Ny måling: Flertal af vælgerne vil beholde straksskilsmissen

SKILSMISSE: Ny måling viser, at vælgerne gerne vil beholde muligheden for omgående skilsmisse. Men både Dansk Folkeparti og Venstre står fast på at indføre en separationsperiode i forbindelse med den kommende reform af skilsmissesystemet.

53 procent ønsker fortsat, at det skal være muligt at blive skilt uden først at blive separeret.
53 procent ønsker fortsat, at det skal være muligt at blive skilt uden først at blive separeret.Foto: /ritzau/Rune Evensen
Christina Houlind

Der tegner sig efterhånden et flertal på Christiansborg for at indføre en separationsperiode.

Men det billede reflekteres ikke i befolkningen ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget. Den viser, at flertallet af vælgerne gerne vil beholde muligheden for straksskilsmisse.

53 procent af vælgerne vil gerne beholde muligheden for at blive skilt kun ved hjælp af sit NemID og nogle få klik.

Bare 33 procent bakker op om forslaget om en separationsperiode.

Det får dog ikke Dansk Folkeparti, der har taget initiativ til at genindføre separationsperioden, til at trække i land.

Læs også: DF kræver tvungen tænkepause før skilsmisse

"Det ændrer ikke vores holdning. Når man har indgået et ægteskab, har man et særligt ansvar, især, hvis man har børn," siger familieordfører Pernille Bendixen.

Længden er til forhandling
Muligheden for straksskilsmisse blev indført i juli 2013 og er hurtigt blevet populær.

Læs også: Højeste andel nogensinde vælger straks-skilsmisse

Tidligere skulle man være separeret i mindst seks måneder, før man kunne blive endeligt skilt. Men i 2013 besluttede et politisk flertal bestående af S-R-SF-regeringen og Liberal Alliance at gøre det muligt at søge om direkte skilsmisse uden først at blive separeret.

En hel eller delvis genindførelse af separationsfasen er dog kommet på bordet igen i forbindelse med de igangværende forhandlinger om en reform af skilsmissesystemet.

Venstres social- og familieordfører, Carl Holst, understreger, at der ikke bliver tale om en genindførelse af den tidligere separationsordning, men en justering af de nuværende regler.

"Perioden kommer nok ikke til at være et halvt år, det kommer ikke til at gælde alle, men kun folk med børn, og der vil stadig være mulighed for straksskilsmisse, hvis der er utroskab og vold indblandet," siger han.

Netop længden på separationsperioden er Dansk Folkeparti også åbne for at forhandle om.

"Om det lige skal være et halvt år, det vil vi lade være op til forhandling," siger Pernille Bendixen.

"Separationsperioden bliver nok mindre end seks måneder," siger Carl Holst.

EL: Ærgerligt, man ikke lytter til befolkningen
I Enhedslisten finder man det ærgerligt, at de øvrige partier ikke lytter til befolkningen.

"Staten skal ikke bestemme, hvornår du kan blive skilt, og det er ærgerligt, at man ikke lytter til befolkningen," siger familieordfører Maria Reumert Gjerding.

Venstres ordfører fremhæver dog de 33 procent, der netop ønsker at genindføre separationsperioden.

"Når nu der faktisk er 33 procent, der gerne vil have genindført separationsperioden, så tror jeg altså, at befolkningen bliver rigtig tilfredse med det kompromis, vi når frem til," siger Carl Holst.

LA i kovending
En eventuel genindførelse af separationsfasen har indtaget en hovedrolle i de politiske forhandlinger om en gennemgribende reform af skilsmissesystemet.

Regeringen indledte forhandlingerne i det tidlige efterår, men forløbet blev afbrudt i forbindelse med vinterens regeringskrise om finansloven og skatteaftalen.

Liberal Alliance har gennem forhandlingerne stået hårdt fast på ikke at indføre en separationsperiode. For nylig erklærede socialordfører Laura Lindahl, at Liberal Alliance nedlagde veto i regeringen mod en separationsperiode. Men i weekenden åbnede politisk ordfører Christina Egelund alligevel for et kompromis.

"Nu rækker vi hånden ud mod Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Udgangspunktet er stadig, at separationsfasen skal være nul dage, men nu må vi forhandle om det," siger Christina Egelund til TV 2.

Laura Lindahl oplyser, at hun ikke ønsker at kommentere den aktuelle måling fra Altinget, men henviser i stedet til Christina Egelund, som dog ikke er vendt tilbage på Altingets henvendelser. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har heller ikke ønsket at kommentere målingen.

Forhandlingerne om et nyt skilsmissesystem genoptages efter vinterferien, og en endelig aftale forventes indgået i løbet af foråret.

Dokumentation

Fakta om målingen

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år.

Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative.

Svarene er indsamlet i perioden 24. januar til 29. januar.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00