Odder nægter at give detaljer om konsulenters rolle i sag om muligt lovbrud

TAVSHED: Dele af byrådet i Odder Kommune mener, at kommunens samarbejde med resultatlønnede konsulenter har været ulovligt. Kommunen fastholder det modsatte, men afviser at udtale sig om samarbejdets form.

(<i>Arkivfoto</i>)
(Arkivfoto)Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Sagsforberedende arbejde eller ej?

Det er et af de helt centrale spørgsmål, en række kommuner har skullet tage stilling til, efter Ankestyrelsen i sommer gjorde det klart, at brugen af konsulenter til at gennemgå enkeltsager på social- og handicapområdet kan være ulovlig.

En række kommuner er nået frem til, at resultatlønnede konsulenter netop ikke har været inddraget i sagsforberedende arbejde, og at kommunens samarbejde med konsulenterne derfor har holdt sig inden for lovens grænser.

Dokumentation

Redegørelser for og kontrakter om samarbejde med konsulenter i Odder

Odder Kommune har indgået to kontrakter med konsulentvirksomheden Brorson Consult om gennemgang af borgersager. En på 20 sager fra 2018 og en på yderligere 10 sager fra 2019.

Førstnævnte kontrakter er baseret på en aflønningsform, hvor konsulentvirksomheden vil modtage ti procent af de årlige besparelser, kommunen opnår i de enkelte sager.

Odder Kommune har i januar 2020 redegjort for samarbejdet med konsulentvirksomheden over for Ankestyrelsen. I juni kom Ankestyrelsen med en generel udtalelse i sagen om, at det er ulovligt at bruge eksterne konsulenter aflønnet med såkaldt no-cure-no-pay til at deltage i sagsforberedende arbejde i afgørelsessager.

Oven på den udtalelse er blandt andet Odder Kommune blevet bedt om at redegøre for, hvilke initiativer kommunen vil sætte i gang i forhold til eventuelt at genoptage ugyldige sager. I en efterfølgende redegørelse oplyser Odder Kommune, at man ikke mener, at der har været tale om sagsforberedende arbejde, og at man ikke har genoptaget sager.

Alle byrådets partier undtagen Enhedslisten har stemt for denne redegørelse.


0:000:00