkter og services, som andre godt vil betale for. Det er der enorm værdi i – både for det enkelte menneske og for Danmark,” siger Claus Bjørn Billehøj.

De gode historier skal bredes ud
Dokumentationen har fonden allerede skabt gennem sit syvårige virke, mener Claus Bjørn Billehøj. Nu ser han et potentiale i at få fortalt succeshistorierne og dermed inspirere store investorer til at sætte penge i den sociale dagsorden.

”Der er et kæmpe potentiale i at få lukket op og ført noget af den opsparede kapital over i investeringer, som kan gøre en forskel for socialt udsatte mennesker – på markedsvilkår. Og der tror jeg, vi kan være en nøgleaktør,” siger Claus Bjørn Billehøj.

Den Sociale Kapitalfond har levet godt og stille, men nu er det tid til at få udbredt erfaringerne fra de første syv leveår.

”Vi kan fortælle investorerne, at det ikke er farligt at sætte penge i virksomheder, der opererer med en dobbelt bundlinje. For vi kan dokumentere, at man kan skabe god kommerciel værdi og sociale resultater på samme tid. Så vi har en rolle i at unlocke kapitalen og dermed skabe et større investeringspres på denne her dagsorden,” siger Claus Bjørn Billehøj og tilføjer:

”Og så skal vi selv blive større. For det har samfundet brug for.”

Forrige artikel Troels Lund afviser lovændring: Det er Odense, der har svigtet Vollsmose-kvinder Troels Lund afviser lovændring: Det er Odense, der har svigtet Vollsmose-kvinder Næste artikel Kommuner og regioner i nyt slagsmål om psykisk syge misbrugere Kommuner og regioner i nyt slagsmål om psykisk syge misbrugere