Rekordår for mikrolån til tredjelande

LÅN: Mikrolånsorganisationen Kiva formidlede i 2008 et rekordstort beløb i lån til fattige iværksættere. Blandt udlånerne er et stigende antal danskere.
Organisationen Kiva, der yder mikrolån, oplevede sidste år en rekordstor opbakning - også fra danskere.
Organisationen Kiva, der yder mikrolån, oplevede sidste år en rekordstor opbakning - også fra danskere. Foto: colourbox.com
Marie Louise Gørvild

Jeg valgte Kiva, fordi de yder hjælp til selvhjælp og støtter iværksættere som mig selv. Derudover er hele processen meget transparent og jeg kan se, hvem det er, jeg hjælper.

Søren Raaschou
Dansk långiver fra Aalborg
Fakta

Kiva blev oprettet i 2005 af et ægteparret Matt og Jessica Flannery i San Francisco, USA.

Minimumsbeløbet for lån er 25 dollars.

Kiva har oprettet partnerskab med 92 mikrolånsinstitutter i 42 lande.

San Francisco: 2008 blev et rekordår for den internationale, web-baserede organisation Kiva, der formidler mikrolån til den tredje verden. I det forgangne år blev der formidlet lån fra private långivere til iværksættere i den tredje verden for  lidt over 36 millioner dollars. Til sammenligning blev der i 2007 formidlet lån for 15 millioner dollars.

"Vi har nydt godt af, at der har været meget positiv presse og opbakning fra prominente personer som eksempelvis Bill Clinton. Derudover har mange brugt vores mikrolåns-service som en måde at hjælpe til i både Afghanistan og Irak. To lande, der pga. krigene har været meget omdiskuteret i USA i det forgangne år," forklarer Fiona Ramsey, PR-direktør for Kivas hovedkontor i San Francisco.

Revolution inden for mikrolån
Kiva er den første organisation, der formidler mikrolån online og derved muliggør, at privatpersoner kan yde mindre lån direkte til iværksættere i tredje verdens lande. Kiva fungerer som en online-database, hvor forskellige mikrolånsinstitutter kan uploade og præsentere personer, der har brug for et lån til at finansiere deres forretningsidé.

Privatpersoner kan via hjemmesiden kigge de forskellige profiler igennem og udvælge det projekt, som de ønsker at støtte. Og der er nok at vælge imellem. Siden rummer alt fra en cykelforretning i Pakistan til et syværksted i Peru.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00