Debat

Øvelokale i sociale spilleregler

STAFET: SIND Ungdom vil forbedre forholdene for psykisk sårbare unge. Ressourcestærke unge frivillige skaber rammerne for, at de unge psykisk sårbare i trygge rammer kan udvikle og træne deres sociale kompetencer.
(foto: Colourbox)
(foto: Colourbox)
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tessa M. Nawrocki
Projektleder i SIND Ungdom

SIND Ungdom er landsforeningen SIND's ungdomsorganisation. Vores vision er at forbedre forholdene for unge psykisk sårbare og pårørende i alderen 16-35 år.

Vi arbejder for at skabe et frirum for unge psykisk sårbare og pårørende, modvirke tabuisering af psykiske problemer og ensomhed blandt unge, samt støtte de unge i at danne positive sociale netværk. Konkret har SIND Ungdom etableret rummelige og uforpligtende fritidsklubber og netværkstilbud.

Tilbudene er baseret på, at ressourcestærke unge frivillige skaber rammerne for, at unge psykisk sårbare kan skabe sig et aktivt netværk og i trygge rammer udvikle og træne deres sociale kompetencer.

Nogle frivillige har egne erfaringer med psykisk sårbarhed enten som psykisk sårbar eller pårørende. Frivilligheden skaber et ligeværd og udvisker det magtforhold, der altid vil være imellem "ansat i systemet" og "bruger af systemet".

Fakta
Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Herigennem kan der lettere opfordres til, at de unge psykisk sårbare bidrager aktivt til klubbens udvikling og drift.

De unge frivillige kommer til at fungere som rollemodeller, de unge psykisk sårbare kan relatere sig til.

De unge frivillige kommer til at fungere som rollemodeller, de unge psykisk sårbare kan relatere sig til.

Tessa M. Nawrocki
Projektleder i SIND Ungdom

Højt til loftet
Som aktivitet startede SIND Ungdom i 2008, men primært blev SIND Ungdom forankret i 2011, hvor SIND Ungdom-klubben i Sølvgade i København åbnede.

Sidenhen er åbnet flere SIND Ungdom-klubber, og på nuværende tidspunkt har vi klubber i Esbjerg, Skive, Viborg, Aarhus og København. SIND Ungdom blev etableret, fordi vi oplevede, at der manglede et frirum for unge psykisk sårbare.

Et sted hvor "der ikke er fokus på min sårbarhed, men hvor det er ok at vise min sårbarhed", som de unge selv ofte beskriver SIND Ungdoms tilbud.

Vi ønskede at skabe et sted, hvor man kunne komme og være menneske og ikke patient. Et sted, hvor der er højt til loftet i forhold til, at man kan have en svingende dagsform.

Vi lægger vægt på, at vi er de unges klub, og vi opfordrer og støtter de unge til at tage aktiv del og viser dem, at de har et medansvar for at tingene fungerer i klubberne.

Det er et ansvar, de tager på sig, hvilket vi bl.a. tydeligt oplever når vi har ungemøder, hvor de unge tager ivrigt del i diskussioner om regler for god tone og opførsel, madbudgetter, aktiviteter ud af huset osv.

Socialt øvelokale
For nylig mødte jeg en af de unge, der ikke kommer i SIND Ungdom så ofte som tidligere, han var travlt optaget af uddannelse, venner og sin nye kæreste. Han kaldte SIND Ungdom for et "øvelokale i sociale spilleregler", og det er meget præcist formuleret.

Vi sigter nemlig på at være et sted, hvor det er okay at træde lidt ved siden af. Men hvor der til gengæld er støtte til, hvordan man så kan gøre det næste gang.

Derudover har SIND Ungdom haft succes med at tilbyde samtalegrupper for unge psykisk sårbare og for pårørende.

Grupperne ledes af frivillige psykologer, og fremadrettet ønsker vi at kunne tilbyde flere gruppeforløb, da vi har venteliste til grupperne.

Det har stor betydning for de unge at møde ligesindede, at finde ud af, de ikke er de eneste, der har udfordringer med f.eks. angst og OCD. Eller at være pårørende til én, der lever med de udfordringer.

Der arbejdes i grupperne med at lokalisere konkrete redskaber, der kan støtte de unge i at mestre tilværelsen som henholdsvis psykisk sårbar og pårørende.

Stafetten gives til... 
SIND Ungdom vil gerne takke Ventilen for stafetten, og så vil vi gerne give stafetten videre til "En af os"-kampagnen.

"En af os" er ikke et konkret tilbud, men en oplysningskampagne, der, ligesom SIND Ungdom, arbejder for at modvirke tabuisering af psykisk sårbarhed.

"En af os" har gjort rigtig meget i forhold til at sprede viden om unge og psykisk sårbarhed, og ikke mindst arbejder de aktivt for at fremme tolerance og åbenhed og dette i en kampagne, hvor de unges stemmer er i centrum. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00