Debat

Patientforening: Kommunerne overskrider allerede budgetterne – handicapområdet har brug for flere midler

Der er ikke nok penge til at løfte det specialiserede handicapområde. Kommunerne melder allerede om stramme og overskredne budgetter. Det kalder på flere midler til det hårdt pressede område, når finansloven skal forhandles på plads, skriver Janus Tarp.

Vi frygter, at der er udsigt til flere besparelser på handicapområdet, men det er allerede skåret helt ind til benet, skriver Janus Tarp. 
Vi frygter, at der er udsigt til flere besparelser på handicapområdet, men det er allerede skåret helt ind til benet, skriver Janus Tarp. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Janus Tarp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For blot få måneder siden, før økonomiforhandlingerne mellem landets kommuner og regeringen, efterlyste KL på vegne kommunerne et løft af det specialiserede handicapområde på 5,5 milliarder kroner over tre år.

Resultatet blev desværre, og som bekendt, at den kommunale serviceramme bliver løftet med 1,4 milliarder kroner, som skal dække den demografiske udvikling med flere ældre og børn – altså ikke en krone af det beløb, som kommunerne selv vurderede, der var behov for.  

Det kan gøre det svært at indfri de ønsker og de behov, der er på handicapområdet.

Budgetoverskridelser truer i kommunerne

I forbindelse med aftalen blev KL og regeringen endvidere enige om, at kommunerne fortsat skal blive ved med at have fokus på at styre og prioritere udgifterne på området inden for rammen – altså den økonomiske ramme, der i sidste ende er med til at bestemme kommunernes serviceniveau.

75 procent af respondenterne angiver, at der i mindre grad/slet ikke er sammenhæng mellem de midler, som kommunerne har til rådighed for budget 2022 og det udgiftspres, som de møder som politikere.

Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen

Og allerede nu inden det nye budgetår starter i januar 2022, er der meget, der tyder på, at kommunerne ikke har penge nok til det specialiserede børne- og voksenområde.

UlykkesPatientForeningen har i september gennemført en rundspørge blandt medlemmerne af økonomiudvalgene i alle landets kommuner, og svarene tyder på, at det bliver svært at få økonomien til at hænge sammen, både i år og næste år.

75 procent af respondenterne angiver, at der i mindre grad/slet ikke er sammenhæng mellem de midler, som kommunerne har til rådighed for budget 2022 og det udgiftspres, som de møder som politikere.

Når talen kommer på i år – så ser det ifølge politikerne også skidt ud. 60 procent af respondenterne angiver, at der er budgetoverskridelser på det specialiserede børneområde, mens 63 procent angiver, at der er overskridelser på det specialiserede voksenområde. Det har flere steder ført til besparelser, merbevillinger med videre.

Vi kan fra UlykkesPatientForeningens side frygte, at det kan føre til flere besparelser og serviceforringelser på handicapområdet for både børn og voksne. Det må ikke ske, for der er ikke mere at skære i på området.

Regeringen har allerede afsat en mindre sum penge til handicapområdet i sit finanslovsudspil for 2022, men med de økonomiske udfordringer som kommunerne har på handicapområdet, tyder meget på, at der skal findes flere penge.

Janus Tarp
Formand for UlykkesPatientForeningen

Der er skåret ind – helt ind – til benet.

Kræver flere midler på finansloven

Om kort tid skal Folketinget igen samles, og her venter der politikerne en række opgaver på blandt andet handicapområdet. Vi kan håbe, at de i den forbindelse får fundet midler til et løft af området.

I løbet af efteråret skal regeringen præsentere sin længe ventede evaluering af det specialiserede handicapområde. Regeringen har allerede afsat en mindre sum penge til handicapområdet i sit finanslovsudspil for 2022, men med de økonomiske udfordringer som kommunerne har på handicapområdet, tyder meget på, at der skal findes flere penge.

Derudover skal politikerne også forholde sig til retssikkerhedssituationen på handicapområdet – også det vil formentlig koste ekstra penge.

Ser man på de seneste seks kvartaler, så har Ankestyrelsen imellem 32 og 37,8 procent af sagerne omgjort kommunernes afgørelser inden for serviceloven – altså groft sagt: I hver tredje sag har der været fejl. Og det er kun i de sager, der er kommet til Ankestyrelsens kendskab.

Det burde få alarmklokkerne til at ringe hos politikerne og få dem til at sikre, at der er de nødvendige midler og faglige viden i kommunerne til at hjælpe mennesker med handicap.

Vi går spændte efteråret i møde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00