SF: Gratis medicin og fødselsdagsgaver til fattige børn

NYHED: SF vil med et nyt forslag give børn i familier på lav kontanthjælp otte basale "rettigheder", som penge til tøj, cykler, fødselsdage og mad.
SF's socialordfører Özlem Cekic kalder SF's nye forslag for en nødplan, der skal gøre opmærksom på fattigdomsproblemerne i Danmark.
SF's socialordfører Özlem Cekic kalder SF's nye forslag for en nødplan, der skal gøre opmærksom på fattigdomsproblemerne i Danmark. Foto: SF
Kristine Bertelsen
Fakta

SF's nødplan til børnefamiler på nedsatte kontanthjælpsydelser

Tøjchek: En chek på 1000 kr. to gange årligt samt en årlig chek på 500 kr. Det skal give mulighed for at købe vinter- og sommertøj til børnene, ligesom der skal være mulighed for hjælp til at købe tøj til sports- eller spejderaktiviteter. 

Frisk frugt og grønt: 100 kr. om ugen pr. person til frisk frugt og grønt. Skal give mulighed for gratis skolemad og/eller frisk frugt og grønt hver uge.  

Fødeselsdagspakker: Hvert barn i familien skal modtage en fødselsdagspakke på sin fødselsdag. Pakken skal indeholde 500 kr. til mad og 300 kr. til gaver. Pakken skal give mulighed for økonomisk tilskud til mad og gaver på børnenes fødselsdage

Julepakker: Der gives 200 kr. pr. person til mad, 200 kr. pr. person til gaver og 100 kr. til et juletræ. Skal give ekstra hjælp til at overleve julen med penge til mad, gaver og juletræ.

Børnecykler: Familierne modtager 1000 kr. hvert 3. år pr. barn til en cykel. Formålet er, at alle børn over 6 år skal have en cykel.

Fritidspas til sports og fritidsaktiviteter: Fritidspas har en værdi af 2000 kr. årligt. Fritidspasset skal bruges til at betale kontingenter til f.eks. fodboldklubber, musikskoler og ligende.

Transportkort: Forældrene skal have mulighed for et billigt "familiekort" til bus og tog, svarende til den ordning pensionister og førtidspensionister har.

Gratis lægeordineret medicin: Børnene skal have gratis lægeordineret medicin.

Det skal være gratis for børn med forældre på starthjælp, at få lægeordineret medicin og en ny cykel. Det mener SF, der i dag fremlægger et nyt forslag, hvor en pulje penge øremærkes til særlige formål som sund mad, medicin, fritidsaktiviteter og fødselsdage til fattige børn.

"Vi vil med vores forslag synliggøre konsekvenserne af de ekstremt lave kontanthjælpssater, der især går ud over børnene. Og synliggøre de fattigdomsproblemer vi har i Danmark, der betyder, at nogle familier ikke har råd til de mest basale ting, som tre sunde måltider mad om dagen," siger Özlem Cekic, SF's socialordfører.

Kun en nødløsning 
Forslaget indeholder otte særlige "rettigheder", som SF vil yde tilskud til. Ydelserne skal gives til de familier, der enten er på starthjælp, ramt af kontanthjælpsloftet eller 300-timers reglen. Og er især henvendt til børnene.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00