Debat

Organisationer i opråb: Ambulant hjælp til voldsudsatte skal med i handlingsplan

Udspillet til en national handlingsplan mod partnervold og partnerdrab er godt. Men vi skal også tilbyde ambulant hjælp til de voldsudsatte og finansieringen skal være på plads, skriver seks organisationer mod vold.

En handlingsplan uden varig finansiering er ikke ambitiøs nok, skriver seks organisationer. 
En handlingsplan uden varig finansiering er ikke ambitiøs nok, skriver seks organisationer. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Elsebeth Kirk Muff
Mette Marie Yde
Ninna Thomsen
Laura Kirch Kirkegaard
Jacob Engmose Astrup
Jesper Rønn-Simonsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

45. Man ville ønske, at det bare var et tal. Men der er navne og levede liv bag tallet. Det er Ulla, Aya, Tommy, Britt og Layla. Mennesker, som fik frataget livet af dem, de engang stolede på. For partnervold kan føre til drab. Indtil videre har der været 45 partnerdrab siden 2017.

Politiken lancerede i denne måned en offentligt tilgængelig database, som registrerer og indsamler viden om partnerdrab begået i Danmark.

Vi repræsenterer organisationer, der arbejder for, at antallet af partnerdrab ikke vokser. Realiteten er dog, at databasen formentlig vil fyldes med flere navne, hvis ikke vi sætter en stopper for den fysiske og psykiske partnervold, der fører til de mange partnerdrab.

Vi skal bryde tabuet om partnervold

Før sommerferien lancerede den socialdemokratiske regering sit udspil til handlingsplan mod partnervold og partnerdrab. Det fortjener stor ros, at regeringen med ligestillingsminister Trine Bramsen (S) i spidsen vil sikre, at vi som samfund reagerer på vold i nære relationer, når vi får kendskab til den. Vi skal bryde tabuet. Gøre partnervold til et samfundsansvar.

Det kræver frem for alt øget og langvarig finansiering af hele området

Elsebeth Kirk Muff, Mette Marie Yde, Ninna Thomsen, Jacob Engmose Astrup, Jesper Rønn-Simonsen og Laura Kirch Kirkegaard
Direktører, Lev uden Vold, Danner, Mødrehjælpen, Mandecentret, Dialog Mod Vold, og LOKK

Kort sagt: Der skal handling til.

Udspillet trækker i den rigtige retning. Men vi skal være endnu mere ambitiøse. Der er brug for at lægge en helhedsorienteret strategi for, hvordan det danske samfund bekæmper partnervold og håndterer dens ulykkelige konsekvenser.

Det kræver en større sammenhæng mellem forebyggelse, opsporing, håndtering, ambulant hjælp, krisecenter og efterværn. Det kræver et styrket tværsektorielt samarbejde og samarbejde mellem myndigheder. Men det kræver frem for alt øget og langvarig finansiering af hele området.

Ingen ambulant hjælp til voldsudsatte

Udspillet til handlingsplan retter et stærkt fokus på opsporing af volden. Fagpersoner skal i højere grad opdage og spørge ind til volden. Det er både godt og vigtigt.

Men når opsporingen styrkes, skal tilbud om hjælp følge med. Ellers stiller vi fagpersoner i et stort etisk dilemma, hvor de skal spørge ind til vold uden at kunne tilbyde hjælp.

Læs også

Det er positivt, at handlingsplanen prioriterer øget behandlingskapacitet til voldsudøvere. Men vi vil stærkt opfordre en kommende regering til også at sikre, at der er ambulant hjælp til de voldsudsatte mennesker, der bliver opsporet gennem en styrket opsporingsindsats.

Vi må ikke risikere, at et menneske, som – måske for første gang – åbner op om volden, bliver mødt af en lukket dør eller en lang venteliste. For virkeligheden er, at vi allerede nu er udfordrede i forhold til at tilbyde tilstrækkelig ambulant hjælp til voldsudsatte. En styrket opsporingsindsats vil alt andet lige lægge et yderligere pres på de voldsspecialiserede ambulante tilbud.

Står og falder med finansiering

Norge er kendt for sit tårnhøje ambitionsniveau i indsatsen mod vold. Den seneste norske handlingsplan på området slog fast, at arbejdet mod vold er en investering i fremtiden, som kræver tilstrækkelig finansiering. Den norske plan er tværfaglig, helhedsorienteret og har i perioden 2017-2021 indsatser for 1,1 milliarder norske kroner.  

Vi må ikke risikere, at et menneske, som – måske for første gang – åbner op om volden, bliver mødt af en lukket dør

Elsebeth Kirk Muff, Mette Marie Yde, Ninna Thomsen, Jacob Engmose Astrup, Jesper Rønn-Simonsen og Laura Kirch Kirkegaard
Direktører, Lev uden Vold, Danner, Mødrehjælpen, Mandecentret, Dialog Mod Vold og LOKK

Vi opfordrer til, at samme tilgang bør være bærende i Danmarks handlingsplan.

Desværre har den danske regering i sit udspil kun foreslået varig finansiering til en skærpet underretningspligt ved formodning om, at børn overværer vold i hjemmet. Resten af pengene til handlingsplanen skal forhandles gennem SSA-reservens midlertidige finansiering.

Nu står vi så midt i en folketingsvalgkamp, og det efterlader en stor usikkerhed omkring finansieringen af indsatserne i handlingsplanen, fordi forhandlingerne først genoptages efter valget.

Usikkerheden understreger den strukturelle udfordring, at indsatsen mod partnervold er bundet op på små puljer, projektmidler og midlertidig finansiering. En handlingsplan med varig virkning står og falder med varig finansiering af indsatsen.

Det håber vi en kommende regering vil være med til at finde en løsning på efter valget.

Skal vi for alvor komme vold i nære relationer til livs, skal ambitionsniveauet på Christiansborg hæves. Det koster både livskvalitet og i sidste ende liv at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elsebeth Kirk Muff

Direktør, Lev Uden Vold, bestyrelsesmedlem, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade
cand.mag. i socialvidenskab og voksenpædagogik (Roskilde Uni. 2000)

Mette Marie Yde

Direktør, Danner
Cand.scient, geografi (Københavns Uni. 2004)

Ninna Thomsen

Direktør, Mødrehjælpen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024