Regeringen truer kommuner: Sparer I på de ældre, så øremærker vi jeres penge

Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen mener, at regeringen i en folketingsdebat har afgivet et løfte om at binde øremærkede midler til ældreområdet i kommende finanslovsforhandlinger, såfremt der skæres ned i kommunerne. Han kalder det et opgør med regeringens linje om det kommunale selvstyre.  

FOLKETINGET: Regeringen truer i en folketingsdebat med, at kommuners nedprioritering af ældreplejen vil blive mødt med statslig øremærkning af kommunernes midler. DF kalder det en landvinding, der binder regeringens kommende finanslove.

"Det her er en landvinding, som står i kontrast til den lovprisning, der normalt er fra regeringen af det kommunale selvstyre."

Sådan konkluderede Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen en forespørgselsdebat i Folketinget torsdag om ældreområdet.

Årsagen til glæden hos Dansk Folkeparti er, at regeringen med en ny tekst til en folketingsvedtagelse, ifølge ældreordføreren fra Dansk Folkeparti, nu har forpligtet sig til at kompensere ældreområdet krone for krone med øremærkede midler, hvis kommunerne har skåret ned.

I regeringens foreslåede tekst til vedtagelse står der således: 

"Nedprioritering af ældreplejen vil blive mødt med yderligere øremærkning af de midler, kommunerne har til rådighed, sådan som Folketinget har gjort med de sidste finanslove."

Normalt er en forespørgselsdebat ikke noget, der fører nye initiativer med sig, men det er altså ikke den følelse, Dansk Folkepartis ordfører på området står tilbage med efter dagens debat om ældreområdet. 

For ham betyder det, at Dansk Folkeparti i fremtiden ikke længere vil have det krav med, når de går ind ad døren til finanslovsforhandlinger.

"Så vil det ligge i regeringens udspil fra starten af, og så skal Dansk Folkeparti ikke kæmpe det igennem i et langt og udmagrende forhandlingsforløb," siger Jeppe Jakobsen.    

Men spørgsmålet er vel, i hvor høj grad ældreområdet bliver kompenseret?

"Jeg går ud fra, at nedskæringerne vil blive mødt én til én med øremærkede midler i fremtiden, ellers giver det jo ikke nogen mening at skrive det sådan," siger Jeppe Jakobsen.

En vedtaget tekst i forbindelse med en forespørgselsdebat har ikke nogen formel vægt, så hvor sikker kan Dansk Folkeparti være på, at det står ved magt?

"Hvis regeringen ikke lægger flere penge frem på ældreområdet til næste års finanslovsforhandlinger, såfremt kommunerne har skåret, så løber de fra deres ord."  

Teksten skal vedtages ved afstemning i Folketinget den 12 december. 

Forrige artikel Her er satspuljeprojekterne, som ikke får flere penge Her er satspuljeprojekterne, som ikke får flere penge Næste artikel Social finanslov: Døvefilm og momsrabat reddet på målstregen Social finanslov: Døvefilm og momsrabat reddet på målstregen
En dag i Løkkeland:

En dag i Løkkeland: "Det kan jo være, det er sidste gang, man er her ..."

INTERVIEW: Venstre har erstattet Socialdemokratiet som velfærdsstatens store arkitekt. Det er den røde tråd gennem 20 år med borgerlig dominans, fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen. Altinget har fulgt ham fra tidlig morgenløbetur til et sent stop på en midtfynsk tankstation, mens han prøver at nå det hele. En dag, hvor tidsplanen skrider, og udlændingepolitikken er fraværende.