Psykiater og regionspolitiker frygter, at unges mistrivsel stjæler fokus i psykiatriforhandlinger

Det er godt, at der er fokus på de mange unge som mistrives mentalt, mener Jacob Klærke (SF), der både er børnepsykiater og formand for Danske Regioners Psykiatriudvalg. Men i forhandlingerne om en 10-årsplan for psykiatrien frygter han, at det store fokus på børns mentale trivsel betyder, at politikerne svigter svært psykisk syge patienter. 

Jacob Klærke (SF) er både formand for Danske Regioners psykiatriudvalg og til dagligt psykiater i Region Midtjyllands Ungdomspsykiatri.   
Jacob Klærke (SF) er både formand for Danske Regioners psykiatriudvalg og til dagligt psykiater i Region Midtjyllands Ungdomspsykiatri.   
Marie Schønning Jensen

Der er meget på spil, når Folketingets psykiatriordførere i dag, tirsdag den 6. september, forhandler om tiårsplanen for psykiatrien. 

Det mærkes tydeligt på Jacob Klærke (SF), da Altinget taler med ham om psykiatriens udfordringer. 

Jacob Klærke er nemlig på flere niveauer engageret i emnet. Han er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og formand for Danske Regioners psykiatriudvalg. Og så er han læge i Børne- og Ungdomspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital og oplever psykiatriens problemstillinger på nært hold. 

"Jeg har nogle gange haft en frygt for, om vi ender med en tiårsplan for psykiatrien, som handler om, hvordan vi kan hjælpe unge med at trives bedre mentalt. En plan med fokus på ‘de almindelige unge’ - eller skarpt trukket op på ‘middelklassens børn’ - men som glemmer dem, der reelt set har en psykisk lidelse. De svært syge voksne og de udsatte og hjemløse," siger Jacob Klærke og uddyber: 

"Man må rigtigt gerne fra Christiansborgs side lave en strategi for at forbedre unges mentale trivsel, men det skal ikke være på bekostning af en tiårsplan for mennesker med psykisk sygdom." 

Det skal ikke forstås sådan, at Jacob Klærke kun ønsker penge til hospitalspsykiatrien i tiårsplanen. Tværtimod håber han, at tiårsplanen bliver så nuanceret som muligt og tager højde for de forskellige patientgrupper og deres meget forskellige behov. 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00