Regeringen truer kommuner: Sparer I på de ældre, så øremærker vi jeres penge

FOLKETINGET: Regeringen truer i en folketingsdebat med, at kommuners nedprioritering af ældreplejen vil blive mødt med statslig øremærkning af kommunernes midler. DF kalder det en landvinding, der binder regeringens kommende finanslove.

Toke Gade Crone Kristiansen

"Det her er en landvinding, som står i kontrast til den lovprisning, der normalt er fra regeringen af det kommunale selvstyre."

Sådan konkluderede Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen en forespørgselsdebat i Folketinget torsdag om ældreområdet.

Årsagen til glæden hos Dansk Folkeparti er, at regeringen med en ny tekst til en folketingsvedtagelse, ifølge ældreordføreren fra Dansk Folkeparti, nu har forpligtet sig til at kompensere ældreområdet krone for krone med øremærkede midler, hvis kommunerne har skåret ned.

I regeringens foreslåede tekst til vedtagelse står der således: 

"Nedprioritering af ældreplejen vil blive mødt med yderligere øremærkning af de midler, kommunerne har til rådighed, sådan som Folketinget har gjort med de sidste finanslove."

Normalt er en forespørgselsdebat ikke noget, der fører nye initiativer med sig, men det er altså ikke den følelse, Dansk Folkepartis ordfører på området står tilbage med efter dagens debat om ældreområdet. 

For ham betyder det, at Dansk Folkeparti i fremtiden ikke længere vil have det krav med, når de går ind ad døren til finanslovsforhandlinger.

"Så vil det ligge i regeringens udspil fra starten af, og så skal Dansk Folkeparti ikke kæmpe det igennem i et langt og udmagrende forhandlingsforløb," siger Jeppe Jakobsen.    

Men spørgsmålet er vel, i hvor høj grad ældreområdet bliver kompenseret?

"Jeg går ud fra, at nedskæringerne vil blive mødt én til én med øremærkede midler i fremtiden, ellers giver det jo ikke nogen mening at skrive det sådan," siger Jeppe Jakobsen.

En vedtaget tekst i forbindelse med en forespørgselsdebat har ikke nogen formel vægt, så hvor sikker kan Dansk Folkeparti være på, at det står ved magt?

"Hvis regeringen ikke lægger flere penge frem på ældreområdet til næste års finanslovsforhandlinger, såfremt kommunerne har skåret, så løber de fra deres ord."  

Teksten skal vedtages ved afstemning i Folketinget den 12 december. 

Dokumentation

Regeringens foreslåede tekst til vedtagelse:

Folketinget er bekymret over udviklingen i ældreplejen med fald i visiterede hjemmehjælpstimer, færre ansatte i den kommunale pleje samt udfordringer med at sikre kvalificeret arbejdskraft.

Folketinget opfordrer ældreministeren til at tage initiativer, der kan imødegå udfordringerne.

Folketinget forventer, at regeringen vil tage problemstillingen alvorligt og sikre, at danskerne kan gå deres alderdom i møde med tryghed. Der skal være de nødvendige ansatte i ældreplejen, den oplevede kvalitet skal være i orden, og de sidste leveår kendetegnet ved livsglæde og værdighed.

Folketinget påtaler overfor kommunerne, at ældreplejen er en kerneopgave for kommunerne, og at nedprioritering af ældreplejen vil blive mødt med yderligere øremærkning af de midler, kommunerne har til rådighed, sådan som Folketinget har gjort med de sidste finanslove med initiativer som værdighedsmilliarden, plejeklippekortet og køkkenpuljen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Klenitz-Jakobsen

Daginstitutionsleder, Nr. Jernløse Børnehus, skolebestyrelsesformand, Kildebjergskolen, fhv. MF (DF)
pædagog (Absalon 2022) sekondløjtnant (Hærens Officersskole 2009), sergent (Hærens Sergentskole 2009)

0:000:00