S: Sex skal ikke være et job

INTERVIEW: S er kritisk over for ny rapport om prostitution, der blandt andet viser, at et stort flertal af de klinikprostituerede ønsker at fortsætte i branchen. Sex skal handle om kærlighed og ikke penge, lyder det fra ordfører.
Morten ØyenAnne Burlund

Det er forkert at købe sex. Mine børn skal ikke vokse op i et samfund, hvor man kan købe sex. Sex handler om kærlighed. Der er en holding, jeg har - så kan rapporten sige, hvad den har lyst til.

Julie Rademacher (S)
Ligestillingsordfører

Selvom prostitution sker åbent og er lovligt i Danmark, så er der stadig sparsom med viden om det lyssky virke. Det forsøger en ny stor undersøgelse foretaget af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at rette op på

Undersøgelsen er den hidtil største kortlægning af prostitution i Danmark. Den dokumenterer blandt andet, at antallet af prostituerede er langt mindre end hidtil antaget, at udenlandske kvinder har overtaget gadeprostitution, og at de prostituerede langt fra er en homogen gruppe.

Men selvom undersøgelsen fra SFI har været længe ventet, så ændrer den ikke grundlæggende ved Socialdemokraternes holdning om, at prostitution er et socialt problem, som de prostituerede skal hjælpes ud af.

Altinget.dk har talt med Socialdemokraternes ligestillingsordfører Julie Rademacher om rapportens konklusioner og partiets syn på prostitution:

"Vi kan se, at kvinder får varige mén af prostitution - og det er en kendsgerning. Forskellige rapporter viser forskellige tal, og denne rapport siger et bestemt antal, men der er meget store mørketal. Vi kan se, at mange prostituerede gerne vil lave noget andet, det er jo ikke et ønskejob. Det er jo ikke noget, de har lyst til," siger Julie Rademacher.

Ifølge undersøgelsen er der en stor gruppe, der trives i faget og gerne vil blive i branchen - bør man ikke anerkende dette ønske i stedet for at offergøre dem?

"Nej, men jeg vil gerne hjælpe denne gruppe, så de har et reelt valg - for hvad er alternativerne? Mange bliver prostitueret, fordi de mangler hurtige penge."

En stor gruppe af de prostituerede angiver, at de går ind i faget på grund af seksuel nysgerrighed - så hvorfor skal man som politiker lovgive om, hvilket job folk må tjene penge på?

"Fordi vi har et ansvar over for hinanden som mennesker - det skal ikke været et spørgsmål om handel og penge. Markedet skal ud af alt, der har med sex at gøre."

Du har tidligere sagt, at frivillig prostitution er en myte - men rapporten dokumenterer, at en stor gruppe gerne vil blive i branchen...

"Nej, det gør den ikke - for de gør det kun for at få penge ud af det. Rapporten spørger ikke, om de vil blive i prostitution på grund af pengene. Ville de blive i faget, hvis de ikke fik penge for det? Det skal ikke være et job at dyrke sex. Det er et spørgsmål om en holdning - og så kan man være enig eller uenig."

Hvorfor mener du, at prostitution adskiller sig fra andet arbejde, som folk udfører for at tjene penge?

"Jeg mener, at forskellen på at være prostitueret og andre job er, at det ikke er et anerkendt erhverv. Ingen tør stå ved det, man kan ikke lave arbejdspladsvurderinger, fordi det er et sort område. Der er mange, der lever isoleret fra alt andet."

I vil kriminalisere købesex og iværsætte en række sociale tiltag for at hjælpe de svageste prostituerede ud af branchen. Men kunne man differentiere lovgivningen, så den både tilgodeser de, som selv vælger prostitution, og de som ikke gør?

"Det er forkert at købe sex. Mine børn skal ikke vokse op i et samfund, hvor man kan købe sex. Sex handler om kærlighed. Det er en holdning, jeg har - så kan rapporten sige, hvad den har lyst til."

Dokumentation

Et samlet Folketinget, med undtagelse af Enhedslisten, afsatte sidste år 4 millioner kroner over satspuljen til undersøgelsen fra SFI. Undersøgelsen er den største hidtil i Danmark og baserer sig på 119 interview med tidligere og nuværende prostituerede samt med fagpersoner fra offentlige myndigheder og NGO'er samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 290 nuværende prostituerede.

Nogle af resultaterne:

- 11 % vil stoppe, hvis prostitution kriminaliseres.
- 52 % siger, at det vil blive sværere at anmelde vold, hvis købesex kriminaliseres.
- 67 % (escort) og 51% (klinik) begyndte som prostitueret på grund af seksuel nysgerrighed.

Se link i boks øverst for hele undersøgelsen.

Kilde: SFI


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00