Debat

Sigge Winther svarer anmelder igen: Knud Aarup spreder vilde påstande

Den pensionerede socialchef Knud Aarup langer hårdt ud efter den nystiftede, fondsstøttede tænketank INVI. Men Aarup har ikke styr på fakta og glemmer at fortælle læserne om sin langvarige aversion mod begrebet 'vilde problemer', skriver Sigge Winther i et modsvar til Knud Aarups anmeldelse af bogen 'Vilde problemer'. 

Knud Aarups skriv i Altinget er et angreb på min person og Tænketanken INVI. Men angrebet er baseret på flere falske påstande, skriver Sigge Winther.
Knud Aarups skriv i Altinget er et angreb på min person og Tænketanken INVI. Men angrebet er baseret på flere falske påstande, skriver Sigge Winther.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Sigge Winther Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Knud Aarup har lavet et skriv i Altinget 30. oktober. Her forsøger han sig med et angreb på min person og den nye tænketank INVI – Institut for vilde problemer. Og det er ærgerligt, for det forhindrer en saglig debat om det velfærdssamfund, som vi begge brænder for.

Anledningen er en ny bog – Vilde problemer – hvor jeg sammen med 22 forskere og praktikere kommer med anbefalinger til, hvordan vi tackler flere af det 21. århundredes største problemer.

Med den nye bog i hånden er jeg bedrageren fra H.C. Andersens eventyr, som beriger mig selv ved at sælge tom ”konsulentlingo”, som forfører alle (på nær Knud Aarup)

Sigge Winther
Stifter og direktør, Tænketanken INVI

Mit formål med dette indlæg er at korrigere en række misforståelser. Knud Aarup kommer nemlig med flere falske påstande. Jeg vil nævne tre af de mest centrale:

Taler mod bedre vidende
Knud Aarup skriver på Linkedin, at:

”Sigge Winther er som en skrædder fra Kejserens nye Klæder – alle er begejstret og ser beundrede til, men det ender galt.”

Det er Knud Aarups udgangspunkt. Med den nye bog i hånden er jeg bedrageren fra H.C. Andersens eventyr, som beriger mig selv ved at sælge tom ”konsulentlingo”, som forfører alle (på nær Knud Aarup).

Heldigvis er det usandt.

Jeg kan forsikre, at tænketanken INVI – som jeg har været med til at stifte og er direktør i – er en almennyttig forening. INVI skal ikke tjene penge. Det står klart frem på INVIs hjemmeside. Jeg kan tilføje, at hvis penge var motivationen, så var jeg utvivlsomt blevet i mit tidligere direktørjob. 

Tager fejl af den videnskabelige litteratur
Knud Aarup mener, at idéen om vilde problemer – altså at nogle samfundsudfordringer er svære at løse – udgør et problem i sig selv. Det giver politikere og embedsmænd "en gylden mulighed for at fraskrive sig ansvaret," og lade være med at handle, mener han.

Læs også

Men hvad bygger denne konklusion på? Ingen politikere eller embedsmænd i Kongeriget har brugt dette argument – og bogens ærinde er jo netop at tage ansvar og være handlingsorienteret. Forfatterne ønsker at udvide den eksisterende politiske værktøjskasse – ikke mindst til de vilde problemer, hvor vi har prøvet en masse uden at lykkes de seneste årtier.

Bogen Vilde problemer er peer-reviewed og dokumenterer – i modsætning til Knud Aarups påstande – de fakta, der præsenteres

Sigge Winther
Stifter og direktør, Tænketanken INVI

Vi har valgt at skrive ”værktøjskasse til politikere og praktikere” i bogens undertitel, fordi vi netop mener, at man både kan og skal gøre noget ved de vilde problemer. Alle bogens 416 sider drejer sig om handling. Altså det modsatte af ansvarsfralæggelse.

I bogen er der 22 bidragsydere – nogle af de bedste praktikere og professorer i landet – som udforsker andre veje, end dem vi har fulgt hidtil. Og der er mange eksempler på vellykkede indsatser i velfærdssamfundet, som læseren kan blive klogere af. Tag bare kapitler om klima, unges mistrivsel eller rekruttering af arbejdskraft.

