SF: Sjælsmark blokerer for S-SF-regering

SJÆLSMARK: Hvis ikke Socialdemokratiet vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark efter valget, vil SF ikke danne regering med partiet. I stedet skal de regne med SF som et "besværligt støtteparti", forklarer Pia Olsen Dyhr.

SF melder sig nu i koret sammen med Radikale, Alternativet og Enhedslisten, der truer med at trække støtten til en S-ledet regering efter valget, hvis ikke S vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.
SF melder sig nu i koret sammen med Radikale, Alternativet og Enhedslisten, der truer med at trække støtten til en S-ledet regering efter valget, hvis ikke S vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, så skal partiet ikke regne med SF som regeringspartner.

Hvis S ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, så bliver vi ikke regeringspartner, men et besværligt støtteparti.

Pia Olsen Dyhr
Partiformand, SF

I stedet bliver SF et ”meget besværligt” støtteparti til en regering ledet af Mette Frederiksen, lyder det fra SF-partiformand Pia Olsen Dyhr.

Fakta
Forholdene på Sjælsmark i tal: 
Altinget har siden januar afdækket forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor der per 3. december 2018 var 294 beboere. Historierne om Sjælsmark har vist, at: 
- Hørsholm Kommune i 2018 brugte mere end 1.350 timer på at behandle sager om børns mistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark mod 300 timer i 2017. De 1.350 timer svarer til, at sagerne samlet set beskæftiger et årsværk i forvaltningen i Hørsholm Kommune. 
- Antallet af underretninger om børn ved udgangen af januar var oppe på 56. 
- Antallet af indberetninger fra udrejsecentret til Udlændingestyrelsen fra april 2016 til december 2018 var 103. Det er mere end en fordobling siden april 2018, hvor antallet af indberetninger lå på 45. Indberetningerne omhandler chikane, trusler mod personalet, vold mod eller mellem beboerne og mistanke om radikalisering.

Kilde: Udlændingestyrelsen og Hørsholm Kommune.

”Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, bliver vi ikke regeringspartner, men et besværligt støtteparti. Så vil vi gøre alt for at se, om vi kan søge flertal andre steder for at forbedre forholdene på Sjælsmark,” siger Pia Olsen Dyhr.

Med udmeldingen melder partiet sig i koret sammen med Radikale, Enhedslisten og Alternativet, der alle har truet med støtten til S, hvis der ikke sker forbedringer af forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.

”Det her betyder noget for SF og for vores lyst til at sidde i regering sammen med S, eller om vi bliver et meget besværligt støtteparti," siger hun.

Socialdemokratiet har tidligere afvist SF's tilnærmelser om at indgå i en regering, da S ønsker en et-parti regering. 

Samarbejdsvilje afhænger af Sjælsmark
Udmeldingen fra Pia Olsen Dyhr kommer i kølvandet på historien om, at antallet af indberetninger fra Sjælsmark i september 2018 rundede 100.

Og torsdag d. 28. februar 2019 behandler Folketinget et forslag fra SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet om, at afviste asylansøgerfamilier skal have lov til at flytte i egen bolig uden for udrejsecentrene.

Forbedringerne af forholdene er dog ikke et ultimativt krav fra SF for at kunne støtte en S-ledet regering, forklarer Pia Olsen Dyhr. Men graden af samarbejdsvilje med Socialdemokratiet afhænger af forholdene på Sjælsmark.

”Hvor tæt vi kommer til at samarbejde efter et valg, afhænger af, hvordan vi sørger for asylbørnenes tarv, og det er et af SF’s 15 krav.”

Hvad vil det sige, at I bliver besværligt støtteparti, hvis S ikke vil forbedre forholdene, men at I samtidig, hvis de så ikke gør det, ikke vil føre truslen ud i livet, fordi det ikke er et ultimativt krav?

”Det at være et besværligt støtteparti er slemt nok for en regering. Det vil betyde, at vi så vil søge flertal uden om regeringen hele tiden, og det vil også gælde situationen for børnene med Sjælsmark”.

Men hvad er årsagen til, at I ikke bare melder ud, at I ikke kan støtte S, hvis man ikke forbedrer forholdene og trækker børnene ud af Sjælsmark?

”Der er jo to muligheder. Og SF bliver ikke støtteparti til Lars Løkke Rasmussen, men vi bliver støtteparti og et meget besværligt støtteparti til Socialdemokratiet, og det er også det, jeg forestiller mig, at de andre røde partier bliver,”

Åbne for K-forslag
Pia Olsen Dyhr var på Sjælsmark onsdag d. 27. februar for at besigtige forholdene.

Hvis ikke der bliver flertal for at tage børnefamilierne ud af Sjælsmark, håber partiformanden blandt andet på, at der bliver etableret en vuggestue på Sjælsmark, og at familierne fremover kan få lov til at spise sammen på værelserne i stedet for i kantinen.

”Det allerbedste vil være, at familierne kan flytte ud. Men man kan også gøre noget undervejs, indtil man kan få et politisk flertal, der vil bakke op om det,” siger partiformanden.

Samtidig åbner hun op for at se på Konservatives forslag om at samle børnefamilierne på et udrejsecenter for sig selv, selvom det ”ikke er nok”. Det tæller dog som ”et skridt i den rigtige retning,” forklarer Pia Olsen Dyhr.

”Det kunne være en løsningsmodel. Jeg er meget åben over for at kigge på, hvad vi kan gøre for familierne.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regering, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centeret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecenteret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter at en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.

Politisk slagmark
I kølvandet på debatten har oppositionspartierne – på nær S – krævet børnefamilierne helt ud af Sjælsmark.

Socialdemokratiet mener i stedet, at Hørsholm Kommune om nødvendigt må tvangsfjerne de børn, der mistrives. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist at forbedre forholdene på Sjælsmark.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00