Debat

Socialdebatten tager satspuljens fremtid op til debat

PRÆSENTATION: Hvad skal der ske med satspuljen? Det vil Socialdebattens ni debattører tage stilling til den kommende måned. Mød panelet og læs mere. 

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Satspuljeordførerne kunne i år ikke udpege konkrete organisationer eller projekter, der skulle modtage penge fra satspuljen. Det har de ellers kunnet. Men socialminister Manu Sareen ønskede at indføre et armslængdeprincip. 

Samtidig har et politisk flertal givet udtryk for, at de ønsker at reformere satspuljen, der samlet set er oppe på over 12 mia. kr. Politikerne vil i højere grad give midlerne til permanente indsatser i stedet for tidsbegrænsede projekter.

Diskussionen har været der i mange år. Men nu er der muligvis momentum i debatten. Derfor stiller Altinget : social spørgsmålet: Hvad skal der ske med satspuljen?

Det vil ni personer med særlig viden inden for området debattere den kommende måned.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til [email protected].

Læs om debattørerne her:

Lotte Rod Lotte Rod, socialordfører for Radikale Venstre.
Lotte Rod er uddannet i
 statskundskab ved Københavns Universitet.
Hun blev for første gang valgt ind i Folketinget for Radikale Venstre i 2011. Inden hun stillede op til Folketingsvalget for første gang i 2006, har hun været 
formand for Radikal Ungdom Sønderjyllands Amt i 2003-2005. Derudover har hun været medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse i 2007-2011 samt kandidat ved Europaparlamentsvalget for 2009. Udover at være socialordfører er Lotte Rod næstformand for 
Børne- og Undervisningsudvalget og integrations-,
 undervisnings-, børne- og familieordfører. 

 

Karin Nødgaard Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.
Karin Nødgaard er uddannet folkeskolelærer. Hun har været medlem af Folketinget siden 2005, men startede sin politiske karriere allerede i 2001, hvor hun stillede op for Dansk Folkeparti i Vardekredsen 2001. Karin Nødgaard har været socialordfører siden 2011. Derudover har hun været formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Ringsted 2002-2006. Stedfortræder i Ringsteds byråd 2004.

Finn SørensenFinn Sørensen, folketingsmedlem samt kommunal- og socialordfører for Enhedslisten.
Finn Sørensen har arbejdet som fabriks- og bryggeriarbejder. Derudover har han været formand for bryggeriarbejdernes fagforening i 18 år og fungeret som næstformand i 3F Industri og Service i 7 år. Han gik ind i politik i 2007, men blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2011 for Københavns Storkreds. Finn Sørensen har været socialordfører, ordfører for indsats mod social dumping samt ordfører for Grønland og Færøerne siden 2011 og kommunalordfører siden 2012.
 

Mai MercadoMai Mercado, socialordfører for Konservative.
Mai Mercado er uddannet cand.scient.pol. Hun blev første gang valgt ind i Folketinget for Konservative i 2011. Ud over at være socialordfører fungerer Mai Mercado også som arbejdsmarkeds-, familie-, handicap-, psykiatri- og sundhedsordfører samt ordfører for landdistrikter og øer. Derudover er Mai Mercado medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg. Det har hun været siden 2013. Tidligere har hun været medlem af Odense byråd 2006-2011 og 2. viceborgmester i Odense byråd 2009-2011.

Bent HansenBent Hansen, formand for Danske Regioner.
Bent Hansen har været socialdemokratisk regionsrådsformand for Region Midtjylland - og formand for Danske Regioner - siden amterne blev nedlagt i 2007. Som Regionsrådsformand er hans primære arbejdsområde sundhedsvæsenet, da det også er regionernes hovedopgave. Derudover beskæftiger han sig med blandt andet kollektiv trafik, regional udvikling og social politik. Bent Hansen har en cand.mag. i samfundsfag og historie fra Århus Universitet i 1976. Inden han blev valgt til Viborg Amtsråd første gang i 1981, arbejdede han som Undervisningsassistent ved Århus Universitet, og efterfølgende som Adjunkt ved Viborg Katedralskole.

Jesper ChristensenJesper Christensen (S), Københavns socialborgmester.
Jesper Christensen har studeret datalogi og har boet hele sit liv i Tingbjerg i det nordvestlige København. Han har siddet i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne siden 2001 – det seneste år som socialborgmester. Jesper Christensen skriver, at han arbejder for at skabe en sammenhængende by med lige muligheder for alle københavnere.

Bjarne HastrupBjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.
Bjarne Hastrup er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han var frem til 1984 direktør i erhvervsorganisationen Håndværksrådet, men var som direktør i EGV med til i 1986 at stifte Ældre Sagen, hvor han i alle 27 år har været administrerende direktør. Bjarne Hastrup skriver, at han er meget aktiv i den offentlige debat om social velfærd i Danmark og har skrevet en hel række bøger og artikler om emnet. Han er, sideløbende med sit arbejde i Ældre Sagen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og underviser i socialpolitik, ældrepolitik samt den danske velfærdsmodel.

Jann SjursenJann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Ud over at være formand for Rådet for Socialt Udsatte har Jann Sjursen været generalsekretær for Caritas Danmark siden 2007. Udsatterådet er et uafhængigt rådgivningsorgan, som følger indsatsen på området for socialt udsatte, hvorfra de kan rådføre regeringen og fungere som talerør for socialt udsatte. Medlemmerne af udsatterådet er personligt udpeget af socialministeren på baggrund af deres indsigt og erfaringer med de udsatte grupper. Jann Sjursen har været formand for Kristeligt Folkeparti og har været energiminister under Nyrup. Folketingsmedlem fra 1998 til 2005.

Thorkild OlesenThorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.
Thorkild Olesen er uddannet cand.mag. i historie og religionsvidenskab. Siden 2009 har han været landsformand for Dansk Blindesamfund og efter tre knap år som næstformand i Danske Handicaporganisationer, blev han udnævnt som formand for organisationen. Han har arbejdet med kommunalreformen som konsulent for Dansk Blindesamfund og DH. Thorkild Olesen skriver, at han arbejder for, at blinde og stærkt svagsynede kan bidrage til og være inkluderet i samfundet. Han har som synshandicappet selv oplevet nødvendigheden af støtte i folkeskolen, ungdomsuddannelse og på videregående uddannelse samt arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

Jesper Christensen

Ansv. chefredaktør, Transportnyhederne.dk
journalist (DJH 1995)

0:000:00