Debat

Social kapitalfond: Effekten af tilbud bør komme før diskussion om ejerforhold

DEBAT: Det er ikke et problem, at private løser opgaver. De aktører, som bedst håndterer processerne, bør altid inviteres med om bordet, skriver direktører i Den Sociale Kapitalfond. 

Sociale effektinvesteringer er et nyt værktøj til løsning af sociale udfordringer som for eksempel hjemløshed, skriver direktør og investeringsdirektør i Den Sociale Kapitalfond. 
 
Sociale effektinvesteringer er et nyt værktøj til løsning af sociale udfordringer som for eksempel hjemløshed, skriver direktør og investeringsdirektør i Den Sociale Kapitalfond.   Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Bjørn Billehøj og Jannik Tharben Hansen
Administrerende direktør og investeringsdirektør, Den Sociale Kapitalfond

"Private firmaer, som kaldes herberger og forsorgshjem, tjener penge på hjemløshed og umuliggør gennemførelsen af fælles strategi mod hjemløshed".

Sådan skrev Kofoeds Skoles forstander Robert Olsen forleden i et debatindlæg med overskriften: ”Private firmaer driver forretning på hjemløshed”.

I Den Sociale Kapitalfond er vi enige med Robert Olsen i, at vi skal drøfte, hvordan vi skruer gode løsninger sammen, hvor fokus altid giver det bedste udbytte for borgeren. Og hvor vores samfund aldrig må kunne malkes som i tilfældet, Robert Olsen belyser. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I vores øjne er det dog ikke et problem, at det er private, der løser opgaven. De aktører, som bedst håndterer forskellige processer, bør altid inviteres med om bordet og tage ansvaret.

Det er netop, hvad man gør i de såkaldte sociale effektinvesteringer, som er et nyt værktøj til løsning af sociale udfordringer som for eksempel hjemløshed. 

I vores øjne er det dog ikke et problem, at det er private, der løser opgaven. 

Claus Bjørn Billehøj og Jannik Tharben Hansen
Administrerende direktør og investeringsdirektør, Den Sociale Kapitalfond

Samarbejde om at løse social udfordring
En social effektinvestering er et partnerskab mellem en udbyder, en leverandør og en investor, der er enige om at løse en social udfordring i samfundet.

Med sociale effektinvesteringer kommer kapitalen ofte fra en privat fond eller investor, som finansierer innovation og nyskabende initiativer, der løser sociale udfordringer i samfundet.

Sammen med en udbyder, som eksempelvis er en kommune, sikrer man fokus på, hvilke præcise effekter, man skal opnå til gavn for borgerne. Det kan for eksempel være forebyggelse af stress, uddannelse og beskæftigelse til unge på kanten eller at få hjemløse væk fra gaden.

Nøje aftalt effekt for borgerne
I Den Sociale Kapitalfond har vi igangsat to projekter, baseret på sociale effektinvesteringer.

I Ballerup arbejder kommunen, Den Sociale Kapitalfond og Specialisterne i et partnerskab på at få flere borgere med autismediagnose i job over de kommende tre år.

Læs også

Og i Aalborg arbejder kommunen, Fokus Folkeoplysning, Det Obelske Familiefond og Den Sociale Kapitalfond sammen om at få flere psykisk sårbare ledige i uddannelse eller beskæftigelse.

Samarbejdet begge steder tager udgangspunkt i et partnerskab med en resultatkontrakt, hvor det nøje er aftalt, hvilke effekter borgerne skal have ud af det.

Og i begge tilfælde får vi som investor først tilbagebetalt vores investering samt et finansielt afkast, hvis leverandøren – for eksempel Fokus Folkeoplysning i Aalborg - har været i stand til at opnå den aftalte effekt. 

Vi skal være mere modige
Udvikling af nye løsninger på sociale problemer i vores samfund sker ikke gennem standardmodeller, som vi trækker frem af den samme skuffe hver gang.

Vi skal være mere modige, mere nytænkende og bedre til at udvikle på tværs af sektorer, fag og aktører. Så skaber vi de bedste løsninger og effekter for de grupper i samfundet, der har brug for en håndsrækning.

Måske det var noget for Robert Olsen fra Kofoed Skole og Københavns kommune at indgå i et sådant partnerskab mellem offentlige og private, hvor kun alle vinder, hvis vi laver løsninger, hvor den hjemløse vinder?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bjørn Billehøj

Partner, Mobilize Strategy Consulting
cand.scient i kulturgeografi (Københavns Uni. 1999)

Jannik Tharben Buchholz

Ledende partner for sociale effektinvesteringer, Den Sociale Kapitalfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00