Ny formand for Ungdommens Røde Kors: Vi skal kickstarte en ny bevægelse

INTERVIEW: Troels Boldt Rømer overtager formandskabet af URK efter Amalie Utzon. Med sig har han tre mærkesager. Organisationen skal blandt andet gøre millioner af små, positive forskelle. 

Den nye formand for Ungdommens Røde Kors, Troels Boldt Rømer, i snak med unge frivillige under organisationens fremtidsværksted i foråret. 
Den nye formand for Ungdommens Røde Kors, Troels Boldt Rømer, i snak med unge frivillige under organisationens fremtidsværksted i foråret. Foto: Charlotte Quitzau
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Det er nogle store stiletter at fylde ud, og det er jeg sgu meget ydmyg omkring.”

Søndag valgte Ungdommens Røde Kors afløseren til Amalie Utzon, som har været en markant formand for organisationen de seneste fire år. Den nye landsformand hedder Troels Boldt Rømer, og selv om han kun er 23 år, er han ikke noget ukendt navn.

Som formand for Danske Skoleelever satte han den daværende undervisningsminister, Tina Nedergaard, på plads i en direkte tv-debat om folkeskolereformen.

Det er syv år siden. Nu overtager Troels Boldt Rømer formandskabet i Danmarks største humanitære ungdomsorganisation – og selv om stiletterne er store, er det fedt at få dem på fødderne.

Jeg tror meget på at tage ud på folkeskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler og fortælle de unge, at de kan gøre en positiv forskel, hvis de bare tager bolden op.

Troels Boldt Rømer
Landsformand, Ungdommens Røde Kors

”Amalie har været en enormt skarp, vellidt og ambitiøs landsformand. Jeg foretrækker klart at tage over efter nogen, som har været ambitiøs, frem for at arve et fallitbo. Og det er bestemt ikke et fallitbo, jeg overtager. Så det er en fed fornemmelse at få lov at overtage efter en stærk kvinde,” siger Troels Boldt Rømer.

Tre mærkesager
Den tidligere elevformand overtager en organisation, der har genstartet sig selv. For et lille år siden besluttede landsstyrelsen at lukke sekretariatet ned. I tre måneder svarede de ansatte ikke på mails og opringninger, men brugte i stedet tiden på at finde ud af, hvad URK skulle gøre for også at være relevant i fremtiden.

I har været igennem en ret radikal disruptionproces. Har I fundet jeres ben?
”Det synes jeg, vi har. Og der er mange af de ting, som vi har vedtaget på landsmødet i weekenden, som udspringer direkte af de diskussioner og erkendelser, vi gjorde under vores genstart. Så vi er i hvert fald mere landet nu, end vi var fredag før landsmødet,” siger Troels Boldt Rømer.

Den nye formand har tre mærkesager, som kommer til at sætte deres præg på organisationen fremover:

  • Det skal ikke koste penge at gøre en forskel
  • De sociale skel skal nedbrydes
  • Alle skal tage et ansvar, som rækker ud over dem selv

Pengepungen skal ikke afgøre medlemskabet
Som en af sine første embedsgerninger skal Troels Boldt Rømer tage et opgør med det klassiske foreningsmedlemskab. Det sker ved at supplere det betalte medlemskab med et såkaldt handlingsmedlemskab, som betyder, at unge, der arbejder frivilligt for URK, har samme rettigheder i foreningen som medlemmer, der lægger penge.

”For mange mennesker er økonomien en barriere: 'Hvorfor skal jeg betale for at gøre en forskel i samfundet?' Fremover kan du både blive medlem ved at betale 150 kroner, men du kan også underskrive en erklæring om, at du vil være med til at handle og gøre en forskel,” siger Troels Boldt Rømer.

Er det, fordi I ved, der er folk, som ikke har råd eller lyst til at betale, men gerne vil gøre en forskel?
”I virkeligheden er det mest et spørgsmål om at give demokratiske rettigheder til de frivillige på vores lektiecaféer eller den unge hjemløse, som kommer til vores aktiviteter. De vil gerne komme til vores landsmøder, de har en holdning til, hvilken retning organisationen skal i; de vil gerne deltage i demokratiet. Men for nogle af dem er 150 kroner rigtig mange penge,” siger Troels Boldt Rømer og fortsætter:

”Når man er frivillig, føler man, at det, man bidrager med, bør være nok til, at man får indflydelse. Og det vil vi gerne åbne op for. Det er det, der skal definere, om du er en del af et demokratisk fællesskab og ikke størrelsen på din pengepung.”

