Ny formand for Det Centrale Handicapråd: "Placeringen i Brovst gør formandsposten vanskelig"

UDFLYTNING: Det bliver vanskeligt. Sådan lyder vurderingen fra den nye formand for Det Centrale Handicapråd inden udflytning. Samarbejdspartner kalder udflytningen af sekretariatet "træls for hele handicapområdet".

Liselotte Hyveled er ny formand for Det Centrale Handicapråd, der står over for en udflytning til Brovst i Nordjylland.
Liselotte Hyveled er ny formand for Det Centrale Handicapråd, der står over for en udflytning til Brovst i Nordjylland.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katja Beaula

Besværligt og dyrt. Udflytningen af Det Centrale Handicapråds 11 mand store sekretariat fra Bredgade i København til Brovst i Nordjylland stod ikke på ønskelisten hos hverken rådet selv eller samarbejdspartnere.

Kort efter udmeldingen om udflytningen i januar valgte den daværende – relativt nytiltrådte – formand, Dan Boyter, at fratræde formandsposten.

Det banede vejen for Liselotte Hyveled, vicepræsident i Novo Nordisk, som tiltrådte posten med øjeblikkelig virkning midt i maj.

Hun udtrykker både bekymring og optimisme for det kommende arbejde i rådet.

Fakta
Det Centrale Handicapråd rådgiver regeringen, Folketinget og andre om handicapspørgsmål og er forum for dialog mellem centrale aktører på handicapområdet.

Rådet blev etableret i 1980 og fik ny sammensætning i 2011.

Rådet er uafhængigt og består af en formand og 16 medlemmer. De fleste medlemmer er indstillet af forskellige organisationer, og alle bliver udpeget af børne- og socialministeren.

Kilde: www.dch.dk

"Det er begrænset, hvor mange der har lyst til at flytte med til Brovst, så der kommer selvfølgelig en overgangsperiode. Sådan en udflytning koster tid og penge og kompetencetab i en periode. Det er jo en konsekvens ved beslutningen. Jeg tror ikke, at der er nogen konkrete fordele ved udflytningen, hvad angår rådets arbejde. Men man må få det bedste ud af situationen," indleder Liselotte Hyveled.

Den nyudnævnte formand planlægger heller ikke selv at rykke teltpælene til Nordjylland - blandt andet fordi hun har fuldtidsjob i Novo Nordisk.

Jeg plejer at sige, at de bedste dates er dem, hvor man er sammen

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Flere virtuelle løsninger
Derfor er hun allerede begyndt at tænke i kreative løsninger, når det kommer til at udfylde rollen som formand.

"Vi kommer til at bruge e-mails og Skype-møder meget mere, og særligt i forhold til samarbejdspartnere skal vi tænke kreativt. Alene baseret på mine første fire uger i den her rolle kan jeg se, at vi får meget glæde af sekretariatets store netværk i styrelser, ministerier og så videre. Alt foregår i København, og det netværk kommer helt sikkert til at tage lang tid at bygge op og vedligeholde fra Brovst," siger Liselotte Hyveled.

En af rådets tætteste samarbejdspartnere er Danske Handicaporganisationer, som har til huse i Høje Taastrup. Formand Thorkild Olesen er ikke begejstret for planerne om at flytte rådet fra Bredgade i København.

"Udflytningen gør det praktisk mere vanskeligt at samarbejde med Det Centrale Handicapråd. I dag er det bare at tage fra Høje Taastrup ind til midten af København. Men vi er åbne og fortsætter selvfølgelig samarbejdet. Politisk mener vi stadig, at det er uhensigtsmæssigt at flytte rådet til Brovst, når deres arbejde er at yde rådgivning til Folketinget og Regeringen. Men nu er beslutningen truffet, og det arbejder vi ud fra," siger han og fortsætter:

"Jeg plejer at sige, at de bedste dates er dem, hvor man er sammen. Det bliver alt andet lige svært med udflytningen. Derfor vil vi i langt højere grad komme til at bruge virtuelle løsninger som for eksempel Skype."

Påvirkning af hele handicapområdet
Inden sommerferien forventer regeringen at komme med et nyt handicappolitisk udspil. Det er netop i sådanne processer, Danske Handicaporganisationer og Det Centrale Handicapråd skal gøre deres indflydelse gældende. Men spørgsmålet er, om flytningen væk fra magtens centrum er med til at svække indflydelsen på den politiske dagsorden.

Liselotte Hyveled ser udfordringer ved situationen.

"Vi har til formål at rådgive regeringen, og det kan man bedst gøre, hvis man har et rigtig godt netværk. Jeg håber derfor på, at de, der sidder i Brovst, har lyst til at tage en masse rejser til København for at lette samarbejdet. Men placeringen gør rådets opgave og formandsposten mere vanskelig, for Folketinget sidder jo ikke i Brovst," siger hun, og understrege, at rådet vil forsøge at forblive et stærkt råd med en stærk stemme. 

Det er en holdning, Thorkild Olesen er enig i:

"Udflytningen af Det Centrale Handicapråd er træls for hele handicapområdet. Fra vores side arbejder vi dog ufortrødent videre. Vi kommer til at presse mindst lige så meget på, som vi plejer at gøre," siger han.

Hybridløsninger
Hvad udflytningen får af konkrete konsekvenser, står endnu ikke klart. Men tidligere erfaringer viser blandt andet, at udflytning af statslige arbejdspladser ikke er en omkostningsfri affære.

"Vi ved fra erfaringerne fra andre udflytninger, at processen er forbundet med øgede omkostninger. Vi har de samme opgaver, som skal løses for den samme pose penge. Jeg kunne godt tænke mig at have en dialog med de rette mennesker i centraladministrationen om, hvordan hele det her fungerer," siger Liselotte Hyveled fra Det Centrale Handicapråd.

Ud over en økonomisk bekymring, ser hun en udfordring med at sikre kvalitet i udflytningen.

"Jeg vil også gerne høre, om vi eventuelt kan indføre hybridløsninger, hvor nogle sidder i København, og andre sidder i Brovst. På den måde kan man måske sikre, at kompetenceopbygningen sker på en forsvarlig måde, og at man ikke bare bliver kastet ud i et helt nyt grundlag at arbejde ud fra," afslutter hun.

Socialministeriet oplyser, at der endnu ikke er fastsat nogen dato for udflytningen til Brovst, men at der er en forventning om flytning tidligst 1. september 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Boyter

Direktør og hovedaktionær, Pressalit A/S, formand, Kaospiloterne, formand for styregruppen for Laboratorium for Innovation og Kreativitet i Danmark, bestyrelsesmedlem, Designmuseum Danmark
kommunikation (Paris 1992), HH (Handelshøjskolen i Århus 1985),

Liselotte Hyveled

Erhvervsleder, Novo Nordisk
leadership diploma (Harvard Business School. 2015), Master of Medical Business strategies (sectorial MBA) (Copenhagen Business School. 2011), MSC.Pharm, pharmacy (Københavns Uni. 1992)

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00