Endelig er det vigtigt at sige: Bogen 'Vilde problemer' er peer-reviewed og dokumenterer – i modsætning til Knud Aarups påstande – de fakta, der præsenteres.

Deklarerer ikke sin modstand mod vilde problemer
Knud Aarup mener, at de vilde problemer blot handler om at prioritere flere penge, så skal vi nok fikse dem. Han mener, at det er et spørgsmål om 1970’er ”omfordeling.” Og derfor er han modstander af termen vilde problemer. Det er en pointe, han har gentaget ganggang det seneste år.

Og det er helt fair. Men han har alligevel sagt ja til at anmelde bogen 'Vilde problemer'. Det undrer mig, at han ikke deklarerer sin forudindtagede kritik af begrebet vilde problemer. Ligesom hvis en person, der afskyr klassisk musik, siger ja til at anmelde en klassisk koncert. Bogen 'Vilde problemer' har imidlertid fået flotte anmeldelser og omtaler i andre medier og gik i 2. oplag kort efter udgivelsen.

Men holder Knud Aarups idé: Står ”omfordeling” i modsætning til begrebet vilde problemer? Nej, selvfølgelig ikke. Man kan sagtens sætte skatten op, når talen falder på vilde problemer. Det er gjort masser af gange.

Det undrer mig, at han ikke deklarerer sin forudindtagede kritik af begrebet vilde problemer. Ligesom hvis en person, der afskyr klassisk musik, siger ja til at anmelde en klassisk koncert

Sigge Winther
Stifter og direktør, Tænketanken INVI

Vilde problemer udelukker ikke særlige løsninger. Og det står også helt klart, når man kigger på historien. Begrebet ’vilde problemer’ blev første gang brugt i 1967 på Berkeley, University of California. Vilde problemer er siden 1970’erne blevet et etableret begreb i forskningsverdenen. Det er langtfra et fikst højreorienteret konsulentord.

Den faktuelle tilblivelseshistorie om termen vilde problemer står skrevet på side 16-17 i bogen, men i Knud Aarups skriv bliver termen til et “udemokratisk” udtryk, der vil afpolitisere, så “de kloge og veluddannede vil bestemme i fremtiden.” Men som mange vil vide, har Berkeley Universitet en forkærlighed for sociale bevægelser og medborgerskab – og derfor er begrebet vilde problemer også i sin tænkning og i sin praksis netop for alle.

Invitation til at finde løsninger
Samler vi til sidst op på de tre punkter står det klart, at Knud Aarup ikke er fan af en ny generation af forskere og praktikere, der netop nu forsøger at håndtere vilde problemer. Også selvom den nye generation har været modige og skrevet en bog fyldt med løsninger – noget vi sjældent ser i den offentlige debat.

Så lad os mødes i fordragelighed. Tænketanken INVI er en forkortelse for Institut for vilde problemer, men det er også ment som en invitation til at mødes og finde løsninger. Jeg synes derfor vi skal mødes og drikke en kop kaffe og tale om hvordan vi styrker velfærdssamfundet.

Jeg er nysgerrig på, hvilke helt konkrete ideer Knud Aarup har, som kan bringe os videre ud af det politiske dødvande, så vi eksempelvis – bedre end i dag – kan imødegå unges mistrivsel, styrke folkesundheden eller tage hånd om klimakrisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigge Winther Nielsen

Stifter og direktør, tænketanken INVI – Institut for vilde problemer, oplægsholder
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010), ph.d. i statskundskab (Københavns Uni. 2013), Fulbright scholar Columbia University og gæsteforsker Berkeley, University of California

Knud Aarup

Debattør, hovedbestyrelsesmedlem, Røde Kors Danmark, bestyrelsesmedlem den selvejende institution Måløvgård, faglig leder, Altingets socialpolitiske netværk, fhv. direktør, Socialstyrelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00