Plads til anderledes frivillige
URK skal også skabe mere mangfoldighed i egne rækker, fortæller den nye landsformand. Det betyder, at organisationen skal nedbryde sociale skel og række ud til grupper af mennesker, som ikke så ofte bliver taget med på råd.

”Jeg vil gerne have, at vi bliver meget mere til stede i landdistrikter rundt omkring i Danmark og i verdens brændpunkter og rekrutterer anderledes frivillige end de folk, vi har i dag. Det skal ikke kun være ressourcestærke medicinstuderende som mig selv. Det skal også være folk med en anden livshistorie og et andet syn på verden,” siger Troels Boldt Rømer.

Han fortæller, at han selv er studiestøtte for en indsat i et fængsel.

”Han er en fantastisk sej fyr, som går på universitetet, samtidig med at han sidder inde. Hvorfor skal han ikke være den næste studiestøtte? Det behøver ikke at være en frivillig udefra, som gør de her ting. Folk, som man typisk ville se som brugere, skal også have mulighed for at tage et ansvar og gøre en forskel,” siger Troels Boldt Rømer.

Hvorfor er det vigtigt?
”Det er enormt let at flytte til et boligområde, hvor alle andre ligner en selv, eller kun være med i Facebook-grupper, hvor folk er enige med en. Men de sociale skel, der er i Danmark, har vi også et ansvar og en forpligtelse til være med til at nedbryde,” siger han.

Millioner af små positive forskelle
Som den tredje mærkesag har Troels Boldt Rømer ambitioner om at starte en bevægelse, som vil gøre tusinder, ja måske endda millioner af små, positive sociale forskelle.

”Der var denne her historie for nogle år siden med den hjemløse på Nørreport Station, som frøs ihjel om vinteren, fordi der ikke var nogen, der kom hen og hjalp. For mig handler det om, at du ikke kun skal gøre en positiv forskel, når du er på din URK-aktivitet to timer om ugen. Du skal være med til at gøre en positiv forskel hver eneste dag,” siger Troels Boldt Rømer og fortsætter:

”Og hvis vi er rigtig gode, så får vi kickstartet en ungdomsbevægelse, der er så stærk, at den også kan inspirere andre mennesker til det. Det er det, der skaber sammenhængskraft.”

Hvordan starter I den bevægelse?
”Jeg tror meget på at tage ud på folkeskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler og fortælle de unge, at de kan gøre en positiv forskel, hvis de bare tager bolden op – og give dem nogle redskaber til at gøre det og hjælpe dem i gang.”

Men betyder det også, at I skal være mindre dem, der gør det, og mere dem, der gør, at andre kan gøre det?
”Vi skal gøre begge dele. Vi skal både have vores frivillige ude i områder, hvor der er brug for en hjælpende hånd, og hvor vi kan gøre en forskel, men vi skal også være ydmyge nok til at spørge folk, hvad der er brug for og være med til at sætte dem i stand til at gøre det.”

Ingen skal lammetæves – lige nu
Troels Boldt Rømer er valgt som frivillig formand i foreløbig to år. Og med de tre mærkesager får han rigeligt at se til – ved siden af sine medicinstudier, sit arbejde på Københavns Universitet, sin studiestøtte til den indsatte i Horserød, sine pligter i kollektivet på Nørrebro og sine øvetimer med bandet.

Holder du aldrig fri?
”Det gør jeg da engang imellem. Folk får energi af forskellige ting. Der er nogle, som har det bedst med at læne sig tilbage og drikke et glas rødvin og høre jazz, når de er lidt trætte og udkørte. Jeg synes, det er pisseskægt at lave sådan noget her. Det er det, jeg får energi af.”

Nu står jeg med en artikel med overskriften ”Skoleelev lammetævede minister i tv-debat”. Hvem kommer du til at lammetæve i din nye position?
”Jeg har ingen intentioner om at lammetæve nogen lige foreløbig. Men hvis der findes nogen mennesker, som synes, at vi ikke skal række ud over os selv og tage hånd om folk, så vil jeg gerne udfordre dem til en snak . Men der er ikke nogen, der skal lammetæves lige nu i hvert fald. Det er ikke det, som URK er bedst til.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Boldt Rømer

Fhv. landsforperson, Ungdommens Røde Kors
stud.med. (Københavns Uni.)

0:000:00